FRUSTRERT:  Trym Nævestad(bildet) forstår lite av utkastelsen fra KANDU. - Jeg ønsker bare en debatt rundt hvordan organisasjonen drives, sier Nævestad. Foto(venstre): Cicilie S. Andersen. Foto(høyre): John T. Pedersen/Dagbladet.
FRUSTRERT: Trym Nævestad(bildet) forstår lite av utkastelsen fra KANDU. - Jeg ønsker bare en debatt rundt hvordan organisasjonen drives, sier Nævestad. Foto(venstre): Cicilie S. Andersen. Foto(høyre): John T. Pedersen/Dagbladet.Vis mer

Er kastet ut av The Gathering på livstid

- Han har drevet med sabotasje, hevder The Gathering-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er utrolig trist at jeg er utestengt på livstid. Dette har vært en del av livet mitt i årevis, sier Trym Nævestad (40) til Dagbladet.

Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom (Kandu) er organisasjonen som står bak Norges største datatreff The Gathering (TG), som avholdes i det enorme Vikingskipet på Hamar rundt påsketider hvert år.

Her samles over 5000 datainteresserte ungdommer hvert år. Omtrent 3500 pizzaer bestilles og slukes årlig på verdens nest største dataarrangement.

Nå får ikke lenger Trym Nævestad være med - han er kastet ut - og nektet adgang til alle arrangementer tilknyttet Kandu.

- Det ble for mye Grunnen til utkastelsen er fordi Nævestad skal ha forsøkt å sabotere avtaler med flere sentrale sponsorer og leverandører av The Gathering, ifølge Kandu-styrets beslutning.

Tommy Sollyst Hulthin har vært leder for KANDU-styret siden 2008.

UTKASTELSEN: Dette er brevet Trym Nævestad fikk fra KANDU da de kastet ham ut på livstid. - Jeg ble sjokkert da jeg så dette, sier Nævestad. Foto: Cicilie S. Andersen.
UTKASTELSEN: Dette er brevet Trym Nævestad fikk fra KANDU da de kastet ham ut på livstid. - Jeg ble sjokkert da jeg så dette, sier Nævestad. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer

- Man skal ikke prate til våre samarbeidspartnere bak vår rygg om at man er i diskusjon med oss og samtidig sende videre det vi diskuterer. Derfor har vi nå utestengt ham fra alle våre aktiviteter - inkludert The Gathering, sier Hulthin til Dagbladet.

- Når han i tillegg har snakket med denne leverandøren - og flere andre - ble det for mye for oss, sier Kandu-lederen.

Dette er første gang i organisasjonens historie at et medlem er blitt kastet ut.

Utestengt I utkastelsesbrevet Nævestad mottok en kald novemberdag i fjor står det at han er kastet ut på livstid:

«Med bakgrunn i dine uttalelser til våre samarbeidspartnere samt påstander om organisasjonens virke (...) besluttet styret at dersom det i fremtiden skulle komme en innmelding fra deg, så ville den bli avvist.»

Nævestad har vært en sentral del av miljøet rundt The Gathering siden 1980-tallet. Han forteller at han hadde en grunn til å sende ut mailer til sponsorer og leverandører.

- Jeg ønsker bare å spille med åpne kort overfor alle jeg snakker med. Jeg var i en konflikt med KANDU fordi jeg ikke føler de gjør nok for medlemmene sine, derfor valgte jeg å trekke meg tilbake. Det var i denne perioden jeg sendte ut noen mail, sier Nævestad.

Kandu leier egne lokaler i Oslo og mottar årlig flere hundre tusen kroner i statsstøtte fra Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

- Ingen tillitt Dagbladet har fått tilgang på den første mailen som ble sendt ut av Nævestad til en av Kandus leverandører 11. februar i fjor.

Leverandøren ønsker å være anonym fordi de ikke vil blande seg inn i denne konflikten.

BREVET: Dette brevet mottok Trym Nævestad da han ble utestengt fra KANDU på livstid. Foto: Cicilie S. Andersen.
BREVET: Dette brevet mottok Trym Nævestad da han ble utestengt fra KANDU på livstid. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer

«Hei ...(leverandør)!

Må dessverre melde at jeg har tatt et sabbatsår fra TG for første gang på 12 år...

Jeg kommer sikkert til å befinne meg i hallen på et eller annet tidspunkt, men er ikke engasjert i produksjonen utover dette i år. Det er en blanding av at jeg ikke har tillitt til prosjektets ledelse og at jeg føler prosessen kom for sent igang til at jeg kunne stå inne for produktet denne gangen.

Jeg gleder meg til å kunne være mannen som fikser alt igjen for TG13, og har sendt det en CC av denne til info@gathering.org i håp om at noen kan hjelpe deg.

FRITT FALL: Dette er en organisasjon i fritt fall. Skal de kaste ut alle som er uenig med dem? Dette er direkte idioti og det er trolig synd at jeg ikke kan være med TG-gjengen lenger, sier Trym til Dagbladet. Foto: Cicilie S. Andersen.
FRITT FALL: Dette er en organisasjon i fritt fall. Skal de kaste ut alle som er uenig med dem? Dette er direkte idioti og det er trolig synd at jeg ikke kan være med TG-gjengen lenger, sier Trym til Dagbladet. Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer

Trym.»

- Godt forhold Nævestad sendte i tillegg ut én mail til én annen sponsor. Innholdet i denne mailen var en diskusjon han hadde med ledelsen i Kandu.

Dagbladet har snakket med Kandu-sponsoren som mottok mailen.

- Vi hadde en samtale med Trym hvor han forklarte at han ikke lenger har tillitt til sitt eget styre. Han oppfordret oss til å trekke oss ut. Jeg ser ikke på dette som sabotasje, men Trym trengte ikke fortelle oss dette, sier leverandøren til Dagbladet.

- Men vi har et godt forhold til alle parter i dag, sier han.

VIKINGSKIPET: The Gathering har foregått i Vikingskipet på Hamar siden 1996. Foto: John T. Pedersen.
VIKINGSKIPET: The Gathering har foregått i Vikingskipet på Hamar siden 1996. Foto: John T. Pedersen. Vis mer

Det er i hovedsak disse to mailene som er grunnen til Nævestads utestengelse på livstid fra organisasjonen.

- Åpne kort Nævestad er uenig i avgjørelsen Kandu har gjort og føler at han ikke har gjort noe galt.

- Dette er ikke et forsøk på sabotasje, det er kun min personlige mening. Jeg har ikke forsøkt ikke å ødelegge noe for Kandu, sier Nævestad.

Simon Eriksen Valvik er presse- og informasjonsansvarlig for The Gathering. Valvik forteller at det er en bred enighet om dette blant lederne i organisasjonen.
- En samlet ledergruppe for The Gathering står bak styrets ekskludering, og har selvsagt også blitt orientert om saken. Vi mener slike mailer som Nævestad har sendt er sabotasje, sier Valvik til Dagbladet.
- Direkte idioti The Gathering 2013 ble avsluttet forrige søndag, denne gang uten Nævestads deltagelse, for andre gang på 13 år.

- Dette er en organisasjon i fritt fall. Skal de kaste ut alle som er uenig med dem? Dette er direkte idioti og det er utrolig synd at jeg ikke kan være med TG-gjengen lenger, sier Nævestad til Dagbladet.

Valvik er klar på at det er plass til personer med meninger, men at saken med Nævestad har nådd toppen av isberget.

- The Gathering har et inkluderende miljø og det skal være rom for kritiske røster. Vi jobber med å utvikle hverandre, samt våre medlemmer og ønsker alle innspill velkommen. Men man kan ikke holde på slik Trym har gjort, sier Valvik.

NYE PARTNERE: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok tidligere i år kontakt med informasjonsansvarlig i The Gathering, Simon Eriksen Valvik. Valvik har fungert som kommunikasjonsansvarlig for KANDU og TG i saken som omhandler Trym Nævestad. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
NYE PARTNERE: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok tidligere i år kontakt med informasjonsansvarlig i The Gathering, Simon Eriksen Valvik. Valvik har fungert som kommunikasjonsansvarlig for KANDU og TG i saken som omhandler Trym Nævestad. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer
IDIOTI:  Det mener Trym Nævestad. - Dette er en organisasjon i fritt fall. Skal de kaste ut alle som er uenig med dem? Foto: Cicilie S. Andersen.
IDIOTI: Det mener Trym Nævestad. - Dette er en organisasjon i fritt fall. Skal de kaste ut alle som er uenig med dem? Foto: Cicilie S. Andersen. Vis mer