Er lillesøster tøff nok?

Nå rettes lyskasteren mot Gros lillesøster, justisminister Hanne Harlem. Hun har ansvaret for at kampen mot nazivold og annen gjengvold ikke bare skal bli ord og politikerprat. Men hun kan ikke love mer penger til politiet eller nye tiltak mot fengselskøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanne Harlem opplever nå til fulle at justisministerjobben er en av de vanskeligste i regjeringen. I løpet av kort tid har en serie saker tårnet seg opp i Justisdepartementet. Fra før av hadde hun fanget fullt av blind vold og gjengvold. Våpenkrav, soningskøer og politiomorganisering. Nå må hun i tillegg svare på hva hun gjør med nazivolden:

- Politiet sier de har god oversikt over de nynazistiske miljøene, men de har ikke kontroll over dem. Får politiet mer ressurser til overvåking og bekjempelse av ondet?

- Det er en av de tingene jeg vil drøfte med overvåkingspolitiet og politiet. Jeg må høre om de har nok ressurser avsatt til det, og om de kan få gjort mer ved å omdisponere de samlede bevilgningene til politiet, sier justisminister Hanne Harlem.

- Dersom det trengs mer penger, åpner du lommeboka?

- Mitt første svar må være at de må omdisponere. Både politiet og overvåkingstjenesten har fått mer penger i år enn i fjor.

- Du kan altså ikke love foreldre med mørkhudede barn at politiet får nok ressurser til å sørge for at nazistene ikke lenger skal forfølge og bruke vold mot barna deres?

- Jo, det skal selvfølgelig politiet gjøre. Politiet skal ta dette grenseløst alvorlig. Men jeg kan ikke svare på hvor mange biler som skal følge hvilke mennesker. Politiet må gjøre en vurdering av hvor det er størst risiko til enhver tid. Men hvis det er gjenger som går og trakasserer og forfølger, så skal politiet følge dette nøye, svarer justisministeren.

- Ikke troverdig

- Hva konkret har du iverksatt etter drapet på Holmlia?

- Det ville ikke vært troverdig hvis vi plutselig hadde masse nye tiltak å komme med. Etter drapet i helga har jeg satt meg inn i hva vi har gjort i forhold til disse miljøene. Jeg vurderer også nye ting. Jeg er opptatt av å verken avvise eller hoppe på forslag som plutselig kommer opp. Det er ofte en grunn til at tiltak ikke er gjort tidligere. Men vi sender nå en gruppe til Sverige og Tyskland for å se på tiltakene mot rasistisk og nazistisk virksomhet, sier Hanne Harlem.

Soningskø

- En av de siktede i rasistdrapet skulle sittet i fengsel da drapet ble begått. Men soningskøen holdt ham på frifot. Politiet har gjort sitt, domstolen sitt, men du og dine forgjengere har ikke sørget for nok fengselsplasser. Er du fornøyd?

- Med rette kan det sies at man burde sett underkapasiteten i fengslene tidligere. Dette burde man forstått da to av fengslene måtte redusere på grunn av oppussing.

- Vil du iverksette midlertidige soningsalternativer?

- Det nytter ikke å knipse. Vi gjennomgår køen for å finne de alvorlige kriminelle sakene og prioriterer dem. Et viktig skritt på veien er når Oslo fengsel åpner med 100 plasser om 14 dager. Deretter åpner Stavanger om noen måneder. Så må vi likevel bygge nye fengsler. Det planlegges i Østfold. Men jeg erkjenner at dette tar tid.

- Betyr det at befolkningen bare må akseptere at dømte volds- og vinningsforbrytere går på frifot og gjør ny kriminalitet etter at de er idømt fengselsstraffer?

- Nei. Men jeg sier at vi ikke klarer å løse det umiddelbart. Det er dumt at man ikke forutså soningskøen tidligere, men jeg klarer ikke å løse dette i morgen.

- Tar du selvkritikk for dette?

- Når jeg nøler i forhold til selvkritikk, er det fordi jeg vanskelig ser hva jeg kunne gjort annerledes, sier Harlem.

<B>ENORMT ANSVAR:</B> - Jeg er opptatt av å verken avvise eller hoppe på forslag som plutselig kommer oppo, sier justisminister Hanne Harlem.