Er Høyre overkjørt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen har åpenbart startet en kampanje under mottoet: «Høyre overkjører Kristelig Folkeparti». Dagbladet følger villig opp under vignetten «Bondeviks vei mot høyre».

Historien gjentar seg. Slik tidligere Senterparti-leder Johan J. Jakobsen påviser i sin memoarbok, prøvde opposisjonen seg på noe av det samme i forhold til sentrumspartienes deltakelse i Willoch-regjeringen.

At opposisjonen igjen - denne gang inkludert Senterpartiet - prøver seg, er ikke overraskende. Tvert om er det svært forutsigbart. At Dagbladet så lett følger opp, er mer overraskende.

Vi som har vært i politikken, vet at samarbeidets kunst innebærer både «å gi og ta». Hvor de tre samarbeidspartiene har gitt og fått, fremgår av Sem-erklæringen. Den følger vi nå. Siden opposisjonen tydeligvis mener at Kristelig Folkepartis kompromisser i noen saker betyr at vi er «overkjørt av Høyre», vil vel følgende saker da bety at «Høyre er overkjørt av Kristelig Folkeparti»?

  • Det er vedtatt et rekordhøyt bistandsbudsjett.
  • Regjeringen har styrket miljøinnsatsen på flere områder.
  • Forurensende gasskraftverk er skutt ut i det blå, forurensningsfrie er rykket nærmere.
  • Økt satsing på kollektivtransporten.
  • En landbrukspolitikk for å «legge til rette for at aktive utøvere skal få en inntektsutvikling på linje med andre grupper i samfunnet».
  • Økt innsats for å bekjempe fattigdom i Norge.

Dette er eksempel på saker hvor sentrumspartiene og Høyre hadde ulike standpunkter eller profiler før vi gikk inn i Samarbeidsregjeringen, men hvor Høyre nå helt klart har nærmet seg Kristelig Folkeparti og Venstre.

Det er slik et samarbeid fungerer. Men det har selvsagt ingenting med «å bli overkjørt» å gjøre. Opposisjonens og Dagbladets kampanje mot Kristelig Folkeparti er selvsagt politisk motivert, og ikke saklig begrunnet, på tilsvarende måte som Senterpartiet ble utsatt for i tidligere regjeringer hvor de har deltatt.

Arbeiderpartiets påstander om at det største parti i en regjering «overkjører» de mindre, er avslørende for den mangel på erfaring med regjeringssamarbeid partiet preges av. Ethvert parti som måtte våge seg inn i regjering med Arbeiderpartiet, vil vel da bli «overkjørt»...?