Er Timothy (6) og Joachim (4) glemt av Kripos?

Barna ble etterlyst internasjonalt via Kripos i 2005 etter å ha blitt bortført til Slovakia. De har fortsatt ikke kommet tilbake, men er ikke å finne i statistikken til Kripos over bortførte barn.

SAMMEN MED PAPPA: Joachim (4)) og Timothy (&) smiler på pappas fang i Vesterålen. Et halvt år senere ble brødrene bortført av sin mor til Slovakia. Der har de vært i fem år nå, selv om far har full foreldrerett for barna. FOTO: Privat
SAMMEN MED PAPPA: Joachim (4)) og Timothy (&) smiler på pappas fang i Vesterålen. Et halvt år senere ble brødrene bortført av sin mor til Slovakia. Der har de vært i fem år nå, selv om far har full foreldrerett for barna. FOTO: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Timothy og Joachim ble bortført fra sitt hjem i Vesterålen i 2005, da var de seks og fire år. Barnas mor tok dem med til sitt hjemland Slovakia, hvor de har vært siden.

Kripos opplyser til Dagbladet i går kveld at barna ble internasjonalt etterlyst i Schengen-systemet den 2.august 2005. 

Men ifølge Kripos statistikk over bortførte barn som Dagbladet fikk tilgang til i forrige måned, ble kun ett barn bortført fra Norge til utlandet i 2005.

Alt tyder på at dette er et annet barn enn brødrene fra Vesterålen.

Tallene stemmer ikke Dagbladet har kontaktet samtlige politidistrikt i Norge for å finne ut hvem dette ene barnet er som skal ha blitt registrert bortført i 2005 etter Kripos sine beregninger. Ingen har kunnet gi svaret på det.

Midt-Hålogaland politidistrikt som har etterforsket saken om Timothy og Joachim, opplyser at de sendte den videre til Kripos i desember 2006. Dette året har Kripos registrert to barn bortført fra Norge til utlandet. Dette er to barn fra Telemark som ble bortført av sin mor til Brasil.

Dermed kan ikke Timothy og Joachim være en del av statistikken til Kripos verken fra 2005 eller 2006, selv om de bekrefter overfor Dagbladet at barna er internasjonalt etterlyst.

BORTFØRTE BRØDRE: Dagbladet intervjuet Tommy Hoholm i 2006 i forbindelse med barnebortføringen. Den gang hadde han stor tro på at sønnene skulle komme tilbake. Nå har håpet begynt å svinne hen, men han gir ikke opp kampen. Bildet ble tatt under juleferingen i 2005, et halvår før barna forsvant. Foto: Privat
BORTFØRTE BRØDRE: Dagbladet intervjuet Tommy Hoholm i 2006 i forbindelse med barnebortføringen. Den gang hadde han stor tro på at sønnene skulle komme tilbake. Nå har håpet begynt å svinne hen, men han gir ikke opp kampen. Bildet ble tatt under juleferingen i 2005, et halvår før barna forsvant. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan kan barn forsvinne fra Kripos sin statistikk? Det er jo helt sykt, sier Tommy Hoholmen, far til Timothy og Joachim.

- Ikke sjokkert Han har vunnet fram i rettsinstanser både i Norge og Slovakia. Det slås fast at han har full foreldrerett, samt at barna skal tilbakeføres til Norge. Selv om Slovakia har underskrevet på Haag-konvensjonen, skjer det ingenting.

- Jeg er overrasket over at Kripos ikke har kontroll på bortførte barn, men jeg er ikke sjokkert. Dette føyer seg i rekken av galskap fra den norske stat. Det har vært seks ulike saksbehandlere på saken min og den har vært henlagt tre ganger, men pågår fortsatt. Etter fem år er barna fortsatt ikke tilbake, sier han.

Dagbladet intervjuet ham om barnebortføringen i 2006. Den gang hadde han stor tro på at barn skulle komme tilbake. Det har han fortsatt, men håpet begynner å svinne hen.

- Vi har forsøkt Midt-Hålogaland politidistrikt opplyser at de har prøvd å få barna til Norge.

- Barnas mor er etterlyst internasjonalt, og da hun ble stoppet på en flyplass i Storbritannia, begjærte vi henne utlevert. Men det avviste retten i Storbritannia. Vi har forsøkt, opplyser politiadvokat Lars Ytterstad.

Da Dagbladet kontaktet Kripos i går, kunne de ikke svare på hvorfor Tommys to sønner ikke ser ut til å ha kommet med i statistikken.

FAMILIELYKKEN BRAST: Rundt ett år etter at dette bildet ble tatt, raknet familielykken for den lille familien som bodde sammen i Vesterålen. FOTO: Privat
FAMILIELYKKEN BRAST: Rundt ett år etter at dette bildet ble tatt, raknet familielykken for den lille familien som bodde sammen i Vesterålen. FOTO: Privat Vis mer

- Vi må gå igjennom hver enkelt sak og det vil ta tid. Vi må komme tilbake til dette i morgen, opplyser Anne Bye Samdal, fungerende informasjonssjef i Kripos.

- Systemsvikt hos Kripos Tommy Hoholmens advokat, Randulf Å. Rinderbo, er mener Kripos må ha rotet med flere barnebortføringssaker dersom Timmothy og Joachim ikke er med i statistikken.

- Her må det være snakk om systemsvikt. Det minste vi må kunne regne med er at barna er inne i statistikken til Kripos, sier Rinderbo.

Guttenes mor: Har ikke dårlig samvittighet Da Dagbladet besøkte Timothy og Joachims mor, Martina Palencik Hoholm, i Slovakia i september 2007, fortalte hun at hun nekter å oppgi barna. Det til tross for at deres far har foreldreretten.

- Jeg har ikke dårlig samvittighet for det jeg har gjort. Men det er flere ting jeg skulle gjort annerledes. Jeg angrer på at Tommy og jeg ikke klarte å løse dette uten å dra rettsapparatet inn i saken. Nå er det utstedt en arrestordre på meg i Norge. Jeg vil aldri kunne vende tilbake dit. Gir jeg fra meg guttene vil jeg aldri få se dem igjen, sa Martina den gang.

Derfor bortførte hun Hun fortalte at hun ikke kunne norsk, og følte seg ensom i Norge. Derfor ville hun til hjemlandet. Underveis pågikk det en barnefordelingssak i Norge.

- Advokaten min sa at det så ut som om Tommy ville få guttene. Jeg fikk fullstendig panikk. Jeg følte at jeg var i ferd med å miste mine sønner fordi jeg ikke var norsk. Jeg følte meg diskriminert. Det jeg gjorde var ikke planlagt, men jeg gjorde alt for ikke å miste guttene, sa hun til Dagbladet.

Norske røtter 7. juli 2005 pakket hun to kofferter med hennes og guttenes ting. Hun fortalte sønnene at de skulle på ferie. Martina var både redd og opprømt. To venner kjørte guttene og henne fra Nord-Norge til Stockholm. Turen tok 22 timer. Derfra fløy de via Praha til Slovakia.

NEKTER Å GI FRA SEG GUTTENE: Da Dagbladet besøkte Timothy og Joachims mor i Slovakia i juli 2007, sa hun at hun nekter å gi fra seg guttene selv om norsk og slovakisk rett har slått fast at guttenes far har foreldreretten for dem. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
NEKTER Å GI FRA SEG GUTTENE: Da Dagbladet besøkte Timothy og Joachims mor i Slovakia i juli 2007, sa hun at hun nekter å gi fra seg guttene selv om norsk og slovakisk rett har slått fast at guttenes far har foreldreretten for dem. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg klarte ikke tenke på konsekvensene. At det jeg gjorde var kriminelt. Jeg gjorde det fordi jeg elsker mine sønner. Mobiltelefonen hadde hun lagt igjen i Norge. Tommy kontaktet norsk og slovakisk politi. Likevel tok det måneder før Martina snakket med Tommy på telefon og lot ham snakke med barna.

- Hvorfor? Nei, jeg visste at det ville bli vanskelig. At han ikke ville forstå hvorfor jeg gjorde det gjorde.

- Men kan du forstå at det var vanskelig for guttenes far?

- Ja, jeg kan det. Men jeg var overbevist om det var det eneste jeg kunne gjøre. Jeg hadde forsøkt så lenge å finne en løsning mens jeg var i Norge. Men ingenting hjalp, sa Palenic Hoholm.

Hun opplyste at hun ikke ønsker å holde guttene borte fra sin far og resten av sin biologiske familie, og at hun aldri har snakket negativt om Tommy til dem.

HAR SØNNENES PASS: Sønnenes pass er igjen hos Tommy Hoholm fra Vesterålen. Det betyr at barna må være ulovlig tatt ut av landet.
Foto: Svein Arne Nilsen
HAR SØNNENES PASS: Sønnenes pass er igjen hos Tommy Hoholm fra Vesterålen. Det betyr at barna må være ulovlig tatt ut av landet. Foto: Svein Arne Nilsen Vis mer

• Saken er en del av en serie om barnebortføring.