Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er han «Ivan den grusomme»?

Pensjonert ukrainer utvises fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Striden om den pensjonerte mekanikeren John Demjanjuk har pågått de siste tretti årene. Stridens kjerne er at mannen har blitt gjenkjent som fengselsvakt ved flere konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig, melder Times Online.

Ansvar for gasskamre

I 1977 mente myndighetene i USA for første gang at Demjanjuk var den beryktede Ivan, som hadde hatt ansvaret for gasskamrene i Treblinkaleiren. Myndighetene utleverte ham til Israel i 1981, der han ble stilt for retten og senere dømt til døden.

Deretter ble han i 1993 løslatt etter at gamle sovjetiske dokumenter viste at en annen mann skal ha vært den fryktede Ivan.

Han fikk tilbake sitt amerikanske statsborgerskap i 1998, men det amerikanske justisdepartementet gikk til ny sak mot mannen de mener har spilt en rolle ved flere av nazistenes konsentrasjonsleirer.

Myndighetenes bevis er et gulnet tysk identitetskort med bilde der Demjanjuk angivelig har signert.

- Var krigsfange

Demjanjuk selv mener han aldri var annet enn en krigsfange som ble presset til å arbeide for nazistene.

PÅ VEI TIL RETTSSALEN: John Demjanjuk hjelpes ut av bilen på vei til en rettssal i Cleveland 29. november i år. Foto: Scanpix
PÅ VEI TIL RETTSSALEN: John Demjanjuk hjelpes ut av bilen på vei til en rettssal i Cleveland 29. november i år. Foto: Scanpix Vis mer

Nå har en immigrasjonsdomstol i USA funnet at Demjanjuk kom seg inn i landet på falske premisser, og har bestemt seg for å utvise ham, enten til hans hjemland Ukraina, Tyskland eller til Polen.

Rabbi Abraham Cooper, talsmann ved Simon Wiesenthal-senteret, sier at dommen er viktig for å løse saken.

- Folk må forstå at det som skjer med Demjanjuk, er rettferdig, sier han.

- Det er ikke hevn.

Andre jødiske grupperinger er også fornøyde med dommen.

- Her snakker vi om en mann som er funnet å ha stått i ledtog med nazistene, sier Elan Steinberg ved World Jewish Congress.

- Om han var Ivan den grusomme, er helt irrelevant. Faktaene ligger på bordet, og vi har oppnådd rettferdighet, sier han.

Vil anke

Demjanjuk har 30 dager på å påklage dommen, og hans advokat John Broadley har allerede varslet at han vil anke både denne dommen og en tidligere, fra juni i år.

- Å sende ham tilbake til Ukraina ville være som å kaste ham til haiene, sier Broadley til AP.

Vitnesbyrd fra en tysk leirvakt ledet i 1993 til å frigi pensjonisten, men dette beviset har ikke blitt godkjent i amerikanske domstoler.

Vakten fortalte at han husket en mann ved navn «Demedyuk» eller «Demanyuk» som jobbet som kokk ved Treblinka.

En talsmann ved det amerikanske justisdepartementet sier regjeringen nå er ett steg nærmere utvisning av den gamle mannen.

DEPORTERES: John Demjanjuk, her avbildet da han kom tilbake til USA etter å ha sluppet ut fra et israelsk fengsel i 1993.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!