Er Jonathan (43) «The Falling Man»?

Ble selve symbolet på terroren mot USA for 12 år siden.

SYMBOLET: Dette bildet ble selve symbolet på terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Foto: AP Photo/Richard Drew/NTB Scanpix
SYMBOLET: Dette bildet ble selve symbolet på terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Foto: AP Photo/Richard Drew/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Folk hoppet ut av bygningen overalt. De bare hoppet.»

Det fortalte veiarbeider Serena Mays for 12 år siden. 2977 personer ble drept i terrorangrepet som rammet USA 11. september 2001.

Flere hundre av dem ble fanget i toppetasjene i tvillingtårnene World Trade Center, og mange av dem valgte å hoppe.

Grufullt Det ble fotografen Richard Drew vitne til. Han tok bildet som har brent seg fast på minnet til svært mange - av «The Falling Man».

- Der er en. Der er en annen, sier han til Yahoo News, mens han erindrer de grusomme scenene som utspant seg for øynene på ham.

- Jeg startet å fotografere folk mens de falt.

En serie bilder fokuserer på en mann som stuper fra bygningen med hodet først. Armene holder han opp langs siden, og det venstre beinet bøyd ved kneet.

Fotografen hadde dekket et show på New York Fashion Week da han så de første flyene treffe det nordlige tårnet.

Bildet fikk i dagene etterpå massiv kritikk etter at bildet ble trykket i mange aviser i USA og rundt om i verden. Flere mener bildet er uetisk og mener det er utnyttelse av folk i nød.

Oppsikt Men hvem er mannen på bildet?

TOK BILDET: Her viser Associated Press-fotograf Richard Drew (t.v) Richard Pecorella et bilde av en av dem som hoppet fra World Trade Center etter terrorangrepet i New York for 12 år siden. Pecorella mistet kona, Karen F. Juday, i terrorangrepet og hadde brukt flere år for å lete etter et bildet. Pecorella identifiserte personen på dette bildet som sin kone. Merk at dette bildet er et annet enn av «The Falling Man». Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/NTB Scanpix
TOK BILDET: Her viser Associated Press-fotograf Richard Drew (t.v) Richard Pecorella et bilde av en av dem som hoppet fra World Trade Center etter terrorangrepet i New York for 12 år siden. Pecorella mistet kona, Karen F. Juday, i terrorangrepet og hadde brukt flere år for å lete etter et bildet. Pecorella identifiserte personen på dette bildet som sin kone. Merk at dette bildet er et annet enn av «The Falling Man». Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/NTB Scanpix Vis mer

Det har blitt gjort mange forsøk på å identifisere «The Falling Man», men det er fremdeles ingen sikker identitet. Det ble først meldt at det skulle vært  Norberto Hernandez, men familien har sagt at det ikke kan være ham.

I en lengre reportasje i magasinet Esquire fra 2003 er det 43 år gamle Jonathan Briley som pekes ut den som trolig er mannen på bildet. Reportasjen tar for seg hele jakten på «The Falling Man» og har blitt blant magasinets mest kjente reportasjer.

Brileys familie forteller i reportasjen at klesantrekket stemmer overens med det 43-åringen pleide å ha på seg.

I en reportasje i den britiske avisa Daily Mirror fra 2011 sier 43-åringens søster Gwendolyn at hun tror det kan være broren.

Esquire-reportasjen fra 2003 konkluderer likevel med følgende faktum: 15 sekunder etter klokka 9.41 lokal tid 11. september 2001 tok fotografen Richard Drew et bilde av en mann som falt gjennom himmelen. Bildet gikk verden rundt og forsvant. Et av verdens mest kjente bilder ble en umerket grav og mannen innenfor rammene - «The Falling Man» - ble «Den ukjente soldat».

GRUFULLT: Dette bildet av røyk som velter ut av det nordlige tårnet er også tatt av Richard Drew. Foto: AP Photo/Richard Drew/NTB Scanpix
GRUFULLT: Dette bildet av røyk som velter ut av det nordlige tårnet er også tatt av Richard Drew. Foto: AP Photo/Richard Drew/NTB Scanpix Vis mer