Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Er jeg bin Laden?

Med harmdirrende stemme stirrer Yasser Arafat mot tv-kameraene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikoptre avfyrte raketter

Sikkerhetsmøtet mellom palestinske og israelske tjenestemenn fredag var preget av stor mistro. Men de treffes likevel igjen neste uke.

Begge parter betegnet diskusjonene som «vanskelige». USAs utsending Anthony Zinni og representanter fra CIA deltok på møtet som ble holdt etter flere dager med massive israelske angrep på bygninger som tilhører til palestinske selvstyremyndigheten. USA mente at samtalene var konstruktive og fokuserte på praktiske tiltak for å bedre sikkerheten.

Mot slutten av møtet beskyldte imidlertid israelske tjenestemenn palestinerne for å forsøke å lure dem ved å arrestere mindre sentrale aktivister i stedet for hovedmennene.

- De palestinske representantene har fortsatt å lure oss i diskusjonene for å gi inntrykk av at de virkelig har satt i gang en krig mot terrorisme, sa en talsmann for den israelske siden.

Samme dag sa Yasser Arafat i et oppsiktsvekkende intervju med israelsk fjernsyn at han har arrestert 17 av over 30 militante palestinere som Israel mistenker for å stå bak terroraksjoner. Han skal også ha bedt USA om garantier for å få dem flyttet til et fengsel i Ramallah. Arafat sa også at han «til tross for alt» strekker hånden fram for fred, av hensyn til palestinske og israelske barn.

- Jeg er rede til å iverksette alle tiltak som vi er blitt enige om, sa han, og gjentok at selvstyremyndighetene ønsker våpenhvile med Israel.

Arafat virket nervøs og defensiv under intervjuet. Han gestikulerte mye og beskyldte blant annet USA for blindt å støtte Israel.

- Amerikanerne støtter Israel i alt, ropte Arafat.

- Hvem gir dere fly? Amerikanerne. Hvem gir dere våpen? Amerikanerne. Hvem gir dere penger? Amerikanerne, sa Arafat med skjelvende stemme, og tok sterkt avstand fra israelske myndigheters og presses antydninger om at han kan sammenlignes med Osama bin Laden

- Er jeg bin Laden? Er jeg bin Laden? tordnet den palestinske lederen på israelsk TV.

Arafat uttalte at selvmordsaksjonene som drepte 25 mennesker i Israel forrige helg, ikke var ment å ramme Israel, men det palestinske folk. Den militante organisasjonen Hamas, som har tatt på seg ansvaret for angrepene, er i opposisjon til Arafats selvstyremyndigheter.

Kort tid etter at intervjuet var sendt, sa Israels utenriksminister Shimon Peres til TV-seerne at det vil være den største feilen i israelsk historie hvis man forsøker å fjerne Arafat.

- Jeg er overbevist om at situasjonen uten Arafat kommer til å bli verre fordi jeg er redd for at Hamas, Islamsk jihad, ekstremister eller fanatikere vil ta plassen hans, sa Peres.

Israels statsminister Ariel Sharon benektet fredag at han ønsker å bli kvitt palestinernes leder Yasser Arafat, slik den tyrkiske statsministeren hevder.

Sharon skal ha forsikret både Egypts utenriksminister og USAs president om at han ikke ønsker å ramme Arafat personlig, ifølge en av Sharons talsmenn. Erklæringen er en reaksjon på at Tyrkias statsminister Bülent Ecevit tidligere på dagen sa at Sharon hadde fortalt ham at han ønsket å bli kvitt palestinernes leder.

- I løpet av en telefonsamtale her om dagen med statsminister Sharon ble det klart at Israel forbereder seg på krig. Faktisk uttrykte Sharon åpent ønsket om å bli kvitt Arafat, sa Ecevit på en pressekonferanse i Ankara.

En av Yasser Arafats sentrale rådgivere advarte fredag Sharon:

- Å fjerne Arafat vil for Sharon være det samme å leke med ilden, sa rådgiveren.

To militante palestinere ble fredag drept av en israelsk soldat nord på Vestbredden, melder den israelske hæren fredag. Hæren mener at de to var i ferd med å forberede et angrep på en vei i nærheten, like ved en jødisk bosetting. Den ene palestineren skal ha vært maskert og bevæpnet. I kunngjøringen blir de to omtalt som en «terroristkommando».

(NTB-AFP-Reuters)

RASER MOT USA: Under tv-intervjuet raste Yasser Arafat mot amerikansk israel-støtte. Fra sitt kontor i Ramallah beskylte han president Bush for å være altfor ukritisk til Ariel Sharon.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart