Er siste optimist...

...blitt pessimist? Ikke ennå, men kanskje snart. Følg med Tomra og Storebrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i aksjekursene er som kjent svært avhengig av stemningen i markedet. På slutten av 90-tallet trodde mange investorer på de mest utrolige historiene, mens de nå tviler på stadig mer. Nettopp slike stemningsskift markerer topper og bunner i markedet. Det er imidlertid vanskelig, enn si umulig, å forutsi slike stemningsskift. De er nemlig sjelden rasjonelle.

Det er massepsykologien som er er det viktige. Da Nasdaq Composite-indeksen gikk opp 25 prosent i løpet av et par hektiske måneder i fjor vinter, var det massepsykologi (grådighet) som var avgjørende. Markedet var allerede grovt overpriset, men de siste nølerne kom likevel løpende inn for å få med seg sin del av oppgangen.

- 100.000 lemen kan ikke ta feil, må vel være konklusjonen på det som skjedde da.

Tidligere i år skrev jeg at bare det totale kapitulasjon kunne gi ny oppgang på Wall Street. Slike kapitulasjoner så vi i 1982 og 1987, årstall som begge representerte bunner med påfølgende rally i aksjemarkedet.

Så langt har vi ikke sett en slik kapitulasjon. Mange er inne for det lange løp, mens andre mener det har falt nok.

Resultatet har blitt "Chinese torture", en torturform der små vanndrypp på pannen over langt driver offeret til vanvidd. Men ettersom investorene ikke har gitt opp aksjer som investeringsform, i alle fall ikke ennå, har dette ikke medført noe rasende billig marked, slik tilfellet var i 1982 og delvis i 1987. Tvert om er det vanskelig å argumentere for at teknologiaksjene er blitt spesielt billig. De var bare så absurd overpriset i fjor at selv fallet på over 60 prosent fra toppen ikke gir noe billigsalg.

Wall Street Journal tok derfor i helgen opp spørsmålet om det er aksjene i "den gamle økonomien" som skal trekke markedet ut av hengemyra.

Mens Nasdaq har vist en utvikling som minner om formen på Matterhorn, har for eksempel Dow Jones Industriels ligget innenfor et smalt bånd siden begynnelsen av 1999.

- Jeg tror vi har et potensielt eksplosivt rally lurende i år, kanskje 20 prosent opp for S&P 500-indeksen, dersom teknologiaksjene ligger stille, sier investeringssjef Robert Morrisi firmaet Lord Abbett.

Han liker skog-, kjemi og bilaksjer, og tror kanskje også Microsoft kan stige mer. Men teknologiyndlinger som Cisco Systems og EMC, har han mindre tro på.

Så langt i år er Nasdaq Composite ned 21 prosent, mens Dow bare er ned 3 prosent. Den bredere S&P 500 er ned 10 prosent i år. Men som tidligere nevnt er den gjennomsnittlige aksjen opp noe i år. Det betyr at investorene så langt fra har kastet kortene. Tvert om.

Fredag var det sterk oppgang i Tomra etter at den tyske regjeringen gjentok det den sa etter nederlaget i overhuset i juli om innføring av pant på engangsemballasje: Den gjeldende lov vil gjennomføres. Selv om det er greitt å få bekreftet et utsagn på nytt, var det egentlig ikke noe nytt som kom frem. Regjeringen er pålagt å gjennomføre den gjeldende lov, som pålegger pant på mineralvannsbokser og ølbokser. Derfor ser det lyst ut for Tomra likevel.

Men politikk er politikk, og motstanderne lover at siste ord ikke er sagt. Dessuten er det valg i Tyskland neste år der nye regjeringskonstellasjoner kan oppstå.

Følg også med på Storebrand i dag. Etter at Sampos bud på Storebrand gikk ut i dag, skal Sampo komme med en uttalelse. Enten om akseptgrad, forlengelse av bud eller trolig begge deler. Erfaringene fra oppkjøpet av Kreditkassen viser at tålmodighet er det viktigste i spørsmål om konsesjon og politikk.