Krigen i Ukraina

- Er i en blindvei

Den ukrainske majoren Kyrylo Budanov mener invasjonen av Ukraina allerede er et strategisk nederlag for Russlands president Vladimir Putin.

HARD MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt på hard motstand i Ukraina. Foto: NTB/AP Photo/Pavel Golovkin
HARD MOTSTAND: Russlands president Vladimir Putin har møtt på hard motstand i Ukraina. Foto: NTB/AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter planen for Russlands president Vladimir Putin.

Generalmajor Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), tror at Russland har midler til å kjempe fram til årsskiftet, men at invasjonen allerede er et strategisk nederlag for Putin.

- Putin er i en blindvei. Han kan verken stanse krigen eller vinne den. Han kan ikke vinne av objektive grunner. Og for å stanse den må han erkjenne at Russland slett ikke er den store og sterke staten han ønsket å få det til å framstå, sier Budanov til The Wall Street Journal.

GENERALMAJOR: Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), mener at Putin er i en blindvei. Foto: Etterretningstjenesten i det ukrainske forsvarsdepartementet
GENERALMAJOR: Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), mener at Putin er i en blindvei. Foto: Etterretningstjenesten i det ukrainske forsvarsdepartementet Vis mer

Ifølge etterretningssjefen vil det få konsekvenser for Putin å måtte forklare det russiske folket at han ikke var i stand til å erobre Ukraina.

- Når de endelig innser at tsaren ikke er så stor og mektig som han gir seg ut for å være, er det et skritt mot ødeleggelsen av den russiske staten slik vi kjenner den i dag, sier han.

- Overrasket over dumheten

Det er i Donbas-regionen i det østlige Ukraina kampene nå står på som verst, uten at Russland gjør betydelige framskritt, ifølge etterretning fra Ukraina og Storbritannia.

Budanov hevder at etterretningstjenesten har et nettverk av agenter i Russland, og at de jobber tett med den amerikanske etterretningstjenesten. Han hevder at etterretningstjenesten følger Putin og andre russiske ledere tett.

Ifølge ukrainsk etterretning avviste Putin råd fra sine nærmeste rådgivere om invasjonen av Ukraina 24. februar. Putins opprinnelige mål skal ha vært å få kontroll over hovedstaden Kyiv i løpet av et par dager, og sette inn et russiskvennlig styre i landet.

- Jeg er overrasket over den russiske dumheten. Av alle alternativene som Putin hadde før krigen startet, valgte han det mest brutale og det verste alternativet for ham, sier han.

EKSPLOSJON: Fredag 20. mai ble 7 personer, inkludert en 11-åring, angivelig skadd i det som skal være et missilangrep. Video: Telegram Vis mer

Lider store tap

Ifølge britisk etterretning lider Russland nå store tap i Ukraina og soldatene i Donbas ligger «betydelig bak skjema».

- Til tross for små framskritt innledningsvis har ikke Russland klart å vinne terreng av betydning den siste måneden, samtidig er den vedvarende slitasjen stor, står det i analysen fra det britiske forsvarsdepartementet.

Videre skriver de at Russland har mistet en tredel av soldatene som ble sendt i februar.

De påpeker også betydelig mangel på utstyr, etterretning, overvåking og rekognoseringsdroner. Dette vil «nesten helt sikkert» forsinke dem enda mer.

- De russiske styrkene er i økende grad preget av redusert kampeffektivitet og lav moral. Under disse omstendighetene er det lite sannsynlig at Russland vil eskalere sine framskritt dramatisk de neste tretti dagene, står det.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer