Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er hun en hunndjevel, narsissist og morder eller en uskyldsren amerikansk student?

Amanda Knox (22) dømt til 26 år i fengsel for drapet på Meredith Kercher (21), men amerikanske politikere og medier mener rettssaken er en farse.

DØMT FOR DRAP: Amanda Knox, her fotografert i retten i Perugia. Hun ble dømt til 26 år i fengsel, men vil anke dommen. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/Scanpix
DØMT FOR DRAP: Amanda Knox, her fotografert i retten i Perugia. Hun ble dømt til 26 år i fengsel, men vil anke dommen. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Alle som har fulgt med på den såkalte Kongo-saken vet at det kan bli noen kultursjokk når borgere av et land stilles for retten i et annet.

Det har ikke vært helt Kisangani-tilstander i Perugia de siste ukene, men det har vært en oppvisning i hvordan en sak kan sees svært forskjellig fra ulike land.

I går ble den amerikanske studenten Amanda Knox (22) og hennes tidligere italienske kjæreste Raffaele Sollecito (25) dømt for drapet på britiske Meredith Kercher (21). Drapssaken har vært blant de mest omtalte både i USA, Italia og Storbritannia etter at Kercher ble funnet drept i Perugia i 2007.

Politiet vet ikke hvorfor Kercher og de tre dømte var i samme hus på drapstidspunktet, men de mistenker at det var snakk om en dophandel.

De tre skal ha lurt Kercher med på en slags sexlek, før hun ble drept.

Var romvenninner

Ifølge påtalemyndighetene holdt Sollecito henne nede, mens Knox stakk henne til døde. Også doplangeren Rudy Guede (22) er dømt for drapet.

Etterpå prøvde de å få det til å se ut som drapet hadde skjedd i forbindelse med et innbrudd.

Knox og Kercher var begge utvekslingsstudenter i Perugia, og de var romvenninner. Knox er nå dømt til 26 år i fengsel, men hun anker dommen.

New York Times beskriver at hun i amerikansk presse er framstilt som en uskyldig amerikansk jente som har havnet i trøbbel i utlandet, og som nå utsettes for urett av det italienske rettsvesenet.

I italiensk presse er hun derimot beskrevet som en hasjrøykende festjente som ofte hadde med ukjente menn hjem, og som beskyldte en uskyldig mann for å stå bak drapet.

«Foxy Knoxy»

I de tabloide delene av britisk presse er Knox stort sett bare kalt «Foxy Knoxy». Daily Mail har for eksempel i dag tittelen: «Foxy Knoxy»: Bak Hollywood-smilet, en løgner, en narsissist og en morder.

The Times kommenterer saken på følgende måte: Juryens dilemma: Var Amanda Knox en hunn-djevel eller en uskyldig amerikansk jente?

Knox-familien har reagert på framstillingen i italienske og britiske medier av datteren.

- Det er tydelig for oss at angrepene på Amandas karakter og person fra påtalemyndighetene i store deler av pressen har hatt stor innvirkning på retten, og det har tydeligvis overskygget de manglende bevisene i saken mot henne, sa familien etter domsavsigelsen.

Den amerikanske Washington-senatoren Maria Cantwell gikk i dag til verbalt angrep på det italienske rettssystemet.

- Jeg stiller spørsmål ved det italienske rettsvesenet og rettssaken ble påvirket av anti-amerikanisme. Påtalemyndighetene presenterte ikke nok bevis til at en uavhengig jury kunne konkludere med at Knox var skyldig, sier hun ifølge New York Times.

- Er uskyldig

Knox-familien mener 22-åringen er uskyldig.

- Amanda er uskyldig og vi vil fortsette å kjempe for at hun skal settes fri. Vi er dypt skuffet over dommen.

- Påtalemyndighetene har ikke klart å finne bevis for at Amanda var i rommet da Meredith ble drept på grusomt og tragisk vis.

Knox og Sollecito er dømt til å betale en million euro til både Kerchers mor og far, melder nyhetsbyrået AP.

USKYLDIG STUDENT? Amanda Knox er presentert som et offer for rettsvesenet i Italia i amerikansk presse. Foto:  
REUTERS/Alessandro Bianchi/Scanpix
USKYLDIG STUDENT? Amanda Knox er presentert som et offer for rettsvesenet i Italia i amerikansk presse. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/Scanpix Vis mer

Drapsofferets søster Stephanie sier familien er fornøyd med dommen.

- Den gir litt rettferdighet, både for oss og henne. Men livet vil aldri bli det samme uten Mez, sier hun ifølge AP.

- Vi har fortsatt et hull i hjertet etter Meredith og vi savner henne hver gang familien samles, sa John Kercher Jr, en av brødrene hennes, etter domsavsigelsen.

DREPT: Meredith Kercher. Foto: AP/Scanpix/Hand out
DREPT: Meredith Kercher. Foto: AP/Scanpix/Hand out Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media