Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er helt forsvarlig

Her er bildene som sjokkerte helsemyndighetene: I nærmere to timer blir den 19 år gamle autisten holdt nede mens han bes om å reise seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto vitnene i Sandnes tingrett i kø for å forsvare behandlingen.

Videoen er nå kronbeviset mot psykolog Jens Skår, som sitter tiltalt for ulovlig tvang og vold mot den nå 26 år gamle autisten og en jevngammel mann med Tourettes syndrom.

- Forstår dere ikke at det er vondt når dere holder på sånn? spør autisten mens han blir holdt nede.

De ansatte svarer hele tida at han må prøve å komme seg opp. Stadig flere kommer til for å holde den tilbakestående gutten fast, mens han anstrenger seg stadig mer for å gjøre som de sier.

Den 70 minutter lange filmen ble spilt inn i oktober 1996, som en instruksjonsvideo for personell ved Rogaland psykiatriske sjukehus (RPS). Klienten, den da 19 år gamle Per Olav, var en svært vanskelig og farlig autist. Avdelingslederen hadde derfor kalt inn psykolog Jens Skår som veileder.

Skriker for å slippe

På filmen viser Skår hvordan pleierne skal holde autisten fast, samtidig som de hele tida ber ham om å komme seg løs. Først sittende på en stol, deretter på gulvet. 19-åringen skriker og bærer seg.

I Sandnes tingrett har Skår selv forsvart det som skjer på filmen. Skår mener at hans tvangsbruk kan fri mange pasienter fra reimene og lære dem impulskontroll.

- Klienten holdes ikke hardere enn det som må til for at han ikke skal komme seg opp. Det Per Olav gjør i filmen, er å prøve ut hele sitt repertoar av atferd som tidligere har fått ham ut av situasjoner han ikke liker. Han har ikke smerter, sa Skår i sin rettsforklaring.

Helsemyndighetene er derimot sjokkerte over det de har sett, og de har fratatt Skår psykologlisensen.

Assisterende fylkeslege Torleiv Robberstad sa i sitt vitneprov at han ikke ville behandlet hunden sin slik 19-åringen blir behandlet her.

- Skånsom metode

Både Skår og andre i det atferdsterapeutiske miljøet mener at denne metoden er skånsom og kan gi vanskelige pasienter et mer verdig og bedre liv. Pasienten blir utsatt for arrangerte provokasjoner, hvor han fristes til å utagere. Når han gjør det, holdes han fast, mens han fortsatt blir bedt om å gjøre ting han umulig kan klare. Målet er å utvikle en naturlig motstand mot utagerende atferd hos klienten. I går vitnet blant andre psykolog Arild Karlsen.

- Jeg reagerer overhodet ikke på denne filmen. Vi må ta pasienten med oss inn i smerten, bli der og holde personen i ubehaget uten at de kan flykte. Det er en forutsetning for vekst, sa han.

- Jeg kjenner ingen etikk som går foran det at klienten blir bedre og får en mer menneskelig tilværelse. Det er ikke motivet som helliger middelet. Men virkningene gjør det, sa pensjonert psykolog Arne Brekstad, som mener Jens Skår kanskje er landets fremste behandlere av vanskelige autister.

HOLDES NEDE MED TVANG : Jens Skår viser hvordan pleierne skal holde autisten fast, samtidig som de hele tida ber ham om å komme seg løs. Først sittende på en stol, deretter på gulvet. 19-åringen skriker og bærer seg for å slippe unna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media