Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredrik Solvang:

- Er så j**** drittlei

Avinor beklager etter at NRK-profilen delte sine opplevelser ved norske flyplasser.

«DRITTLEI»: NRK-profilen Fredrik Solvang tok til Twitter for å lufte frustrasjonen han har over opplevelsen ved norske flyplasser. Foto: NTB Scanpix
«DRITTLEI»: NRK-profilen Fredrik Solvang tok til Twitter for å lufte frustrasjonen han har over opplevelsen ved norske flyplasser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Kjære Avinor. Jeg vet jeg ikke ser urnorsk ut, men jeg er bare så j**** drittlei av å bli snakket til i sikkerhetskontrollen på engelsk som den eneste i køen. Dere kan bomme like mye på meg som på en latvisk prostituert, men hun tiltales på norsk fordi hun er hvit. Slutt! Nå!»

Slik starter NRK-programleder Fredrik Solvang ett av flere innlegg på sin Twitterkonto fredag.

Da Dagbladet tar kontakt for å høre om bakgrunnen for innlegget, sier Solvang at Twitter-tiraden var en ventilering av frustrasjon som har bygget seg opp over flere år.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

- Utdatert kriterium

Det er altså i flere innlegg på Twitter at NRK-profilen utbroderer sine opplevelser i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser. Han opplever nemlig at han ofte blir snakket til på engelsk, noe han antar dreier seg om hans asiatiske utseende.

I innlegget understreker han at dette ikke handler om hvorvidt noen burde kjenne ham igjen som NRK-profil, men at det dreier seg om en uheldig praksis som rammer alle uten hvit hudfarge.

Til Dagbladet forklarer han at det i seg selv ikke er en stor sak, men at kommentarene på innlegget også viser at det er mange som opplever det samme, både adopterte og andre nordmenn med et ikke-europeisk utseende. Det mener han er verdt å merke seg, også for Avinor.

OMSORGSBYGG: Da toppsjefen avlyste intervjuet, gjorde programleder Fredrik Solvang et nummer ut av det på direkten. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

- Poenget mitt er egentlig bare at man blir minnet på at man ser annerledes ut, og det trenger man ikke, sier han og legger til:

- Hudfarge er et utdatert kriterium for å fastslå språk. Er man i Norge, kan man prøve norsk først. Funker ikke det, så kan man prøve engelsk etterpå, sier Solvang til Dagbladet.

Beklager

Solvang tror heller ikke det er vondt ment fra noens side, men at det i stedet handler om at mange ikke er bevisst på nettopp dette. Derfor angrer han også på han i innlegget dro inn rasisme, om enn av den typen han omtalte som «godmodig».

- Mange opplever dette som såpass bagatellmessig at det ikke er verdt å lage noe oppstyr om, dette har også inkludert meg selv.

Likevel mener programlederen at det kan være fint med en bevissthet rundt dette.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen, forteller til Dagbladet er at de har svart direkte på Solvangs Twitter-innlegg, hvor de også har beklaget at han hadde en slik opplevelse.

- Det er ikke noe hyggelig at han har hatt en sånn opplevelse hos oss, sånn skal det ikke være. Vi tar dette videre med vår kontraktspartner, Nokas, som bemanner sikkerhetskontrollene ved våre flyplasser.