Hvalrossen Freya

- Er så dumt

Flere går nå hardt ut mot biolog Per Espen Fjelds ønske om å avlive kjendis-hvalrossen.

OSLO: Hvalrossen Freya på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
OSLO: Hvalrossen Freya på en båt i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Det er kjipt at et vilt dyr, som til vanlig gir blanke i om en isbjørn trasker forbi, kanskje må dø fordi vi ikke klarer å holde oss unna.

Det sier marinbiolog Pia Ve Dahlen til Dagbladet. Hun er bekymret for hvor mange som drister seg farlig nær Freya, hvalrossen som har blitt en slags turistattraksjon i Oslo denne sommeren.

Ønsker ikke avlivning

Marinbiologen går hardt ut mot biolog Per Espen Fjeld, som mener at hvalrossen Freya nå burde avlives.

- Jeg blir så sliten av den norske tilnærmingen om at «nei, nå må den skytes» om alt mulig. Med en gang disse fascinerende dyrene gjør noe vi anser som ubeleilig, så er det første vi tenker på å skyte dem. At biolog Per Espen Fjeld nå setter Freyas sak opp mot en allerede ganske håpløs viltpolitikk, som om de to er konkurrenter, er også ganske skuffende, forteller hun.

HVALROSS-BESØK: Freya dukker stadig opp i området rundt Frognerkilen i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
HVALROSS-BESØK: Freya dukker stadig opp i området rundt Frognerkilen i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Saken Ve Dahlen sikter til, er en kronikk i NRK Ytring med tittelen: «Skyt Freya!», som biolog Per Espen Fjeld har skrevet.

«Forskjellen på Freya og dyr vi daglig utsteder dødsdom på, fordi det er lønnsomt eller behagelig for oss, er at Freya er et eksotisk innslag i media og har fått et navn. En ren Bambi-effekt», skriver han.

«Dessverre har ikke alle hvalrosser sitt eget navn», avslutter han med.

Ve Dahlen håper og tror likevel at de fleste er enige med henne om at dyret burde få leve. Hun mener hvalrossen Freya slett ikke har gjort nok ugagn for å rettferdiggjøre en avlivning av dyret.

- Det er så dumt å skyte et dyr som åpenbart ikke er aggressivt. Hun har jo bare svømt rundt her i flere måneder og vært på jentetur med seg selv. Kanskje fråtset i en og annen fugl, men sånn er naturen, sier hun.

- Skivebom

Også maribiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze, protesterer mot Fjelds uttalelser om å avlive hvalrossen.

- Jeg mener at dette er total skivebom. Alle ville dyr har en egen verdi. Freya har like mye rett til å være i fjorden som vi mennesker.

- I det hele tatt å tenke at pistol og gevær er løsningen, mener jeg er ganske absurd.

Schulze forstår delvis hva Fjeld mener, sier han, men mener at diskusjonen i seg selv er trist.

- I Norge har vi gode tradisjoner for å høste bærekraftig, vi skyter og spiser sel og hval. Vi har også tradisjon for å ta ut ville dyr som skaper problemer for landbruket, eller sel som gjør skade på fiskeredskap.

- Men der stopper forståelsen min for kronikken. Hvis vi skal snakke om risiko og skade, så synes jeg det blir riktig å sammenlikne Freyas tilstedeværelse med fritidsbåtene vi har i Norge, legger han til.

Kan være farlig

Marinbiolog Pia Ve Dahlen mener det er skummelt at folk føler seg trygge på så nært hold, bare fordi de ikke er nede i vannet.

- Det handler om falsk trygghet, og at folk tar unødvendige risikoer ved å bevege seg så nærme. Du er dessverre ikke nødvendigvis trygg bare fordi du ikke er i vannet, sier hun.

ADVARER: Marinbiologen Pia Ve Dahlen ønsker at folk skal holde avstand til hvalrossen Freya. Foto: Marte Haraldsen
ADVARER: Marinbiologen Pia Ve Dahlen ønsker at folk skal holde avstand til hvalrossen Freya. Foto: Marte Haraldsen Vis mer

- Det koster ikke Freya en kalori å vippe rundt et SUP-brett, en kajakk eller en vannscooter, legger hun til.

Marinbiologen erkjenner at Freya er et veldig fascinerende vesen, og hun har forståelse for at folk ønsker å se hvalrossen på kloss hold. Ve Dahlen har selv vært nede og kikket på det bemerkelsesverdige dyret da hun var på besøk i Sarpsborg.

- Folk må jo få lov til å nyte dette fantastiske dyret tenker jeg, men på god avstand. Vi må ikke på død og liv bort og pille henne i nesa for å få et kult bilde til Instagram, sier marinbiologen.

FREYA: Etter at hvalrossen Freya tok seg til rette på Frognerkilen i Oslo, har flere vist sin misnøye mot dyret. Noen går så langt som å ønske at dyret blir avlivet - dette mener marinbiolog Fredrik Myhre er en veldig dårlig idé. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer