Er tiltalt for å ha bortført døtrene fra Kongsvinger til Russland. Halvannet år etter blir rettssaken utsatt på ubestemt tid

Nå er rettssaken mot far (44) utsatt for andre gang.

TILTALT FOR FRIHETSBERØVELSE, VOLD OG TRUSLER:  Den 44 år gamle næringsdrivende barnefaren skulle møtt i Glåmdal tingrett først 27. oktober og så 21. desember  etter kidnappingen av døtrene i fjor sommer. Her etter et fengslingsmøte i samme rett 23. oktober i fjor. Nå er straffesaken utsatt inntil videre. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
TILTALT FOR FRIHETSBERØVELSE, VOLD OG TRUSLER: Den 44 år gamle næringsdrivende barnefaren skulle møtt i Glåmdal tingrett først 27. oktober og så 21. desember etter kidnappingen av døtrene i fjor sommer. Her etter et fengslingsmøte i samme rett 23. oktober i fjor. Nå er straffesaken utsatt inntil videre. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For andre gang i høst er rettssaken utsatt mot den 44 år gamle russiske statsborgeren som er tiltalt for å bortført sine to døtre fra deres beredskapshjem i Kongsvinger for halvannet år siden.

Døtrene har aldri kommet tilbake til Norge. Den tiltalte 44-åringen, opprinnelig fra den russiskstyrte republikken Tsjetsjenia, meldte seg for norsk politi etter å ha vært etterlyst i to måneder.

Da saken skulle gått for Glåmdal tingrett i slutten av oktober, kom en legeerklæring fra sykehuset i OL-byen Sotsji.

Saken var berammet på nytt til kommende mandag, men seint fredag kom en ny utsettelse - denne gang på ubestemt tid.

- Påtalemyndigheten har ikke greid å få forkynt stevningen. Vi har gjort mye for å få kontakt. Dessuten kom det en ny legerklæring på mitt bord i dag, som vi ikke har fått oversatt fra russisk, sier aktor, politiadvokat Helge Eidsvaag i Hedmark politidistrikt, til Dagbladet.

Elden: - Ikke forsøkt
Forsvareren har denne forklaringen på den nye utsettelsen:

- Saken kommer ikke opp nå da siktede ikke er stevnet. Politiet opplyser at de ikke har forsøkt å stevne han, så en slik prosess må trolig starte nå dersom tiltalen opprettholdes, skriver Elden i en mail til Dagbladet.

På spørsmål om hvor jentene er nå, skriver Elden:

- Døtrene er hjemme i Russland der de bor hos han og familien. Russiske myndigheter har gitt familien full støtte i kampen mot norske myndigheter.

Det er klart at far og de døtrene krysset grensen til Russland kort tid etter at bortføringssaken fra Kongsvinger utløste internasjonal etterlysning. Da var de i hjemrepublikken Tsjetsjenia.

Politiadvokat Helge Eidsvaag sier at påtalemyndigheten ikke kommer til å henlegge saken.

- Blir ikke foreldet
- Tiltalebeslutningen er korrekt forkynt, og dermed kan saken ikke bli foreldret, sier Eidsvaag til Dagbladet.

Enkeltvis har de tre tiltalepostene øvre strafferammer på tre, fem og seks år.

I tillegg til frihetsberøvelse, er 44-åringen tiltalt for vold og mishandling av de to døtrene han skal ha bortført, samt av en yngre sønn fra sitt nåværende ekteskap.

Han er også tiltalt for å ha truet jentenes fosterfar på Kongsvinger i forbindelse med bortføringen.

Ifølge påtalemyndigheten oppholdt han fosterfaren i rundt en halvtime mens to maskerte menn bortførte jentene.

Startet på skolen
Far, døtrene og mor bodde i Oslo, da barnevernet midlertidig plasserte jentene hos fosterfamilie i Kongsvinger etter varsel fra skolen de gikk på.

Jentenes mor bor fortsatt i Norge. De to jentene har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap.

- DE ER HJEMME I RUSSLAND:  Advokat John Chr. Elden er forsvarer for mannen som er tiltalt for å ha bortført døtrene fra Kongsvinger til Russland. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
- DE ER HJEMME I RUSSLAND: Advokat John Chr. Elden er forsvarer for mannen som er tiltalt for å ha bortført døtrene fra Kongsvinger til Russland. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer