Er mer skeptiske til smuglersprit

Metanolsaken har satt en støkk i Per Arne Johnsen (66) og flertallet av brennevindrikkere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Nei, jeg skjønner ikke at noen tar sjansen på å kjøpe smuglersprit. Særlig etter metanolsaken. Jeg holder meg til polets varer, sier den gamle sjømannen Dagbladet treffer utenfor Vinmonopolets lokaler i Bergen sentrum.

Stor skepsis

En undersøkelse MMI har gjort på oppdrag fra Dagbladet, viser at Johnsen er helt på linje med flertallet av nordmenn:

  • 64 prosent av befolkningen, avholdsfolk og ikke-spritdrikkere inkludert, opplyser at de er blitt mer skeptiske til smuglersprit etter at metanolsaken begynte å rulle for to og en halv måned siden.
  • Skilles den brennevindrikkende delen av befolkningen - hvorav et stort flertall er menn - ut som egen gruppe, øker skepsisen til hele 73 prosent.- Jeg har blitt tilbudt smuglersprit flere ganger. Alt fra to til ti liter. Men jeg har takket nei hver gang. Jeg tør ikke, sier Johnsen.

Aldersmessig er det de yngre som har blitt aller mest skeptiske til ulovlig innført brennevin.

  • 73 prosent av de spurte mellom 15 og 24 år sier de er blitt mer skeptiske til smuglerbrennevin i kjølvannet av metanolsaken.

Høye tall

Er mer skeptiske til smuglersprit

Undersøkelsen viser samtidig at illegalt brennevin ikke er noen sjeldenhet for norske ganer:

  • Nesten hver fjerde nordmann, 23 prosent, innrømmer å ha kjøpt og/eller drukket smuglerbrennevin.
  • I den spritdrikkerne del av befolkningen er tallene enda høyere: I denne gruppa har 39 prosent oppgitt å ha drukket sprit som er ført inn i landet av kriminelle.

- Det er et ganske høye tall, og de viser at det ikke er et marginalt fenomen vi har målt. Det viser samtidig at mange spritdrikkere er åpne for smuglersprit, sier statsviter i MMI Håkon Kavli.

Kvinner mot

  • Men kvinnene skiller seg ut som motstandere av smuglervarer: Mens hele 33 prosent av mennene har smakt ulovlige dråper, oppgir bare 13 prosent av kvinnene det samme.

- Vi kvinner har mer vett, vet du, lyder forklaringen fra frisør Elisabeth Thorsteinsson hos Elisabeth og Wenche Frisør i Bergen.Selv har hun ikke drukket brennevin siden hun, med hennes egne ord, var fjortis.

- Det er naturlig at kvinner holder seg unna smuglersprit. Vi tar nemlig konsekvensen av ting langt tidligere enn mannfolkene. Menn er for naive, sier hun med et alvorlig smil.

Er mer skeptiske til smuglersprit

Rike og trøndere

I MMI-undersøkelsen skiller høylønnede seg ut som de mest åpne for å kjøpe og bruke smuglervarer. 28 prosent av dem som tjener mer enn en halv million i året, har enten kjøpt eller drukket forbudte dråper.

Det er også geografiske forskjeller på holdningen til smuglersprit. I gruppa Møre og Romsdal og Trøndelag har hver tredje innbygger smakt og/eller kjøpt brennevin på smuglermarkedet.

Høyre og Frp

Men tollvesenet kan finne trøst hos den eldre garden. «Bare» ti prosent av de eldre oppgir at de noen gang har kjøpt og/eller drukket smuglerspiritus.

De politiske partienes velgere er stort sett like gode, eller dårlige.

Men Frp-erne og Høyre-velgerne er litt over snittet villige til å handle og drikke varer som stammer fra lovens skyggeside.

BRENNEVINNYTEREN: Per Arne Johnsen (66) nyter sitt brennevin, fra polet. Den tidligere sjømannen har mange ganger blitt tilbudt smuglersprit, men takker alltid nei.