Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er milliarder bak skjema

Statsminister Kjell Magne Bondevik kom i 1998 med løfter om et historisk løft for psykiatrien i Norge. Siden da er antall personer i kø for psykiatrisk behandling doblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr at statsminister Kjell Magne Bondevik må bla opp nær 20 milliarder kroner ut over 1998-nivået de kommende fire år for å holde løftet om psykiatrisatsingen.

Allerede nå er det forhold som tyder på at sektoren ikke kommer til å få alle pengene den var lovet.

Kravet for å følge opp de økonomiske løftene, blir antydet i budsjettdokumentene for inneværende år.

Her heter det at opptrappingsplanen må få én ny milliard i økning hvert eneste år til 2006. Bare denne økningen vil fra 2003 til 2006 utgjøre 10 milliarder kroner.

Milliardbrudd?

Opptrappingsplanen fra 1998 hadde to klare økonomiske må. Det skulle investeres for 6,3 milliarder kroner og driften skulle i 2006 ligge 4,6 milliarder over driftsnivået i 1998.

De to Bondevik-regjeringen og Stoltenberg-regjeringen har til nå i planperioden lagt inn så beskjedne økninger at driftsnivået trolig ikke øker i det tempoet som var målet, tatt i betraktning at 24 milliarder kroner skulle brukes i perioden.

Til nå er det brukt 1,1 milliarder i investeringer, løftet for hele perioden var 6,3 milliarder.

Stortingsproposisjonen «Opptrappingsplan for psykisk helse», som fikk bred tilslutning i Stortinget, antyder at på grunn av personell situasjonen blir «lagt til grunn en noe sterkere opptrapping mot slutten enn i starten av planperioden».

Men ikke på noe sted, verken i proposisjonen, fra helseminister Dagfinn Høybråten - som la fram planen - eller i stortingsdebatten ble det antydet at det skulle settes inn så beskjedne midler når halvgått løp er ferdig.

Krever forklaring

SVs helsepolitiske talsmann, stortingspolitikeren og legen Olav Gunnar Ballo, sier han bli lettere sjokkert over tallene Dagbladet nå kan presentere.

- Her har man skapt en framstilling av en satsing som foreløpig ikke i nærheten av det man har lovt, sier Ballo.

- Det som nå avdekkes er så alvorlig at det er rimelig med en redegjørelse fra helseministeren om saken. Det er så bred enighet om opptrappingsplanen for psykisk helse i Stortinget at regjeringen må sørge for at det blir foreslått tilstrekkelig med midler for å innfri planen. Da vil det bli vedtatt, sier han til Dagbladet.

  • Gjennom helseministerens informasjonsavdeling har Dagbladet i to dager fått beskjed om at Dagfinn Høybråten ønsker ikke å kommentere saken.
STORE ORD: Kjell Magne Bondevik legger fram regjeringserklæringen 21. oktober 1997.
Hele Norges coronakart