Er Jens bedre enn Putin?

NUPI-forsker Indra Øverland mener Jens Stoltenberg ikke framstår som noe mindre imperialistiske enn Russlands president Vladimir Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det skapte oppsikt da Russland i fjor sommer plantet et russisk flagg på 4200 meters dyp under Nordpolen. Russerne sammenligner den risikofylte og heroiske oppgaven med å sette et flagg på månen.

Mange i Vesten så på dette som et utrykk for et stadig mer ekspansjonistisk og imperialistisk Russland. Men forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Indra Øverland, mener russerne ofte oppfatter Norge som like ekspansjonistisk og imperialistisk.

Presset Russland

- Mange i Russland mener at Vesten og Norge brukte Sovjetunionens sammenbrudd til å presse seg inn på Russland, utvide NATO og presse Russland militært, sier Øverland, som er leder for NUPIs energiprogram.

- Når man reagerer på hva Russland gjorde på Nordpolen, må man ha litt selvinnsikt i hvordan vi blir oppfattet utenfra. For hva er egentlig forskjellen mellom Russlands flaggplanting og hva Jens Stoltenberg gjorde på Sydpolen. Han tok med seg statsfjernsynet og plantet flagg på landområder som Norge gjør krav på, sier Øverland.

Han forteller at russiske medier ofte framstiller Norge som aggressive forsvarere av sine egne interesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer