- Er ikke al-Qaida

Egyptiske myndigheter avviser at «bombemakeren» har forbindelser til terrornettverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den egyptiske regjeringen, som på vegne av Scotland Yard har pågrepet kjemistudenten Magdy Mahmoud el-Nashar i går, avviser nå at den mistenkte bombemakeren har tilknytninger til terrornettverket al-Qaida.

- Han har ingen forbindelser til al-Qaida. Mistanken om at han skal ha kjent eller møtt personer fra al-Qaida er grunnløse. Og i avhør nekter han på enhver kjennskap til terroraksjonen i London, sier egypts innenriksminister i en pressemelding i dag.

Det er svært uvanlig at den egyptiske regjeringen i det hele tatt kommenterer skyldspørsmålet i forbindelse med en terrormistenkt på denne måten. Det er også svært uvanlig at detaljer fra avhør lekkes ut til offentligheten.

- Rømte ikke fra England

El-Nashar ble arrestert da han var på vei til moskeen for å be i går morges. Også hans familie avviser at han skal ha noe som helst med London-bombene å gjøre.

- Da han kom fra London var han veldig glad. Han skulle se seg om etter ny leilighet, og var veldig opptatt av studiene, sier broren til BBC.

I følge TV-kanalen bærer også 33-åringens leilighet i England preg av at han ikke hadde planer om å forlate landet for godt. Både møbler og personlige gjenstander lå igjen. Turen til Egypt skal ha vært planlagt, og i følge avhørene skal han ha planlagt å returnere til England etter oppholdet i Egypt.

Ingen konkrete bevis

Før han reiste til Egypt, tre dager før terrorangrepet, skal han ha gitt de fire antatte selvmordsbomberne nøklene til leiligheten i Alexandra Road i Leeds. Det er her politiet mener bombene ble laget, men samtidig vedgår politiet at det er ingenting som knytter El-Nashar direkte til bombene.

Doktorgrad i kjemi

33-åringen tok en doktorgrad i kjemi ved universitetet i Leeds i mai, men er ikke sett på campus siden tidligere denne måneden. Britisk politi mistenker ham for å ha produsert de fire London-bombene og har etterlyst ham over hele verden. Pågripelsen kom etter en stor aksjon som involverte FBI, Interpol og andre lands polititjenester, skriver The Daily Telegraph.

Etterforsker i Pakistan

Politiet tror en britisk-pakistansk hovedmann med al-Qaida-kontakter skal være hjernen bak terrorangrepene, og den arresterte egypteren skal ha vært i direkte kontakt med ham. Britisk politi tror de kommende dagene vil avdekke en rekke koblinger mellom terroraksjonen og al-Qaida, og omfattende etterforskning pågår i Pakistan for å finne ut hva flere av selvmordsbomberne gjorde under sine besøk der for kort tid siden.

Studerte i USA

El-Nashar kom til Leeds oktober 2000, etter å ha studert kjemi det første året i North Carolina i USA. Ifølge britiske medier skal han ha leid ut en leilighet til selvmordsbomberen Lindsey Germaine som er født på Jamaica, men britisk statsborger. Germaine som var den siste terrorbomberen som ble identifisert, etterlater seg en gravid kone.

VELUTDANNET: 33-åringen Magdy Mahmoud el-Nashar tok nylig doktorgrad i biokjemi. Han har også utdanning innen filosofi og fransk språk.
TATT: el-Nashar bodde her da han i går ble tatt av egyptisk politi da han skulle til morgenbønn i moskeen. Leiligheten tilhører familien, som bor i Egypt.
USKYLDIG: Familien til el-Nashar ga flere intervjuer i går. Her forteller broren Mohammed at Magdy Mahmoud kom på planlagt besøk, og slett ikke har rømt fra England.