Er rasende på finansministeren

Arkitekten bak den nye boligskatten, Per Olaf Lundteigen, raser mot finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. - Ap bryter med boligskatt-kompromisset vi inngikk i 1997, hevder han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan bli flertall for Robin Hood-skatt

Ideen om at folk i grisgrendte strøk skal betale mindre og beboere i Holmenkollen mer, får Buskerud-bonden til å reise bust:

- Hele poenget med boligskatt-reformen var jo at den skulle være sonefri. En bolig skulle takseres etter størrelse og alder, uavhengig av hvor den ble oppført. Nå vil tydeligvis Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og blårussen i Finansdepartementet ha omkamp. De tåler ikke at kompromisset ville gitt folk en samlet skattelette på noen milliarder, sier Lundteigen.

Forslaget Lundteigen sto bak ville gjort 80 prosent av landets boliger skattefrie. Nye hus under 150 kvm. og leiligheter under 120 kvm. skulle ikke skattlegges, ifølge avtalen. Aldersfradrag gjorde at eldre hus kunne være enda større, uten å bli belastet med boligskatt. Systemet var helt teknisk.

- Skal staten tyne folk som bor i dyre strøk, får de gjøre det gjennom skatt på salgsgevinst. Ei gammel dame som bor i et strøk som med årene er blitt rådyrt, skal ikke straffes for det. Hun tjener jo ikke fem øre på at huset har steget i verdi, før hun eventuelt selger, poengterer Lundteigen.

Han mener innføring av soner vil føre til en endeløs rekke av krangler og konflikter om hvor grensene skal trekkes - og hvorfor.