Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er på sporet av morderen

Politiet mener drapsmannen har lagt igjen DNA-por eller avtrykk og dermed har avslørt seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL (Dagbladet): Hedda Karterudseter (19) fra Flatdal i Telemark ble funnet kvalt, delvis i senga og delvis på gulvet. Hun skal ha blitt funnet med dyna halvveis over seg. Det skal ikke ha blitt brukt gjenstander under kvelningen, får Dagbladet opplyst.

Inne på hybelen på Hageinternatet til Sogndal folkehøgskule har politiets kriminalteknikerne allerede gjort det som blir definert som svært interessante funn. I løpet av få dager kan drapsjegerne sitte med morderens DNA-profil, fingeravtrykk eller skoavtrykk.

Leverer inn sko

De nærmere 100 vitnene i saken har avgitt fingeravtrykk og DNA-prøve. Vitner har også levert inn sko som skal sammenliknes med avtrykk som kriminalteknikerne trolig finner en del av i den 12 kvadratmeter store hybelen.

Funnene på hybelen blir av politikilder definert som «mange og gode». Etterforskerne mener drapsmannen har lagt igjen spor som vil avsløre ham. Dermed tror politiet at de kan identifisere drapsmannen når de får svar på tekniske prøver som er sendt til analyse ved Rettsmedisinsk institutt og Kriminalpolitisentralen.

Etterforskerne tror de allerede kan ha drapsmannens navn i saksdokumentene.

Det er gjort funn av biologisk materiale inne på hybelen, spor som kan settes i sammenheng med selve drapshandlingen. Det blir likevel understreket overfor Dagbladet at det er for tidlig å si om sporene med hundre prosents sikkerhet kan identifisere gjerningsmannen.

Sammenlikner avtrykk

image: Er på sporet av morderen

Dersom drapsetterforskerne i Sogndal i løpet av kort tid får beskjed om at de har et fingeravtrykk, skoavtrykk eller en fullverdig DNA-profil, vil politiet starte en omfattende utelukkelsesprosess.

Avtrykk fra medelever, politi eller andre som har vært på hybelen etter drapet, vil bli sammenliknet med funnene på åstedet. På den måten vil etterforskerne utelukke en etter en - og forhåpentligvis til slutt sitte med tekniske spor fra gjerningsmannen.

Politiet vil ikke kommentere detaljer fra åstedet.

-  Alt over dørstokken holder vi tett om, sier politiadvokat Knut Broberg.

Men fortsatt sitter politiet med flere spørsmål enn svar i drapsgåten i Sogndal.

Hedda Karterudseter ble sist observert på utestedet Meieriet i Sogndal sentrum klokka 01.15- 01.30 natt til torsdag. Siste sikre observasjon er ved inngangen utenfor utestedet, da Hedda hentet klærne sine i garderoben. 19-åringen skal da ha forlatt lokalet alene.

Observert med to menn

Det er likevel observasjoner denne kvelden som er spesielt interessante for politiet. Den mest interessante observasjonen er gjort av to personer som skal ha vært sammen med drapsofferet på konserten med bandet We. Politiet mener de vet hvem disse to personene er. De samme personene skal også ha blitt observert utenfor utestedet en stund seinere.

Det er til nå ingen som har sett 19-åringen på de 850 meterne fra Meieriet til internatet.

I går ble en rekke personer med tilknytning til drapsofferet avhørt på politistasjonen i Sogndal. Medelever og andre som kjente Hedda, ble i detalj bedt om å redegjøre for sine bevegelser natt til torsdag.

Kjente drapsmannen?

En foreløpig teori er at Hedda kjente personen som kvalte henne. Denne teorien bygger på at 19-åringen trolig brukte å låse døra til hybelen før hun la seg, men at den var åpen da hun ble funnet av to medelever 18 timer etter den siste observasjonen.

Rektor Frode Hjort-Larsen bekrefter overfor Dagbladet at ytterdøra til internatet ikke pleide å være låst om natta.

Det kan bety at 19-åringen slapp gjerningsmannen inn eller at han fulgte med henne hjem.

-  Vi ønsker å snakke med alle som har hatt kontakt med avdøde, men jeg ønsker ikke å gå i detalj om hvem som er avhørt så langt i saken. Politiet står nå overfor en drapssak med ukjent gjerningsmann, sier lensmann Olav Borlaug i Sogndal.

KVALT: Hedda Karterudseter.
KAN HA DNA-PROFIL: Kriminalteknikere fra Kripos har gjort interessante funn på hybelen til Hedda Karterudseter. Her bærer de materialet fra hybelen inn på Sogndal politistasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media