Er Petter smart?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans hår er spermfarget, huden glatt og gullfarget, brystene på størrelse med Lene Alexandra sine og hans navn er Petter Pilgaard (29). Du ser finansrådgiveren i «Paradise Hotel» på TV3, en realityserie der veltrent ungdom bor på hotell i Mexico, penetrerer hverandre, drikker og fordriver dagen med å leke «den som flasketuten peker på skal tegne en pikk på ryggen til Noor med solkrem» (Petter sitt forslag). Når kvelden kommer prater de om ting som «jeg har ikke runket her en eneste gang. Jeg må gjøre det snart, ellers blir jeg gæren» (det var også Petter), før de går to og to til sengs og sender hjem den som blir stående alene.

Figuren Petter Pilgaard fødtes ikke her. Lenge før TV3 inviterte han til «Paradise Hotel», hadde han et champagnekonsum som fikk svensk radio til å lage en egen dokumentar om han og svirebrødrene på Oslo vest. Her klagde han over manglende VIP-kultur, fortalte at han aldri kjørte kommunalt og at han i fjor brukte en million kroner på festing. Noe av det første han gjorde som gjest i «Paradise Hotel» var å belære det norske folk om viktigheten av å drikke champis med sugerør. Da Thomas Seltzer inviterte han til talkshowet «Trygdekontoret» var innledningsspørsmålet: «Jammen Petter. What the fuck?».

La oss prøve å svare på det. Petter Pilgaard er alt som ikke er den norske folkesjela. Han er utseendefiksert, ekshibisjonist, skamløst konsumerende, han ønsker seg et mer klassedelt samfunn og er voldsomt positiv. Hvordan han kan spankulere rundt ustraffet er et mer interessant spørsmål. Det skyldes at Norge ikke er hva det en gang var. Frisører fra Haugesund har begynt å kjøpe stylingbibler og sjekke om de er «eple» eller «pære». Nordmennenes indre amerikaner prater, vi vil la oss forføre bort fra hverdagen og her er Petter, Jan Thomas og Lene Alexandra som lysende fyrtårn. Noen hater fremdeles, men de fleste har innrømmet å ha sansen for dokkemenneskene, enten det er i form av beundring, fascinasjon eller pur underholdning.

Så, hvorfor elsker alle Petter? I sin politisk ukorrekte verdiportefølje har Pilgaard to viktige ting på plass. Han er imot narkotika, og han skryter ikke av rikdommen sin. Han vil ikke kommentere påstanden sin om millionen han skal ha festet bort på Solli plass, og ja, han kjøper champagne til 7200 kroner og gir 800 kroner i tips, men sier selv det er prioriteringer. Kanskje er han ikke rik? De som er flinke til å late som, er de som lever billigst. Petter betaler aldri inngangspenger. At han er nøyaktig slik folk utenfor Oslo vest frykter vestkantguttene er, gjør karakteren enkel å plassere i norsk allmennhukommelse. Muligens er han også slik vestkantguttene selv vil være, og vi er flere som gjerne skulle vært litt Petter. Jeg skulle gjerne hatt galskap nok til å drikke champagne istedenfor øl, og framføre egenkomponerte rim som «blir det ikke kuse, river jeg huset» på tv.

Som jentene i «Paradise Hotel», for øvrig de samme jentene som lynraskt konkluderte med at to nyankomne gjester «ikke var min type i det hele tatt. Du vet, en sånn som bare trener armene og glemmer brystet», sier om Petter: «Det er helt sjukt at noen kan være så genuin».