Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er Jens bedre enn Putin?

NUPI-forsker Indra Øverland mener Jens Stoltenberg ikke framstår som noe mindre imperialistiske enn Russlands president Vladimir Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skapte oppsikt da Russland i fjor sommer plantet et russisk flagg på 4200 meters dyp under Nordpolen. Russerne sammenligner den risikofylte og heroiske oppgaven med å sette et flagg på månen.

Mange i Vesten så på dette som et utrykk for et stadig mer ekspansjonistisk og imperialistisk Russland. Men forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Indra Øverland, mener russerne ofte oppfatter Norge som like ekspansjonistisk og imperialistisk.

Presset Russland

- Mange i Russland mener at Vesten og Norge brukte Sovjetunionens sammenbrudd til å presse seg inn på Russland, utvide NATO og presse Russland militært, sier Øverland, som er leder for NUPIs energiprogram.

- Når man reagerer på hva Russland gjorde på Nordpolen, må man ha litt selvinnsikt i hvordan vi blir oppfattet utenfra. For hva er egentlig forskjellen mellom Russlands flaggplanting og hva Jens Stoltenberg gjorde på Sydpolen. Han tok med seg statsfjernsynet og plantet flagg på landområder som Norge gjør krav på, sier Øverland.

Han forteller at russiske medier ofte framstiller Norge som aggressive forsvarere av sine egne interesser.

Kan skade samarbeidet

- I Russland vet nesten alle om de norske arrestasjonene av russiske fiskebåter. Dette får en svært tabloid og nasjonalistisk dekning i russiske aviser, forteller Øverland.

BARSKE STATSLEDERE:- Da vi var i Antarktis brukte Jens åpen nasjonalisme for å skape reklame for 
seg selv via statlige og ikke statlige medie-kanaler. Det var en barsk, ung statsminister som gikk i fotsporene til de store norske polarheltene, det hele iscenesatt av smarte medierådgivere. Dette ligner veldig på den metoden russerne bruker internt, sier NUPI-forsker Indra Øverland. Foto: SCANPIX
BARSKE STATSLEDERE:- Da vi var i Antarktis brukte Jens åpen nasjonalisme for å skape reklame for seg selv via statlige og ikke statlige medie-kanaler. Det var en barsk, ung statsminister som gikk i fotsporene til de store norske polarheltene, det hele iscenesatt av smarte medierådgivere. Dette ligner veldig på den metoden russerne bruker internt, sier NUPI-forsker Indra Øverland. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener samarbeidet mellom Norge og Russland kan ta skade hvis ikke både vi og russerne får mer selvinnsikt i hvordan vi framstiller oss selv.

- Da vi var i Antarktis brukte Jens åpen nasjonalisme for å skape reklame for

seg selv via statlige og ikke statlige medie-kanaler. Det var en barsk, ung statsminister som gikk i fotsporene til de store norske polarheltene, det hele iscensatt av smarte medierådgivere. Dette ligner veldig på den metoden russerne bruker internt, sier Øverland. Han mener Norge og Russland har mye å tjene på samarbeid i Nord.

Bør ha tettere samarbeid

- Vi har mye å tjene på en felles forvaltning av fiskeriressursene. Det er jo den samme fisken som svømmer fram og tilbake. Dessuten har landene et stort potensial når det vitenskapelig samarbeid, sier Øverland. Som samtidig har lite tro på et tettere energisamarbeid nedstrøms.

- Jeg tror ikke på et OPEC-samarbeid mellom Norge og Russland. Men jeg har stor tro på et vitenskapelig samarbeid innenfor for eksempel solcelleteknologi og hydrogen, sier Øverland. Han peker på at Russland har vært verdensledende på disse områdene i lang tid.

- Russland sendte opp satellitter med solcelleteknologi allerede på 50-tallet, forteller Øverland. Han mener også at Norge kan hjelpe Russland med å utvikle det sammfunnsvitenskapelige feltet.

Usannsynlig med krig

image: Er Jens bedre enn Putin?

- Russland har alltid vært svak på det samfunnsvitenskapelige feltet, mens Norden er blant de fremste landene i verden, sier Øverland. Han har liten tro på en militær konflikt mellom Norge og Russland i nordområdene.

- Det er svært usannsynlig. Jeg synes man ofte har en tendens i Norge til å hausse opp dette temaet, sier Øverland.

I likhet med både russisk flaggplanting og norske statsministerturer til Antarktis kan det ha mer å gjøre med innenrikspolitiske interesser enn utenrikspolitikk.

NUPI-FORSKER: Indra Øverland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media