IKKE KRITIKKVERDIG: Finansanalytiker Harald Magnus Andreassen i First Securities mener man måtte ha vært et geni for ikke å tape penger i 2008. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
IKKE KRITIKKVERDIG: Finansanalytiker Harald Magnus Andreassen i First Securities mener man måtte ha vært et geni for ikke å tape penger i 2008. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

- Er man med på leken, får man tåle steken

Statens pensjonsfond med 29,6 milliarder i minus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statens pensjonsfond - Norge hadde i 2008 et resultat på minus 29,6 milliarder kroner, opplyser Folketrygdfondet i en pressemelding i dag.

Fondet oppgir «tilbakeslaget i verdensøkonomien og et sterkt fall i aksjekursene» som årsaken til det dårlige resultatet, men framhever samtidig at forvaltningen av verdiene har vært «betryggende»:

- I et historisk turbulent og krevende år i aksje- og rentemarkedene, kan vi fastslå at Folketrygdfondet gjennom betryggende forvaltning har bidratt til et resultat som er 4,3 milliarder kroner bedre enn referanseporteføljen, sier administrerende direktør Olaug Svarva i den aktuelle pressemeldingen.

- Ikke kritikkverdig
Finansanalytiker Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at fondets negative resultat ikke vil ha noen umiddelbar konsekvens for den norske økonomien eller landets pensjonister.

- Økonomien svinger fra år til år, og virkelige problemer har man bare dersom nedturen skulle vedvare. Man må se det i et langsiktig perspektiv. Og dersom konjunkturnedgangen blir langvarig, vil det få konsekvenser for land og for folk, sier Andreassen til Dagbladet.no.

-  Men det er ingenting kritikkverdig ved fondets forvaltning av verdiene. I det lange løp er det den samme risikoen uansett hva du gjør dersom du ønsker å spare - og når man er med på leken, får man tåle steken, fortsetter Andreassen.

Finansanalytikeren påpeker videre at forholdet først ville vært kritikkverdig dersom pensjonsfondet hadde gjort det betydelig dårligere enn andre i samme marked.

Elendig avkastning
- Man måtte vært geni for ikke å tape penger i 2008. Dersom man har investert i aksjer og obligasjoner, og disse faller i kurs, så taper man.

- Det negative resultatet er en reaksjon av at aksjemarkedet har falt, hvilket igjen skyldes den dårlige verdensøkonomien, påpeker Andreassen.

Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva sitter akkurat nå i pressekonferanse i Folketrygdfondets lokaler i Vika i Oslo. I den aktuelle pressemeldingen blir det negative resultatet forsøkt forklart ytterligere.

Renteinntekter bidro ikke nok til å oppveie for fallet i verdi for fondets aksjer. Ved årsskiftet var pensjonsfondets kapital 87,8 milliarder kroner, melder NTB.

Avkastningen ble på minus 25,1 prosent.

KUNNE VÆRT VERRE: Det mener i hvert fall direktør Olaug Svarva ved Folketrygdfondet, som også kaller fondets forvaltning «betryggende». Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
KUNNE VÆRT VERRE: Det mener i hvert fall direktør Olaug Svarva ved Folketrygdfondet, som også kaller fondets forvaltning «betryggende». Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer