Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er han syk, eller planlegger han krig?

Alle lurer på hvor diktator Kim Jong-un er blitt av.

TESTER VÅPEN: I dette bildet, frigitt av det nordkoreanske propagandaapparatet 15. august, tester angivelig Kim Jong-un et nytt og ukjent avansert missil et sted i Nord-Korea. Diktatoren har ikke vist seg offentlig på over tre uker. Mens statskanalen melder at han føler seg uvel, frykter ledende eksperter at han faktisk kan være i full gang med å planlegge storkrig på Koreahalvøya. Foto: AFP PHOTO / KCNA / NTB Scanpix
TESTER VÅPEN: I dette bildet, frigitt av det nordkoreanske propagandaapparatet 15. august, tester angivelig Kim Jong-un et nytt og ukjent avansert missil et sted i Nord-Korea. Diktatoren har ikke vist seg offentlig på over tre uker. Mens statskanalen melder at han føler seg uvel, frykter ledende eksperter at han faktisk kan være i full gang med å planlegge storkrig på Koreahalvøya. Foto: AFP PHOTO / KCNA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-un «lider av ubehag», ble det opplyst på nordkoreansk TV i går.

Det skjer etter at Kim ikke har vist seg offentlig på tre uker, da han 3. september var på en konsert i Mansudae Arts Theater i hovedstaden Pyongyang.

Fraværet vekker oppsikt. Spesielt ettersom Den øverste folkeforsamlingen i Nord-Korea er samlet. Dette er på papiret landets øverste organ og lovgivende forsamling. At regimet selv går offentlig ut og bekrefter at landets leder er syk, er nærmest uhørt i nordkoreansk historie.

- Knapt til å tro Bekreftelsen føyer seg inn i flere oppsiktsvekkende hendelser den siste tiden. Spesielt knyttet til diktatorens helse. I juli viste nordkoreansk TV en haltende Kim Jong-un. Å halte er et tegn på menneskelig svakhet som det tidligere ville vært utenkelig å tro at regimet ville ha vist i full offentlighet. I august publiserte en nordkoreansk avis noe som kan oppfattes som et selvironisk sitat fra den samme diktatoren. Også det er knapt til å tro for Nord-Korea-kjennere.

I det svært lukkede og totalsensurerte landet blir Kim-familien fremstilt som halvguder med overmenneskelige egenskaper. At han nå er sykemeldt i full offentlighet blir tolket i alle retninger. Det er kjent at 31-åringen både har problemer med vekta og med alkoholen. Bilder viser at han må ha lagt på seg betraktelig etter at han overtok makta i desember 2011.

Det har også blitt spekulert i om haltingen, som har vedvart siden opptredenen i juli, skyldes livsstilsfremkalt urinsyregikt, mer kjent som podagra.

Kan bli alvorlig De fleste eksperter som i dag har uttalt seg om nyheten, heller mot at det neppe er en alvorlig diagnose som ligger bak fraværet. Noen påpeker derimot at verden kan stå overfor et svært kaotisk og ukjent senario om den unge diktatoren skulle være alvorlig syk.

- Det er nå over tre uker siden han sist ble sett offentlig. Nord Korea vet at dette vekker oppsikt i utlandet. At Kim heller ikke har dukket opp i Den øverste folkeforsamlingen vil bare forsterke spekulasjonene. Jeg tipper det ikke er noe alvorlig. Men det er bare gjetning. Hvis Kim skulle dø eller avsettes, står vi overfor en helt annen virkelighet. Da er ingenting gitt, sier Nord-Korea-ekspert Aidan Foster-Carter til NK News.

Haltende dokumentar Kim Jong-un så også ut til å ha problemer med å gå i en fire timer lang forhåndsopptatt dokumentarfilm om ham som ble sendt på nordkoreansk TV torsdag.

- Vår sosialismes rikdom og vekst er takket være den smertefulle innsatsen til vår marskalk, som lyser opp stien for folket som en flamme, tross hans lidelser, lød fortellerstemmen i dokumentaren.

Det er imidlertid ikke et nytt fenomen at ledere i Nord-Korea forsvinner fra offentligheten i perioder. I 2013 forsvant Kim i et par uker mens kona Ri Sol-ju ble borte i flere måneder i 2012. Mange fryktet hun hadde røket uklar med sin mann og blitt ryddet av veien, slik blant andre onkel Jang Song-thaek ble i 2013. Men så dukket hun plutselig opp igjen, og hadde blitt mamma. En forklaring på månedene utenfor offentlighetens søkelys.

Planlegger krig? En betydelig mer skummel Nord-Korea-nyhet denne uka stod å lese i den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo på tirsdag.

Kilder avisa har snakket med hevder at diktator Kim Jong-un forbereder «fullskalakrig» og invasjon av Sør-Korea

- Vi har fanget opp at Kim Jong-un, etter Kim Jong-ils død i desember 2011, har samlet alle militære ledere for å revidere og trappe opp strategiene for fullskalakrig. Våre militære myndigheter har nå skiftet fokus fra den tidligere strategien basert på begrensede provokasjoner og krigshandlinger fra Nord-Korea til å forberede oss på full krig, sier en kilde til avisa.

Det antydes også at regimet i nord kan planlegge å benytte seg av atomvåpen først, for så å slå til mot den demilitariserte sonen med konvensjonelle invasjonsstyrker. Strategien bekreftes av en nylig avhoppet nordkoreansk militærtopp, hevder avisen.

Dette settes også i sammenheng med den nordkoreanske droneaktiviteten som har fått mye oppmerksomhet i år. I avisa knyttes dette til rekognosering i forkant av det som blir betegnet som «Kim Jong-uns gjenforeningskrig i 2015».

- Helt vanlig NK News har fulgt opp saken med å be noen av verdens fremste eksperter å vurdere troverdigheten til det mildt sagt skremmende oppslaget. Disse gir ikke entydige svar.

Mens alle er enige om at det slett ikke er oppsiktsvekkende, men derimot naturlig at Nord-Korea (i likhet med de fleste land) reviderer og oppdaterer sine militære planer og scenarier, antyder noen av ekspertene at trusselen kan være mer reell nå enn før.

Det er ikke mange som tror at en invasjon fra Nord-Korea kan lykkes med de enorme militærteknologiske forskjellene som har utviklet seg mellom de to landene siden Korea-krigen. Det skal selv den første diktatoren, Kim il-sung, ha innsett lenge før sin død. Han endret Nord-Koreas strategi til å oppnå seier gjennom attentatforsøk og begrensede militære angrep for å skape kaos og ustabilitet i nabolandet. I 1968 lykkes han nesten med tidenes attentat.

FLYKTER FRA GRANATENE: Sist gang Kim Jong-un slo til mot Sør-Korea var da han angivelig ledet artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i 2010. Foto: Kristoffer Egeberg
FLYKTER FRA GRANATENE: Sist gang Kim Jong-un slo til mot Sør-Korea var da han angivelig ledet artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i 2010. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

De siste tiårene har det vært slike begrensede militære anslag, ispedd en stor mengde svært fargerik retorikk, som har preget Nord-Koreas militære strategi. Det siste fysiske angrepet var da Kim Jong-un som ung diktatorspire med sin slagrammede fars velsignelse angivelig beordret artilleriangrepet mot øya Yeonpyeong i november 2010. Da omkom to soldater og to sivile.

Dette ble sett på som den til da svært ukjente arvingens første forsøk på vise seg som en verdig leder. I tiden som har fulgt etter farens død, tyder mye på at 31-åringen har jobbet hardt med å befeste sin egen makt, der intern maktkamp og brutale utrenskninger har vært nødvendig for å hindre et maktvakuum og ustabilitet rundt den unge diktatoren.

- Jeg tviler oppriktig på at Kim vil våkne opp en morgen og bestemme seg for at dette er en ideell tid å invadere Sør-Korea fordi han er sikker på å vinne. Men jeg tror det er mulig at han kan våkne opp overbevist om at militæret er i ferd med å gjennomføre et kupp mot ham, og derfor beordre dem til å invadere Sør-Korea for å gjøre det travelt for dem, og dermed hindre et kupp. En slik handling kalles «avledningskrig» i faglitteraturen. Hvis Kim frykter et kupp, kan det godt være han planlegger en invasjon av Sør-Korea, eller så planlegger han det bare for å holde de militære i aktivitet, sier senioranalytiker Bruce W. Bennett i RAND Corporation til NK News.

RETUR?: Ifølge en sørkoreansk avis, planlegger Kim Jong-un en invasjon gjennom den demilitariserte sonen. Bildet viser den legendariske broen «The bridge of no return», som skiller nord og sør i denne sonen. Sist gang noen krysset denne, var i 1976. Foto: Kristoffer Egeberg
RETUR?: Ifølge en sørkoreansk avis, planlegger Kim Jong-un en invasjon gjennom den demilitariserte sonen. Bildet viser den legendariske broen «The bridge of no return», som skiller nord og sør i denne sonen. Sist gang noen krysset denne, var i 1976. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling