MILJØKAMERATER: Regjeringens støttepartiet på Stortinget, KrF og Venstre, er ikke fornøyd med at Statoil bare har planer om å elektrifisere ett av fire felt på Utsirahøyden. Nå frykter de at klimamålene om å kutte CO2 ikke vil nås, og forventer mer av regjeringen. Her er leder for Stortingets energi- pg miljøkomité, Ola Elvestuen (V) og KrFs nestleder i samme komité, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MILJØKAMERATER: Regjeringens støttepartiet på Stortinget, KrF og Venstre, er ikke fornøyd med at Statoil bare har planer om å elektrifisere ett av fire felt på Utsirahøyden. Nå frykter de at klimamålene om å kutte CO2 ikke vil nås, og forventer mer av regjeringen. Her er leder for Stortingets energi- pg miljøkomité, Ola Elvestuen (V) og KrFs nestleder i samme komité, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Er i realiteten skrinlegging av planene

KrF og Venstre krever statsråden inn på teppet og alle fakta på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF og Venstre reagerer kraftig på at Statoil bare har planer for å elektrifisere ett av fire felt på Utsirahøyden, stor-feltet Johan Sverdrup.

Området ligger omtrent 20 mil vest for Rogaland og består av feltene Johan Sverdrup, Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg. Stortinget har et uttalt mål om at alle feltene skal elektrifiseres. Dette ses på som et helt nødvendig tiltak for å nå Norges klimamål.

Vil ha Lien inn på teppet Opposisjonspartiene på Stortinget frykter at klimamålene ikke vil nås med Statoils planer. (Se faktaboks).

- Dette er ikke godt nok og ikke i tråd med Stortingets ønske og vilje, sier Ola Elvestuen til Dagbladet.

Nå krever han og KrFs Kjell Ingolf Ropstad olje- og energiminister Tord Lien (Frp) inn på teppet.

- Vi er langt fra fornøyd. Dette opplever jeg i realiteten å være skrinlegging av områdeløsning. Men saken er ikke avgjort, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Statoils mener at det blir for dyrt å hente kraft til alle feltene fra land. Det stoler ikke KrF og Venstre på.

- Det ville trolig vært billigere å bygge en 200 megawatts kabel med en gang, enn å ta de siste utslippskuttene seinere. Vi har ikke sett grunnlaget for Statoils beslutning. Nå må vi få alle fakta på bordet, sier Ropstad.

Begge mener regjeringen har vist for liten vilje til å legge politisk trykk på saken.

- En milepæl - Dette er en milepæl i norsk oljehistorie, sier Tord Lien i en pressemelding.

- Det valgte konseptet medfører at Sverdrup-feltet vil drives med kraft fra land fra produksjonsstart. Denne beslutningen alene betyr en reduksjon på 60 til 70 prosent av CO2-utslippene fra Utsirahøyden de neste tiårene sammenlignet med en tradisjonell løsning med kraftturbiner, sier han videre og understreker at regjeringen vil jobbe for å realisere kraft fra land til de andre tre feltene på Utsirahøyden etterhvert.

- Vi forventer også at selskapene jobber for å kunne realisere dette. Myndighetene vil følge tett viktige veivalg for framtidig kraftløsning til området, sier han.

Oljedirektoratet skal nå gå kvalitetssikre løsningen fra Statoil. En investeringsbeslutning og plan for utbygging og drift, en såkalt PUD, vil etter planene bli tatt tidlig i 2015. Stortinget skal dermed behandle utbyggingen neste vår.

Vurderer tvang Opposisjonen har i utgangspunktet flertall i Stortinget for full elektrifisering. Ropstad i KrF mener det er viktig at Stortinget får se Statoils tall nå, slik at de kan sjekke om kostnadsanalysene holder vann, eller om de må tvinge regjeringen til å kreve full-elektrifisering. Han er opptatt av at signalene når Statoil og de andre oljeselskapene så tidlig som mulig, for å unngå forsinkelser.

Også SVs Heikki Holmås krever saken til Stortinget nå.

- Skal vi få ned norske klimagassutslipp må det skje i dag, ikke i morgen, men oljeselskapene prioriterer egen profitt foran klima i dette spørsmålet, sier Holmås til NTB, og mener olje- og energiministeren må tvinge selskapene til fullskala elektrifisering fra dag én.

- Men det er ingenting ved hans uttalelser til nå som tilsier at det vil skje av seg selv. Nå må Energi- og miljøkomiteen innkalle statsråden til debatt i stortingssalen og kreve at han oppfyller klimaforliket, sier han.

Starter neste år Største operatør av oljefeltene på Utsirahøyden er Statoil, men også Lundin og Det norske er inne. Feltene Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg har fått lov til å bygge gassturbiner, men Stortinget har krevd at feltene de skulle tilrettelegges for å ta imot kraft fra land. Slik kunne de kobles på strømnettet når storfeltet Johan Sverdrup blir realisert. Det ble overlatt til selskapene selv å finne en god løsning på samarbeidet. Det første feltet som skal settes i drift er Edvard Gried. Det skjer neste år. Deretter kommer Ivar Aasen, Gina Krog og så Johan Sverdrup i 2019.

Miljøorganisasjonene Zero og Bellona krever i likhet med opposisjonen full elektrifisering, og støtter kravet om innsyn i Statoils tallgrunnlag.

- Dette er en stor strategisk avgjørelse for norsk klimapolitikk som ikke kan tas på bakgrunn av et regnestykke internt i Statoil. Stortingets flertall må varsle at de kun vil vedta en løsning med kraft fra land til hele området, sier Zeros Kari Elisabeth Kaski.