Er han syk, eller planlegger han krig?

Alle lurer på hvor diktator Kim Jong-un er blitt av.

TESTER VÅPEN: I dette bildet, frigitt av det nordkoreanske propagandaapparatet 15. august, tester angivelig Kim Jong-un et nytt og ukjent avansert missil et sted i Nord-Korea. Diktatoren har ikke vist seg offentlig på over tre uker. Mens statskanalen melder at han føler seg uvel, frykter ledende eksperter at han faktisk kan være i full gang med å planlegge storkrig på Koreahalvøya. Foto: AFP PHOTO / KCNA / NTB Scanpix
TESTER VÅPEN: I dette bildet, frigitt av det nordkoreanske propagandaapparatet 15. august, tester angivelig Kim Jong-un et nytt og ukjent avansert missil et sted i Nord-Korea. Diktatoren har ikke vist seg offentlig på over tre uker. Mens statskanalen melder at han føler seg uvel, frykter ledende eksperter at han faktisk kan være i full gang med å planlegge storkrig på Koreahalvøya. Foto: AFP PHOTO / KCNA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-un «lider av ubehag», ble det opplyst på nordkoreansk TV i går.

Det skjer etter at Kim ikke har vist seg offentlig på tre uker, da han 3. september var på en konsert i Mansudae Arts Theater i hovedstaden Pyongyang.

Fraværet vekker oppsikt. Spesielt ettersom Den øverste folkeforsamlingen i Nord-Korea er samlet. Dette er på papiret landets øverste organ og lovgivende forsamling. At regimet selv går offentlig ut og bekrefter at landets leder er syk, er nærmest uhørt i nordkoreansk historie.

- Knapt til å tro Bekreftelsen føyer seg inn i flere oppsiktsvekkende hendelser den siste tiden. Spesielt knyttet til diktatorens helse. I juli viste nordkoreansk TV en haltende Kim Jong-un. Å halte er et tegn på menneskelig svakhet som det tidligere ville vært utenkelig å tro at regimet ville ha vist i full offentlighet. I august publiserte en nordkoreansk avis noe som kan oppfattes som et selvironisk sitat fra den samme diktatoren. Også det er knapt til å tro for Nord-Korea-kjennere.

I det svært lukkede og totalsensurerte landet blir Kim-familien fremstilt som halvguder med overmenneskelige egenskaper. At han nå er sykemeldt i full offentlighet blir tolket i alle retninger. Det er kjent at 31-åringen både har problemer med vekta og med alkoholen. Bilder viser at han må ha lagt på seg betraktelig etter at han overtok makta i desember 2011.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer