Er Obama blitt feig?

Løper fra løftene når han hemmeligholder skrekkbilder, mener kritikere.

OFFENTLIGGJØRE IKKE SKREKKBILDER: President Barack Obama. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
OFFENTLIGGJØRE IKKE SKREKKBILDER: President Barack Obama. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Var det en klok politisk beslutning eller var det ren feighet som gjorde at president Barack Obama ombestemte seg, og allikevel ikke offentliggjør bildene av fangemishandling?

Det er spørsmålet som diskuteres dagen etter at Obama-regjeringen gjorde retrett. Mens republikanerne hyller Obama fordi han endelig ser ut til å ha blitt voksen, mener de på den liberale fløyen at presidenten har forrådt løftene han gikk til på valg på.

- Etter min vurdering er dette en klok vurdering av Obama. Han er opptatt av det store bildet her, sier seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier Svein Melby til Dagbladet.

Ville forgiftet atmosfæren
En av de som har markert seg som sterk motstander av Obamas politikk, er ikke overraskende Dick Cheney, George W. Bushs visepresident og en sterk forsvarer av tøffe avhørsmetoder overfor mistenkte terrorister.

Hans datter, Liz Cheney, er blant dem som mener gårsdagens beslutning viser at debatten Cheney har dratt i gang kan gjøre en forskjell.

- Dette handler ikke om partipolitikk, det handler om hva som er rett for landet, sier Liz Cheney.

På spørsmål fra Politico i går, avviste Obama bestemt at den republikanske motstanden var årsaken til at han ombestemte seg. Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus het det at Obama ikke ville frigi torturbildene av hensyn til sikkerheten til amerikanske styrker.

Å ikke offentliggjøre disse bildene kan være et forsøk på å ta noe av kruttet ut av den debatten som er i ferd med å bygge seg opp. Offentliggjøring av bildene kunne bidratt til at Cheney og disse andre ville fått mer ammunisjon, mener Melby.


- For tøffe avhørsmetoder

- Cheney snakker nok for en betydelig del av opinionen, som ikke er helt fremmed for den type avhørsmetoder som er brukt. De mener det ikke er noe galt i å bruke tøffe avhørsmetoder hvis det forhindrer terroraksjoner og massedrap. Cheney er ikke alene om å mene dette, og Obama forstår at det er politisk sprengstoff i det.

- Det kunne forgiftet den politiske atmosfæren og gjort det vanskelig å få oppslutning omkring de store løftene Obama ønsker å få til innenfor helse og økonomi. Og akkurat det er det siste Obama ønsker, sier seniorforskeren.

Det er menneskerettighetsgruppen ACLU som har presset på for å få offentliggjort bildene. De mener nå at Obama argumenterer på samme måte som George W. Bush, som Obama i valgkampen brukte en hver mulighet til å distansere seg fra.

- Det mest bekymringsverdige smed dette er at Obama nå bruker den samme historien som Bush gjorde, ved at si at disse episodene skyldes feil begått av enkeltsoldater. Men det var systematisk og lagd av de som var ansvarlige for politikken, sier ACLU-talsperson Jameel Jaffer ifølge Politico.

Obamas læringskurve
Republikanerne tolker Obamas avgjørelse som en politisk seier og første steg i riktig retning.

- Når du går fra å være senator til å være øverstkommanderende er det en viss læringskurve. Etter som tiden går blir du mer konservativ etter hvert som du må håndtere fiender, sier det republikanske kongressmedlemmet Mark Kirk til Politico.

Senator Lindsey Graham mener Obama er i ferd med å bli mer realistisk.

Da det først ble bestemt at bildene skulle ut, hadde ikke Obama engang sett dem. Både offentliggjøringen av bildene og rapporten om avhørsmetoder som ble sluppet i forrige måned, reiste krav om at det måtte opprettes en såkalt «sannhetskommisjon».

Den ene dagen virket både Obama og Hillary Clinton innstilt på en slik gransking av Bush-regjeringen. Neste dag snudde de, bemerker analytikerne.

Like populær som Britney
Derfor gjør republikanerne seg klare til en ny angrepsbølge. Denne gangen i spørsmålet om hva som skal skje med Guantanamo-fangene.

Mens Obama vil overføre fanger til amerikanske fengsler, har republikanerne mobilisert for å få i gjennom et lovvedtak om «Keep Terrorists Out of America».

MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX
MÅTTE POSERE: En naken irakisk fange innsmurt i hvite og brune substanser i Abu Ghraib. Foto: SCANPIX Vis mer

For Cheney og hans meningsfeller handler disse spørsmålene om at Obamas politikk truer den nasjonale sikkerheten.

- Dette handler ikke om partipolitikk. Dette dreier seg om selve politikken, sier en talsmann for Cheney til Washington Post.

Ikke alle blant demokratene stålsetter seg like mye for angrepene fra Bushs visepresident.

- Han er i sin fulle rett til å argumentere for sitt syn, og gitt at han er like populær som Britney Spears på en samling for søndagsskolelærere, håper vi at han fortsetter å være ansiktet uttad for republikanerne, sier talsmann for demokratenes partikomité, Hari Sevugan.

FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX
FESTET TIL LEDNINGER: En Abu Ghraib-fange blir tvunget stil å balansere på en boks, med hette over hodet og ledninger knyttet til kroppen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer