– Er meget engstelig

Denne mannen i 40-åra blir utpekt som politiinformant i den hemmelige politirapporten. Nå frykter han for sin og familiens sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den hemmeligstemplede rapporten fra strategisk stab i Oslo-politiet blir over 20 personer omtalt med navn og fødselsnummer. Det står også hvem som har hatt samtaler med politiet og når de har funnet sted. De blir dermed definert som informanter, og det er disse personene politiet frykter det skal skje noe med.

Dagbladet har de siste dagene vært i kontakt med mannen i 40-åra. Han driver fortsatt et sikkerhetsfirma. I går kveld kommuniserte Dagbladet med ham via e-post.

– Jeg er innforstått med at jeg er omtalt som kilde i politiets interne etterretningsrapport. Jeg henstiller på det sterkeste til at min identitet som kilde ikke offentliggjøres. Det vises til politiets henstilling gjengitt i Dagbladet i dag og den begrunnelse politiet har gitt, sier han.


– Røkke ikke kunde

Informantene til politiet har gitt opplysninger om flere aktører i den private sikkerhetsbransjen. Etterretningen ved Oslo-politiet er, og har vært, helt avhengig av informantene for å kartlegge og skaffe seg detaljert informasjon om virksomhetene. Politiet mener selv de ikke har kontroll over denne bransjen.

Mannen i 40-åra er tidligere forretningspartner av mannen i 30-åra, som blir utpekt som Røkke-spion. I den opprinnelige rapporten, som politiet startet med i 2005, står det at Kjell Inge Røkke har vært en god kunde av selskapet.

– Det står i rapporten at Røkke har hatt et kundeforhold til deg. Stemmer det?

– Dette stemmer ikke!

INFORMANT: - Jeg henstiller på det sterkeste at min identitet ikke røpes, sier denne mannen i 40-åra. Han er utpekt som politiinformant i den hemmelige politirapporten.
INFORMANT: - Jeg henstiller på det sterkeste at min identitet ikke røpes, sier denne mannen i 40-åra. Han er utpekt som politiinformant i den hemmelige politirapporten. Vis mer

– Hva fortalte du til politiet?

– Jeg forstår du må stille spørsmålet og da forstår du at jeg har ingen kommentarer til dette.

Brev fra politiet

Avsnittene om den påståtte avlyttingen av Odin Forvaltning er ifølge visepolitimester Sveinung Sponheim nå fjernet fra rapporten. Dette skjedde etter at både Odin og Aker tok kontakt med Oslo-politiet.

23. august fikk Aker-systemet et brev fra Oslo-politiet om saken:

«Vi vil presisere at politiet etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om uregelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer. En eventuell reportasje om dette dermed vil være basert på feil faktagrunnlag. Vi gjør oppmerksom på at i en revidert versjon av rapporten er dette rettet».

– Politiet gjentar at denne informasjon er gal. Odin sier det samme, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

– Jeg er utrygg

– Er meget engstelig

Informasjonen i rapporten om politiinformanten i 40-åra står i sammenheng med den påståtte avlyttingen

– Vi kjenner til at ditt navn er nevnt i forbindelse med avlyttingen av Odin Forvaltning. Hvorfor?

– Som dere vet så jobbet jeg i XX fram til september 2001 og ut fra hva som er opplyst av Odin om hvem som utførte jobben for dem, sier dette seg selv!

– Vet du noen om den påståtte avlyttingen hos Odin Forvaltning?

– Ingen kommentar!

– Hva betyr det for deg at du står oppført som informant i rapporten?

– Ingen kommentar.

– Hvordan vurderer du din egen sikkerhet?

– Meget utrygg og engstelig for min familie. Det gjør det ikke lettere at man ikke har kontroll på om andre enn TV 2 eller pressen har denne rapporten per dags dato. Derfor er det viktig for meg at også dere som journalister forstår dette.