FØR - OG NÅ: Til venstre vises det voldsomme sikkerhetsoppbudet rundt Bahhti-saken i tingretten. Til høyre vises sikkerheten i lagmannsretten - av avslått sikkerhetskotroll. Foto: SCANPIX OG STEINARBUHOLM/DAGBLADET
FØR - OG NÅ: Til venstre vises det voldsomme sikkerhetsoppbudet rundt Bahhti-saken i tingretten. Til høyre vises sikkerheten i lagmannsretten - av avslått sikkerhetskotroll. Foto: SCANPIX OG STEINARBUHOLM/DAGBLADETVis mer

Er han ikke farlig lenger?

I tingretten var sikkerhetsoppbudet rundt Bhatti enormt. I lagmannsretten er det ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag startet ankesaken mot Arfan Bhatti (31) i Borgarting lagmannsrett, der han er tiltalt for to drapsforsøk.

I fjor sommer ble han frifunnet for alle terroranklager i Oslo tingrett. Statsadvokaten valgte å ikke anke frifinnelsen. Bhatti ble likevel dømt til åtte års forvaring for drapsforsøk, trusler og medvirkning til skyting mot synagogen i Oslo.

- Jeg har med stor interesse merket meg at han som i fjor ble framstilt som Norges farligste mann og terrorist på bakgrunnn av sine tanker og meninger, i dag fremstår som helt fredfull og ufarlig i politiets øyne, sier Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Null sikkerhet

Da rettssaksaken mot Bhatti startet i Oslo tingrett 31. mars i fjor var det et enormt sikkerhetsoppbud. Alle tilhørere - også advokater - måtte gjennom en sikkerhetskontroll med metalldetektor, slik man har på flyplasser. I tillegg måtte alle som skulle inn i rettssalen legitimere seg, og vesker og poser ble ransaket av politiet.

Dette er de strengeste sikkerhetsanstaltninger man har i Oslo tingrett. Samme sikkerhetsoppbud har vært brukt i flere gjengrelaterte rettssaker.

Men da ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett mandag denne uka kunne hvem som helst spasere rett inn i rettssalen. Kun en eller to polititjenestemenn passer på Bhatti inne i rettssalen. Dette fordi han fortsatt sitter i varetekt.

- Opphauset
John Christian Elden mener sikkerhetsoppbudet i tingretten var overdrevet.
 
- De er nok vesentlig nærmere sannheten nå, og det viser at det var lite behov for den opphausing politiet foretok før saken var oppe i tingretten, sier Elden.

Det er politiet i Oslo som står ansvarlig for sikkerheten både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Arfan Bhatti er tidligere straffedømt sju ganger, blant annet for trusler.

- Vi gjør våre sikkerhetsvurderinger fra sak til sak, basert på hvor stort fokus det er på saken og på personene som er involvert, sier sikkerhetsansvarlig for Tinghuset, politioverbetjent Bjørn Riddervold-Jensen til Dagbladet.no.

Kommer an på tiltalen
Han vil ikke kommentere Bhattis sak direkte, men understreker at tiltalen var en annen i tingretten enn nå. Da var det også tre tiltalte.

Bhatti og hans to kamerater var de første i norgeshistorien som sto tiltalt etter den nye terrorparagrafen. Alle ble frikjent.

- Vi analyserer hver sak fortløpende i forhold til om det er behov for ekstra sikkerhet. Da er selvsagt tiltalen et element i vurderingen, sier Riddervold-Jensen.

Tiltaltes forsvarere er også med i disse diskusjonene.

I dette tilfellet har også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsket saken mot Bhatti deltatt i diskusjonen rundt sikkerheten.

- Det er en dialog mellom Oslo politidistrikt og PST, bekrefter informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Han understreker at det også finnes sikkerhetstiltak som ikke er synlige.

- Jeg føler at vi samarbeider godt både for å ivareta både de tiltalte og allmennheten, sier Riddervold-Jensen i Oslo politidistrikt, som påpeker at sikkerhetsvurderingene går begge veier.

Ulovlige fotlenker i Nokas
Det er ikke alle advokater enige i. Da de Nokas-tiltalte ble ført inn i rettssalen i Stavanger tingrett iført fotlenker var det flere som mente
politiet overdrev. Fotlenkene var begrunnet med frykt for at alle de tiltalte samlet ville flykte.

Sorenskriver Helge Bjørnestad valgte da også å fjerne fotlenkene etter påtrykk fra Europarådets torturkommisjon. De definerte bruken av fotlenker som tortur.

FOTLENKER: Det vakte voldsom oppmerksomhet da de Nokas-tiltalte stilte med fotlenker i retten. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
FOTLENKER: Det vakte voldsom oppmerksomhet da de Nokas-tiltalte stilte med fotlenker i retten. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer

- Det er merkelig at det i flere prestisjefylte saker for politiet er slik at de stiller med store mannskaper i retten, men at de samme personene ikke er like farlige når anklagene ikke skal avgjøres av dommerne. Det samme gjaldt for eksempel da Toska forrige uke vitnet i Furuholmen-saken. Da var han visst ikke så farlig lenger sammenholdt med at Stavanger-politiet fremstilte han i fotlenker i Nokas-saken, sier advokat John Christian Elden.

Siden han fortsatt sitter fengslet ble Toska ført inn i salen av to politifolk.

MED POLITIFØLGE: David Toska ankommer Oslo tingrett for å vitne i saken mot advokat Morten Furuholmen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
MED POLITIFØLGE: David Toska ankommer Oslo tingrett for å vitne i saken mot advokat Morten Furuholmen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer