<strong>ILA:</strong> Fengselet har en egen avdeling der innsatte sitter i isolasjon. Bildet er fra i fjor, da Dagbladet fikk bli med fengselets Ressursteam ned i kjelleren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ILA: Fengselet har en egen avdeling der innsatte sitter i isolasjon. Bildet er fra i fjor, da Dagbladet fikk bli med fengselets Ressursteam ned i kjelleren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Sivilombudsmannen kom på uanmeldt besøk til Ila fengsel:

- Er svært bekymret over situasjonen

Kommer med kraftig kritikk i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sivilombudsmannens forebyggingsenhet kom på uanmeldt besøk til Ila fengsel og forvaringsanstalt mellom 6. og 9. mars 2017.

Rapporten etter besøket inneholder til dels kraftig kritikk.

- Jeg er bekymret over situasjonen for enkelte innsatte som i praksis har vært underlagt isolasjon over lang tid. Fengselet bruker store ressurser på å aktivisere disse innsatte. Myndighetene må sørge for å gi denne gruppen innsatte et forsvarlig behandlingstilbud og avbryte deres isolasjon, sier Aage Thor Falkanger.

Ledelsen: - Uakseptabelt

Dagbladet har tidligere skrevet om de innsatte som soner på fengselets avdeling G. Personene som sitter innelåst her betegnes som både farlige og syke.

Et eget ressursteam er ansatt for å aktivisere dem på best mulig måte.

Da Dagbladet besøkte fengselet i fjor var likevel ikke ledelsen fornøyd med situasjonen:

- Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sa fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Han har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser, men sier ifølge Fri Fagbevegelse at han er glad for Sivilombudsmannens kritikk av soningsforholdene til isolerte innsatte.

- Situasjonen har eksistert i over tretti år og er et resultat av nedbyggingen av psykiatrien. Dagens tilbud er ikke akseptabelt for psykisk syke mennesker. Dette har jeg sagt fra om i media i ganske mange år, sier Bjarkeid.

Isolasjonsskader

Sivilombudsmann Falkanger sier det er viktig at alle som er utelukket fra fellesskapet av fengselet eller underlagt isolasjon under varetektsfengsling, har tilgang til meningsfylte aktiviteter slik at de ikke opplever isolasjonsskader.

- De bygningsmessige og ressursmessige forholdene ved Ila gjør at også de som ikke er langtidsisolert, risikerer å oppholde seg på cellen i 22 timer eller mer uten aktivitet, sier han.

Ila fengsel har 124 plasser fordelt på 12 avdelinger og 230 ansatte. Over halvparten av plassene er tilrettelagt for forvaringsdømte. Besøket omfattet åtte av de tolv avdelingene.

Kan ikke gå på do

Med unntak av to avdelinger var det ikke dusj eller toalett på cellene, ifølge rapporten.

Fengselet har begrenset bemanning til å følge innsatte på toalettet om natten. Løsningen for de fleste er å urinere i vasken, og enkelte benytter søppelbøtta til avføring, en løsning som ikke er holdbar, skriver NTB. Dette er forhold som også Den europeiske torturforebyggingskomité (CPT) påpekte etter sitt besøk i 2011.

- Inntil det er installert toaletter på alle celler, bør innsatte sikres mulighet til å bruke toalettene ved behov uansett tid på døgnet, sier Falkanger.

I strid med retningslinjene

Sivilombudsmannen reagerer også på at det benyttes både mannlige og kvinnelige betjenter ved full kroppsvisitasjon og urinprøvetaking. Ved Ila er det bare mannlige innsatte.

- Det er ikke i henhold til internasjonale retningslinjer, og bør endres, sier Aage Thor Falkanger.

Statistikk fra Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at nesten alle innsatte i norske fengsler sliter med psykiske problemer av ulik alvorlighetsgrad, ifølge NTB.

Kriminalomsorgsdirektoratet har fått frist til 15. november med å svare på kritikken fra Sivilombudsmannen, og vil derfor ikke kommentere saken.

Har fått penger

Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen, Hårek Elvenes, sier Ila har fått ekstra midler til oppfølging av innsatte med psykiske problemer.

- Regjeringen bevilget ti millioner allerede i statsbudsjettet for 2015 til å sikre oppfølging av innsatte med særlige behov knyttet til psykisk helse ved Ila fengsel, og denne bevilgningen ble videreført i statsbudsjettet for 2016.

Han understreker at det ikke er noe alternativ å løslate syke fanger som er dømt for alvorlig kriminalitet, siden mange er farlige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer