- Er ikke dette forskjellsbehandling?

Forsvaret og bistandsadvokatene hamret løs mot lederen av psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

 KRITISK:  Forsvarer Geir Lippestad undret seg over hvorfor det ikke var stilt flere kritiske spørsmål ved den første sakkyndige rapporten som erklærer Breivik utilregnelig i Oslo tingrett i dag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
KRITISK: Forsvarer Geir Lippestad undret seg over hvorfor det ikke var stilt flere kritiske spørsmål ved den første sakkyndige rapporten som erklærer Breivik utilregnelig i Oslo tingrett i dag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Lederen av psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) Karl Heinrik Melle ble presset av forsvarer Geir Lippestad om drøftingen av den første rapporten der Breivik blir erklært utilregnelig.

- Dere problematiserer hvorvidt Breivik spiller frisk overfor de to siste sakkyndige. Hvorfor har dere ikke problematisert dette overfor de to første sakkyndiges konklusjon - altså at han spilte syk? spurte Lippestad.

- Hadde rekkefølgen vært motsatt, ville vi gjort det, svarte Melle.

- Er ikke dette en viss forskjellsbehandling - at dere ikke metodisk stiller dette spørsmålet?

- De første sakkyndige hadde færre holdepunkt for å tenke den tanken enn de to siste. Observanden har nesten programforpliktet at han vil tone seg ned overfor de to siste, sa Melle.

- Enklere å kritisere andre rapport Sentralt for både forsvaret og bistandsadvokatene i Oslo tingrett i dag var hva psykiatrisk gruppe i kommisjonen har gjort av kritisk drøfting om den første sakkyndige rapporten som konkluderer Anders Behring Breivik som utilregnelig.

Et sentralt poeng i Melles vitnemål var at det andre sakkyndig-paret hadde en større utfordring da de skulle skrive sin rapport.

Ettersom Agnar Aspaas og Terje Tørrissen kom til stikk motsatt konklusjon av den første rapporten, måtte de gjøre mer enn bare å konstatere at de ikke fant det som var konkludert i den første rapporten.

Forsvarer Geir Lippestad undet seg over hvorfor ikke bevisbyrden like gjerne kunne vært snudd på hodet.

- Spesialisthelsetjenesten som har undersøkt Breivik før de første sakkyndige har konkludert med at det ikke foreligger en psykose. Hvorfor kritiseres ikke den første rapporten for ikke å diskutere dette? spurte Lippestad.

 - For å si det enkelt; Er det positive symptom til stede er det lettere å argumentere for dette enn der det er mangel på funn. Jeg vet ikke om de har diskutert dette med spesialhelsetjenesten. Men det blir annerledes når du finner noe i motsetning til når du ikke finner noe, sa Melle.

- Hemmelighold I dag kom det fram at ett medlem i psykiatrisk gruppe mente at Breivik kunne lide av aspergers syndrom.

- Hvorfor har dere holdt dette hemmelig? spurte bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Nei, dette blir feil presentert. Vi diskuterte dette, gjennom diskusjon og ved å legge erklæringa til grunn så vi at det var en periode i hans liv som er lite forenelig med asperger. Da er det ingen vesenlige bemerkninger, svarte Melle.

Habilitetsspørsmål Dagbladet har tidligere skrevet at en av de sakkyndige bak den første rapporten, Torgeir Husby, har omtalt Karl Heinrik Melle som en av sine næreste venner og en svært nær kollega.

Videre har forfatter nummer to av den første rapporten Synne Sørheim tidligere vært sjef for psykiatrisk gruppe i DRK. Dermed er det flere bekjentskaper som har vært under habilietsvurdering.

Leder Karl Heinrik Melle fortalte i dag at to av medlemmene i gruppa trakk seg da rapporten kom på deres bord. Melle forsikret om at alle medlemmene ble bedt om å vurdere sin habilitet og at denne var grundig gjennomgått.

 

 FIKK MANGE SPØRSMÅL:  Leder av psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon Karl Heinrik Melle fikk så mange spørsmål da han vitnet i dag at retten bestemte seg for å skyve på det planlagte programmet. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FIKK MANGE SPØRSMÅL: Leder av psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon Karl Heinrik Melle fikk så mange spørsmål da han vitnet i dag at retten bestemte seg for å skyve på det planlagte programmet. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer