- Er klar for å styre landet

GARDERMOEN (Dagbladet): Jobben med å gjøre Fremskrittspartiet politisk og organisatorisk stuereint er fullført. Nå er partiet rede til å ta regjeringsansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slår partiformann Carl I. Hagen fast etter helgas landsmøte.

For bare ett år siden slet Hagen med en lang rekke skandaler og utrenskninger i partiet. Nå mener han landsmøtet - preget av intern ro og harmoni inntil det kjedelige - har dokumentert at Frp er et voksent og ansvarlig parti:

- Vi har gjennom dette landsmøtet styrket vår posisjon i norsk politikk. Vi er nå godt rustet til å stå på for å få gjennomslag for vår politikk.

- Mentalt forberedt

Men han tror ikke regjeringsdeltakelse er like om hjørnet.

- Vi har en regjering, og regjeringspartiene har i øyeblikket ingen interesse av å ha oss med. De har hittil hatt lite av ulempene ved å være en mindretallsregjering. Det skjer vel ikke noe før de føler behov for å få til en flertallsregjering. Men vi er klare til å delta i drøftelser om regjeringsansvar. Vi er mentalt forberedt på at det når som helst kan oppstå en vanskelig situasjon for regjeringen, sa Hagen og pekte særlig på behandlingen av statsbudsjettet til høsten.

Fjerner egenandel

Etter at Frp-landsmøtet i går sa nei til egenandel på assistert befruktning, er det nå flertall på Stortinget for å fjerne egenandelen.

Fra før har SV og Ap sagt at de vil fjerne egenandelen.

Landsmøtet avviste et forslag om å si nei til offentlige sprøyterom for narkomane. Helse- og sosialpolitikerne vant, ikke minst etter en innstendig appell fra partiformannen om å støtte den linjen sosialkomiteens leder, John Alvheim, har stått for i lang tid.

MEKTIG: Carl I. Hagen har ledet Frp i 25 år og ble i går gjenvalgt. Neppe noen gang tidligere har han og hans parti hatt mer makt i norsk politikk.