SEXTREM PARINGSPERIODE: Denne tasmanske pungdyrsarten tar selvmord på grunn av flere sexmaraton som kan vare opp imot 14 timer i paringsperioden. Foto: Gary Cranitch / Queensland Museum
SEXTREM PARINGSPERIODE: Denne tasmanske pungdyrsarten tar selvmord på grunn av flere sexmaraton som kan vare opp imot 14 timer i paringsperioden. Foto: Gary Cranitch / Queensland MuseumVis mer

Er masse sex verdt å dø for? Det synes i hvertfall to pungdyrarter «down under»

Forsker: - Fedrene begår selvmord så avkommet kan leve i overflod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To sjeldne muselignende pungdyrsarter i Australia og på Tasmania begår selvmord på grunn av for mye aktivitet «down under».

Forskere ved Queensland University of Technology har nylig funnet ut at hannkjønnet av antechinus swainsonii og antechinus vandycki tar sitt eget liv på grunn av flere sexmaraton som kan vare opp imot 14 timer i paringsperioden.

Dette skjer hvert eneste år.

- Ekstremt mye sex Så hvorfor synes denne pungdyrarten sex er verdt å dø for? Jo, fordi da vet den at avkommet overlever, ifølge Dr. Andrew Baker ved universitetet.

- Paringsperioden består i bunn og grunn av to til tre uker med ekstremt mye sex. De testosteronfylte hannene parer seg med så mange hunner som overhodet mulig, og det i opp til 14 timer om gangen, sier Baker.

- Immunforsvaret kollapser All paringen fører til slutt til at hannkjønnene faller om. Testosteronet utløser en defekt i stresshormonet, og dette stresset gjør at hannenes immunforsvar kollapser.

- Alle hannene er døde før hunnene får født en eneste baby, sier Baker.

Men som alt annet i naturen, har også all døden et formål. At alle hannene dør, tiltrekker seg masse edderkopper og andre innsekter, ifølge Baker. Dermed har mødrene nok av mat til seg selv og den nye generasjonen. Oppdragelsen må naturlig nok mor ta seg av.

Utrydningstruet Men en av de 50 skyggsidene for pungdyrsartene som har sexvaner til å dø av, er ifølge Baker at de er i ferd med å dø ut.

Spesielt står arten som lever på Tasmania i fare.

- Disse dyrene har allerede gjort retrett til deres tåkefylte fjelltopper for å unngå klimaet som stadig blir varmere. Nå har de ingen flere steder å flykte til, sier Baker til universitetets egne nyhetssider.

Baker har nå levert inn søknad til tasmanske myndigheter for å få arten på listen for utrydningstruede arter.

Selvmordsparing er ekstremt sjeldent blant pattedyr, men er ellers vanlig i naturen, skriver National Geographic. Alle planter som kun lever ett år, reproduserer på denne måten. Det samme gjør laks, innsekter og en håndfull frosker og øgler.