Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er han ekte?

Bao Xishun er 236,1 cm høy, og verdens høyeste mann. Nå besøker han Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom verdens høyeste mann, Bao Xishun (55), til Oslo. Med sine 2,36,1 meter på strømpelesten hender det at folk ikke tror han er ekte.

-  Oi, har du sett på makan! Er han ekte?

At den 55 år gamle mannen fra indre Mongolia vekker oppsikt, er det ingen tvil om. Tålmodig og nesten litt sjenert tar verdens høyeste mann rolige skritt rundt i lobbyen på Hotel Bristol mens han støtter seg til en stokk. Folk stirrer og river fram mobilkameraene. Bao Xishun smiler vennlig. Han har vært ute en vinternatt før.

I går kom mannen som av Guinness rekordbok er kåret til verdens høyeste nålevende mann til Oslo. Han bruker skostørrelse 57, veier 170 kilo og får skreddersydde klær.

Spesialseng

Representantene fra Schibsted forlag, som gir ut Guinness rekordbok i Norge, måtte leie inn en spesialseng og skjøte på litt ekstra, for at kjempen fra Mongolia skal få noen velfortjente timer på øyet. Da Dagbladet treffer ham har han akkurat landet etter en 15 timer lang flytur fra Beijing. Han fløy på første klasse for ikke å bli for utmattet.

-  Nei, jeg er ikke så veldig sliten. Men jeg kan nesten ikke sitte lenger enn en halv time i en bil før det er nok, sier han mens tolken oversetter.

Xishun var rundt 15 år da han for alvor begynte å vokse. Innen han var tyve år gammel hadde han vokst til 210 centimeter. Det å plutselig bli så høy var ikke akkurat uproblematisk.

VANSKELIG MOTIV: Det er umulig å få med alle personene på bildet når Dagbladet.nos retnignslinjer for bildeformat skal overholdes. Foto: Nina Hansen
VANSKELIG MOTIV: Det er umulig å få med alle personene på bildet når Dagbladet.nos retnignslinjer for bildeformat skal overholdes. Foto: Nina Hansen Vis mer

-  Jeg var bekymret i mine yngre dager. Særlig for helsa. Jeg måtte etter hvert også slutte som gjeter fordi det rett og slett ble for vanskelig. Det er klart jeg skulle ønske at jeg var litt lavere fordi da ville ikke alt vært så mye styr.

I en landsby i indre Mongolia lever Bao Xishun sammen med familien. Selv har han nok av plass.

-  Vi er fire generasjoner som lever sammen. Jeg har mitt eget hus som er romslig og hvor det er høyt under taket. Der liker jeg å drikke te, se på tv og spille kort.

Høyden er en gåte

Han sier at det er en gåte hvorfor han ble så høy. Slektningene hans er stort sett rundt 1,70 meter og selv sluttet han å vokse da han var 23 år gammel.

-  Jeg blir stadig vekk kontaktet av leger og vitenskapsmenn som vil forske på, og undersøke, meg. Hvis det kan føre til noe konkret for vitenskapen vil jeg vurdere det.

Xishun er ugift og barnløs og sier at han har et godt liv med mange venner.

-  Det er en fordel å ha kommet inn i Guinness rekordbok. Jeg får reise og treffe mange mennesker.

-  Blir du ikke lei av at folk stirrer?

-  De fleste lurer bare på hvor høy jeg er og hvor mye jeg veier. Noen ganger synes jeg folk er frekke. Det hender at de drar i beina mine og lurer på om de er ekte.

Han setter seg ned for å spise. Det bestilles elg, og Xishun heller i seg glass etter glass av kokt vann.

-  Hvorfor kokt vann?

-  Fordi varmet vann slukker tørsten bedre enn kaldt og det er veldig viktig at jeg får i meg nok væske. Jeg spiser tre måltider om dagen og det går gjerne i mel og ris, men jeg spiser større porsjoner enn andre. Elg har jeg spist før. Det er mange fordeler, men også en del ulemper ved å være så høy.

-  Når er høyden en fordel?

-  I gamle dager pleide folk å spørre meg om hjelp når de skulle bygge hus fordi jeg lettere kom til høye steder der leire og andre materialer måtte plasseres. Men det er mye fysisk arbeid som jeg gjerne skulle ha gjort, som jeg nå ikke får til. Jeg ønsker egentlig å bare kunne leve som alle andre.

Xishun sier at han stort sett er sunn og frisk. Men som barn ble han underernært som følge av matrasjonering og det har ført til problemer med beina.

-  Legene sier at alt står bra til. Men da jeg var liten hadde vi lite mat. Mat som andre hadde i en måned spiste jeg opp etter ti dager.

Etter to dager i Norge skal han til Sverige og Brasil. Og om framtida vet han hva han ikke ønsker.

-  Det går ikke an å vokse mer nå. Nå er det nok.