REPTIL: Fra 15. august ble en rekke slanger, øgler og skilpadder tillatt som kjæledyr i Norge. Bildet viser en kongepyton. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REPTIL: Fra 15. august ble en rekke slanger, øgler og skilpadder tillatt som kjæledyr i Norge. Bildet viser en kongepyton. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Er reptiler årets julegave?
- Vi har totalt solgt 300 bare i desember

Det er tydelig at reptiler har blitt populære etter at de ble tillatt som kjæledyr.

(Dagbladet): Fra den 15. august i år ble det lov å innføre, holde og omsette 19 nye reptil-arter i Norge. Alle 19 er unntatt det generelle forbudet mot å holde eksotiske dyr. Interessen var stor, og mange ønsket det nye tiltaket velkommen.

Fire måneder seinere ser det ut til at reptiler også blitt julegavemateriale.

- Det har vært helt enormt. Vi har totalt solgt rundt 300 reptiler bare i desember, sier Richard Johannessen fra dyrebutikken Zoo-Hjørnet i et intervju til Fredriksstad Blad.

Reptil som julegave
Til Dagbladet forteller Johannessen at han har hatt en travel førjulstid.

SELGER REPTILER: Richard Johannessen fra Zoo-Hjørnet i Fredrikstad, her med en kongepyton albino. Foto: Privat
SELGER REPTILER: Richard Johannessen fra Zoo-Hjørnet i Fredrikstad, her med en kongepyton albino. Foto: Privat Vis mer

- Siden disse reptilene ble lovlige har vi kanskje solgt mer enn 600, og 300 av disse er bare i desember. Salget har tatt helt av. Det virker som om reptiler er årets julegave, sier han.

De mest populære artene, som tilsynelatende mange vil finne under treet i år, er leopardgekko, skjeggagam, skilpadder og forskjellige typer slanger.

- Det vi opplever er foreldre med barn som ønsker seg reptil. Det som er litt nytt er at foreldrene er nesten mer ivrige enn barna sine. Uansett er det 18 års grense å kjøpe reptil her, ansvaret står på de voksne, sier Johannessen.

Ikke gi dyr i gave
Johannessen understreker at han personlig mener at man ikke skal gi dyr i gave.

- Man skal være sikker på at den som mottar dyret har lyst på det og kan ta ansvaret. Vi setter krav til alle som vil kjøpe reptiler, de skal være godt forberedte.

Kundene som kommer innom Zoo-Hjørnet for å kjøpe reptiler er som regel kunnskapsrike og godt forberedt. Likevel har flere faktisk ikke fått lov.

- Vi har allerede sagt nei til ganske mange fordi de ikke har oppfylt kravene. Vi er ganske strenge, og noen blir sure. Samtidig har vi også fått gode tilbakemeldinger på dette, sier Johannessen.

- Hva er det folk absolutt må vite før de kjøper seg reptil?

- Det jeg alltid sier at kundene skal tenke på, er hvor gamle reptilene faktisk blir. Man blir knyttet til et ansvar ganske lenge. En skilpadde kan bli 70 år, noen slanger blir 40 år, og øgler blir rundt 15 år, sier Johannessen.

Større salg enn forutsett
- ​For det første må jeg påpeke at det er åpenbart at salget har eksplodert, siden det ikke har vært lov i Norge tidligere. Når det er sagt, salget har vært litt større enn det vi hadde forutsett, sier leder i Norsk Herpetologisk Forening (NHF), Thor Håkonsen til Dagbladet.

Det er mange flere som har sittet tålmodig og ventet på at reptiler skal bli lovlige i Norge, flere enn det NHF trodde.

- Så er det også enkeltpersoner som kjøper reptil kun fordi det nettopp ble lovlig og de synes det er kult - uten å sette seg inn i det. Det er viktig å gjøre research før man kjøper seg reptil, slår Håkonsen fast.

Håkonsen er heller ikke for å kjøpe dyr som julegave, med mindre dette har vært planlagt i lang tid.

- En spontangave er åpenbart ikke bra. Det er for så vidt det samme om gaven er en gekko, hamster eller kanin - folk må uansett forberede seg når de skal kjøpe dyr.

Hobbydyr, ikke kjæledyr ​
- Det skal visst være mange foreldre som kjøper reptiler til barna sine. Klarer barn å ta vare på reptiler?

- Så lenge foreldrene er minst like interesserte, har jeg ingen problemer med det - så lenge de voksne har hovedansvaret. Mindre barn klarer ikke å ta vare på slike dyr alene, sier Håkonsen.

Reptiler er annerledes fra tradisjonelle kjæledyr. Håkonsen kaller dem heller for hobbydyr. Han forteller også at både barn og voksne ikke alltid forstår at reptiler ikke har behov for kos og sosialisering med eieren sin. Reptiler skal få være i fred.

- Om barn ikke skjønner at disse dyrene skal være i fred, kan det føre til en del bomkjøp? ​

- Vi forsøker daglig å forklare folk at man ikke må menneskeliggjøre disse dyrene etter hva de liker og ikke liker. Det kan godt hende noen innser at å skaffe seg reptil ikke var som forventet. Vi forventer i hvert fall å se at noen kommer til å selges eller omplasseres.

Foreldrene har ansvaret
- Mattilsynet ber folk om å ikke gi dyr i julegave. Vi minner om at dyr har egenverdi og skal behandles godt, og at dyr verken bør kjøpes på impuls eller gis bort som overraskelse, forteller Maria Været Veggeland, seniorrådgiver i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, til Dagbladet.

Dette kan gå ut over dyret, både hvis det får dårlig stell og hvis mottakeren går lei det etter kort tid.

- Reptiler har spesielle krav til levemiljø og stell. Dyreferdsloven sier også at barn under 16 år ikke skal ha selvstendig ansvar for et dyr, påpeker hun.

Foreldrene som vil overraske barna med en levende julegave, må dermed være klar over at de i realiteten påtar seg ansvaret for dyrets velferd, selv om barna går lei.

Bekymret
Dyrebeskyttelsen Norge fraråder også å gi bort dyr i julegave. Å gå til anskaffelse av et dyr, bør være en grundig og gjennomtenkt prosess. Dyrebeskyttelsen er også bekymret for at andelen hjemløse dyr vil øke, når trenden med å anskaffe seg eksotiske dyr etter hvert dabber av.

- Vi vet at det har forekommet fôring av slanger med levende dyr, blant annet kattunger. Dette er strengt ulovlig, og noe vi frykter kommer til å øke i omfang, sier Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver ved Dyrebeskyttelsen Norge.

I tillegg kan øgler, skilpadder og slanger være bærere av salmonellabakterier og føre til alvorlig sykdom dersom barn smittes, har Veterinærinstituttet tidligere advart mot.