Oligarken og grunnleggeren av den beryktede leiesoldathæren Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, drives delvis av økonomiske motiver i den blodige kampen om Soledar øst i Ukraina.
Det mener Ukrainas forsvarssjef Oleksij Reznikov og John Kirby, talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet.
- De kommer til å tjene penger på blodet, sier Reznikov i et intervju med BBC.
- Å ta Soledar, er et ledd i kampen om Bakhmut. For Prigozjin, er det også et økonomisk motiv i bildet, sa Kirby under en pressekonferanse torsdag.
Rikdom under bakken
På overflaten er det ikke mye som er spesielt med den lille byen Soledar i Donetsk fylke, som før krigen hadde om lag 10 000 innbyggere.
Under bakken, derimot, skjuler det seg store verdier i form av salt og gips.
I Soledar ligger nemlig en av Europas største saltgruver, og byen har også en stor gipsgruve. Navnet på byen Soledar betyr «saltgaven» på både ukrainsk og russisk.

Frykter grep: - Dødsdom
Det både ukrainske og amerikanske myndigheter tror, er at Russlands president Vladimir Putin har bestemt seg for å gi Soledar i gave til Prigozjin for å erobre den.
De to er venner og nære allierte, og Prigozjin blir ofte kalt «Putins kokk». Det var nemlig i catering- og restaurantbransjen Prigozjin tjente til salt i grøten og enda mer.
- Staten er svak
Hvis påstandene fra ukrainske og amerikanske myndigheter stemmer, betyr det én ting, mener Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS).
- Hvis den russiske staten har gått med på å la Wagner-gruppa og Prigozjin utvinne ressurser i områdene de erobrer, er det et tegn på at den russiske staten er svak, sier Røseth, som også leder Ukraina-programmet ved FHS.

- Hvert hus er en festning
- Det viser også hvordan Wagner-gruppa har fått altfor mye handlingsrom, og vokser fram som et stort problem, legger han til.
Etterretningslæreren forteller at «ressurser er viktig» i en krig, men at disse ressursene - salt og gips - ikke har noen bruksformål i selve krigen, og at utvinningen av dem, utelukkende har økonomiske motiver.
- Det blir heller ingen umiddelbar økonomisk gevinst. Det forutsetter at Prigozjin får utvinne dette i ro og fred, og det vil han ikke få nå. Det er altfor kort avstand til frontlinjen, sier Røseth.
- Putin sliter
Etterretningslæreren er også klar på at dette er noe Putin må ha tillatt, enten aktivt eller passivt.
- Jeg tror Putin sliter med å holde kontroll på alle faktorer om dagen. Siden han er så opptatt av utenrikspolitikk og krigen, tror jeg det er et stort handlingsrom for innenriksaktører, som Prigozjin, sier Røseth.

Full forvirring: «Ligger strødd»
På nåværende tidspunkt mener Røseth at Prigozjin og Putins interesser sammenfaller, og at Putin dermed tillater oligarken å kjøre sitt eget løp.
- Da er det greit. Spørsmålet er hva som skjer hvis interessene begynner å utvikle seg til å bli motstridende, sier Røseth.
Ukrainske myndigheter fastholder at Russland ikke har klart å ta hele Soledar.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!