Er juletreet ditt svart som natta?

Juletrebransjen vil ha bort selgere som putter pengene rett i lomma. Norske produsenter har problemer med å få solgt trærne sine på grunn av det svarte salget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Juletreprodusentenes egen forening, Norsk Pyntegrønt, har derfor skrevet brev til Skattedirektoratet, skriver Nationen. Her ber de myndighetene om å sette i verk tiltak som kan redusere det omfattende svarte salget.


- Så mye som hvert fjerde juletre som blir solgt i år, kan være svart, sier daglig leder for Norsk Pyntegrønt, Steinar Haugse til Dagbladet.

Presser prisene

I tunet på gården Nedre Lund på Romerrike brenner et lite bål, klart til pølsegrilling. Juletreprodusent Pål Furuseth (67) tar imot mange store og små på juletrehogst på denne tida. Men han blir provosert av dem som selger trærne svart.

- Vi konkurrerer jo på vidt forskjellig grunnlag. De som ikke betaler skatt, moms eller arbeidsgiveravgift presser prisene veldig ned, sier Furuseth.

Sammen med sønnen Paal-Mogens har han 60 dekar med norsk gran og norsk fjelledelgran. I tillegg importerer han 500-600 edelgraner fra Danmark. Sønnen var en av mange produsenter som tok kontakt med Norsk Pyntegrønt i høst for å få dem til å presse på myndighetene. Furuseth mener mye av problemet skyldes importen.

Ingen kontroll

- Hvis en trailer med 1500 juletrær kommer fra Danmark, og den bare registrerer 1000 av dem i tollen, så har selgeren 500 trær han kan selge med stor fortjeneste. Her blir de aldri kontrollert, sier Furuseth.

SVART OG GRØNT: Juletreprodusent Pål Furuseth (67) er en av mange som mener skattemyndighetene nå må ta tak i det omfattende svarte juletresalget. Prisene blir presset ned, og seriøse norske produsenter får ikke solgt trærne sine fordi de svarte juletrærne kan selges til halve prisen. Foto: Bjørn Langsem
SVART OG GRØNT: Juletreprodusent Pål Furuseth (67) er en av mange som mener skattemyndighetene nå må ta tak i det omfattende svarte juletresalget. Prisene blir presset ned, og seriøse norske produsenter får ikke solgt trærne sine fordi de svarte juletrærne kan selges til halve prisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Bransjen mener det årlig omsettes minst 1,6 millioner juletre i Norge. I Norge produseres det om lag 900 000 trær i året. I tillegg importeres det i underkant av 400 000 trær. De trærne som mangler i dette regnestykket, blir etter alt å dømme solgt svart.

- I fjor tok lokalavisa her seg en runde og sjekket juletreselgerne. Da var det ganske mange som ikke ville oppgi navn og adresse og hvem de solgte trær for. Da ringer alarmbjellene mine, sier Furuseth.

Juletrekollega på Rolstad gård på Romerrike, Anne-Kristin Rolstad, tror det er mange som prøver å tjene en pen slant med ekstra penger ved å importere juletrær og selge dem på bensinstasjoner og i veikryss.

- Det første året vi hadde juletrær for salg, sa likningssjefen at jeg var den første han hadde sett som rapporterte inntekt på juletresalg, forteller hun.

- Vær bevisste

Norsk Pyntegrønt håper nå at Skattedirektoratet vil ta juletrebransjens bønn på alvor. I mellomtida oppfordrer daglig leder Steinar Haugse nordmenn som skal kjøpe juletre i disse dager om å være litt bevisste:

- Be om kvittering!

Er juletreet ditt svart som natta?