Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er mobilbrukere de nye røykerne?

Debatten om passiv mobilbruk raser i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tar ingen hensyn til andre, forsøpler det offentlig rom og er generelt til stor irritasjon for sine omgivelser.

Disse karakteristikkene var tidligere vanlig kost i debatten om røykernes plass i samfunnet.

Nå dras de fram igjen over hele Europa for å beskrive de nye mobilbrukerne.

Lydløst på bussen

Murringer om mobiletikette har for så vidt vært til stede helt siden den håndholdte GSM-telefonen gjorde sitt inntog i våre hverdagsliv på midten av 90-tallet.

Men diskusjonen kom i gang for alvor denne uka, da myndighetene i Østerikkes nest største by, Graz, innførte et påbud om at mobiltelefoner skal være lydløse på all offentlig transport.

- Jeg vet at jeg med dette har fornærmet mobiltelefongudinnen, kommenterte byens borgemester Siegfried Nagl nylig lakonisk i et TV-intervju.

- Men folk må lære at de ikke kan snakke i telefon hele tiden. Det er bare ikke sunt aldri å få litt fred og ro, fortsatte han.

FRIVILLIG FORBUD: Borgemesteren i den østerrikske byen Graz har innført et påbud, et frivillig sådan, om at alle må slå av lyden på sine mobiltelefoner når de benytter seg av kollektivtransporten. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FRIVILLIG FORBUD: Borgemesteren i den østerrikske byen Graz har innført et påbud, et frivillig sådan, om at alle må slå av lyden på sine mobiltelefoner når de benytter seg av kollektivtransporten. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Fjernet mobilfrie soner

Graz er langt fra den første byen som forsøker å innføre restriksjoner på mobilbruk.

Men i en verden der mobiltelefonene enkelte steder utgjør det dobbelte av folketallet, blir få slike regler akseptert.

Stockholm innførte for eksempel i 2006 egne mobilfrie soner på t-baner, busser og lokaltog.

Ti måneder senere ble disse sonene fjernet igjen, siden de rett og slett virket mot sin hensikt.

- For at dette skulle fungere, forutsettes det at folk viser respekt, noe de ikke gjorde. Altfor mange passasjerer vil bruke reisetiden på å ta noen jobbtelefoner. Noen følte seg rett og slett tryggere med en mobiltelefon i hånda, sier Bjørn Holmberg, talsmann for Storstockholms Lokaltrafikk til AP.

Vil ha forbud i lufta

EU fjernet nylig forbud mot bruk av mobiltelefon på fly.

image: Er mobilbrukere de nye røykerne?

USA-senatoren Peter DeFazio svarte på dette med å komme med et kontraforslag til kongressen denne uka, der han ønsker å forby telefonsamtaler om bord i fly.

DeFazio vil likevel tillate kommunikasjon i lufta via sms eller e-post.

Absurd

Graz\' myndigheter presiserer at mobilpåbudet foreløpig er frivillig.

Ingen vil dermed få bøter eller bli kastet av hvis telefonen ringer litt for høyt eller lenge under en busstur.

Men ikke alle østerrikske politikere er begeistret for Graz\' utspill, blant disse Josef Kalin i Det østerrikske sosialdemokratiske partiet.

- Det får deg virkelig til å lure hva politikerne kommer opp med neste gang. Hva med et totalforbud av ytringsfriheten på kollektivtransporten? Å bruke loven for å regulere kommunikasjonen mellom mennesker burde bli avvist som absurd, sier Kalin til AP.

Byens borgemester er derimot veldig fornøyd med å ha fått i gang denne debatten, så lenge den ikke foregår via mobilen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media