Russlands invasjon av Ukraina:

- Er svak

Både amerikanske og ukrainske myndigheter hevder at Wagner-gruppa har økonomiske motiver for å ta gruvebyen Soledar: - Stort problem, sier norsk ekspert.

GAVE: Russlands president Vladimir Putin kan ha gitt oligarken Jevgenij Prigozjin et sterkt økonomisk motiv for å ta erobre den ukrainske byen Soledar. Foto: Reuters / NTB
GAVE: Russlands president Vladimir Putin kan ha gitt oligarken Jevgenij Prigozjin et sterkt økonomisk motiv for å ta erobre den ukrainske byen Soledar. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Oligarken og grunnleggeren av den beryktede leiesoldathæren Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, drives delvis av økonomiske motiver i den blodige kampen om Soledar øst i Ukraina.

Det mener Ukrainas forsvarssjef Oleksij Reznikov og John Kirby, talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet.

- De kommer til å tjene penger på blodet, sier Reznikov i et intervju med BBC.

- Å ta Soledar, er et ledd i kampen om Bakhmut. For Prigozjin, er det også et økonomisk motiv i bildet, sa Kirby under en pressekonferanse torsdag.

I BRANN: Ei boligblokk i Dnipro ble truffet av et russisk rakettangrep lørdag 14. januar. Video: Telegram. Vis mer

Rikdom under bakken

På overflaten er det ikke mye som er spesielt med den lille byen Soledar i Donetsk fylke, som før krigen hadde om lag 10 000 innbyggere.

Under bakken, derimot, skjuler det seg store verdier i form av salt og gips.

I Soledar ligger nemlig en av Europas største saltgruver, og byen har også en stor gipsgruve. Navnet på byen Soledar betyr «saltgaven» på både ukrainsk og russisk.

Det både ukrainske og amerikanske myndigheter tror, er at Russlands president Vladimir Putin har bestemt seg for å gi Soledar i gave til Prigozjin for å erobre den.

De to er venner og nære allierte, og Prigozjin blir ofte kalt «Putins kokk». Det var nemlig i catering- og restaurantbransjen Prigozjin tjente til salt i grøten og enda mer.

SKYTES PÅ: Kampene som raser i byene Soledar og Bakhmut i Øst-Ukraina og beskrives som de blodigste så langt i krigen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Staten er svak

Hvis påstandene fra ukrainske og amerikanske myndigheter stemmer, betyr det én ting, mener Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS).

- Hvis den russiske staten har gått med på å la Wagner-gruppa og Prigozjin utvinne ressurser i områdene de erobrer, er det et tegn på at den russiske staten er svak, sier Røseth, som også leder Ukraina-programmet ved FHS.

- Det viser også hvordan Wagner-gruppa har fått altfor mye handlingsrom, og vokser fram som et stort problem, legger han til.

Etterretningslæreren forteller at «ressurser er viktig» i en krig, men at disse ressursene - salt og gips - ikke har noen bruksformål i selve krigen, og at utvinningen av dem, utelukkende har økonomiske motiver.

- Det blir heller ingen umiddelbar økonomisk gevinst. Det forutsetter at Prigozjin får utvinne dette i ro og fred, og det vil han ikke få nå. Det er altfor kort avstand til frontlinjen, sier Røseth.

FORSKRUDD VIRKELIGHET: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener Vladimir Putin har gått i ei velkjent felle som endrer presidentens oppfatning av virkeligheten. Video: Dagbladet TV / AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Putin sliter

Etterretningslæreren er også klar på at dette er noe Putin må ha tillatt, enten aktivt eller passivt.

- Jeg tror Putin sliter med å holde kontroll på alle faktorer om dagen. Siden han er så opptatt av utenrikspolitikk og krigen, tror jeg det er et stort handlingsrom for innenriksaktører, som Prigozjin, sier Røseth.

På nåværende tidspunkt mener Røseth at Prigozjin og Putins interesser sammenfaller, og at Putin dermed tillater oligarken å kjøre sitt eget løp.

- Da er det greit. Spørsmålet er hva som skjer hvis interessene begynner å utvikle seg til å bli motstridende, sier Røseth.

Ukrainske myndigheter fastholder at Russland ikke har klart å ta hele Soledar.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer