«Er han død? Nei, nei, nei»

Zoran Djindjic fortalte sin nære venn Thorbjørn Jagland at han fryktet for sitt liv. Han kjempet likevel utrettelig mot den kriminelle arven etter Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt under samtalen med Dagbladet kommer meldingen om at Zoran Djindjic døde av skuddskadene etter attentatet i Beograd i går. Statsministeren ble skutt idet han gikk ut av den skuddsikre bilen sin.

- Er han død? Nei, nei, nei. Dette er... jeg har ikke ord... Dette er en stor tragedie og et stort tilbakeslag for de demokratiske kreftene i Serbia, sier Thorbjørn Jagland.

Kriminell kultur

Jagland var utenriksminister og ble den første politikeren i verden som besøkte Djindjic i Beograd etter revolusjonen som felte Slobodan Milosevic i oktober 2000. Som leder av utenrikskomiteen var han også den siste norske toppolitikeren som møtte Djindjic i fjor høst. Da hadde de to et timelangt møte.

- Han fortalte at han var svært redd for den kriminelle kulturen som har overlevd i Serbia, og som han ikke hadde lyktes å få kontroll over. Dette er del av etterlevningene fra Slobodan Milosevics regime. Djindjic nevnte også trusselen fra de ekstreme nasjonalistiske kreftene, forteller Jagland.

Djindjic fortalte Jagland at han fryktet for alvorlige konsekvenser på grunn av de kriminelle og nasjonalistenes frammarsj i Serbia, og at dette kunne true hele den ustabile freden på Balkan.

Følte seg presset

- Djindjic følte at hans regjering ikke fikk nok hjelp fra det internasjonale samfunn, og at han opplevde presset for å få flere krigsforbrytere utlevert til domstolen i Haag som tungt. Jeg tror ikke utlandet har skjønt hvilke problemer dette presset skaper for regjeringen i Serbia i forhold til de nasjonalistiske kreftene i landet, sier Jagland.

Djindjic sto bak da Milosevic ble utlevert til domstolen i Haag, en handling som høstet storm i Serbia, der den gamle diktatorens tilhengere fortsatt er sterke.

Jagland beskriver Djindjic som en besluttsom og målrettet politiker med en stor kontaktflate internasjonalt.

- Han var en moderne og demokratisk innstilt leder, og han var oppriktig opptatt av å bringe Jugoslavia inn i Europa. Hans bortgang er et slag i ansiktet for alle som jobber for et demokratisk og moderne Serbia, sier Jagland.

NÆRE VENNER: Zoran Djindjic møtte Thorbjørn Jagland på Aps landsstyremøte i november 2000.