Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er Trumps visepresident-invitasjon til rivalen egentlig en fornærmelse?

Angrep og invitasjoner om hverandre i presidentdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fremste republikanske presidentkandidatene møttes til debatt i natt norsk tid. Ekspertene er enige om at alle kandidatene bortsett fra Ben Carson, og muligens Jeb Bush, gjorde en akseptabel innsats. De er også enige om at den uuttalte ikke-angrepsavtalen mellom Donald Trump og Ted Cruz nå er brutt.

- Den er avblåst. Og veldig seint i gamet, egentlig, sier Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole.

- Angriper Trump, ikke velgerne hans Trump gjentok nemlig beskyldningene om at Cruz ikke kan bli president, fordi han er født i Canada. Cruz svarte blant annet med at han ikke gjør noe annerledes nå enn i fjor høst, men at angrepene fra Trump kommer fordi stillingen mellom dem blir jevnere på meningsmålingene. Han kommenterte også Trumps «New York-verdier», noe Trump brukte til å få inn et poeng om hvordan New York-innbyggerne taklet terrorangrepene 11. september 2011.

- Cruz har trolig hatt en strategi om å ikke angripe Trump, fordi han har antatt at han vil falle bort, og at han da vil kunne overta mange av velgerne hans. Derfor har han trolig tenkt at det vil være for risikabelt å angripe ham, men nå har han åpenbart bestemt seg for å slå tilbake. Samtidig angriper han Trump, ikke velgerne hans, sier Restad til Dagbladet.

Fornærmelse eller vennskapserklæring? I løpet av debatten hintet Trump også om at han kunne tenke seg Cruz som sin egen visepresidentkandidat.

- Tradisjonelt er det en fornærmelse å foreslå det, fordi man egentlig sier at vedkommende ikke kan bli president. Men Trump har vært veldig opptatt av hvem som er med og mot ham, og det er kanskje hans måte å si at han og Cruz egentlig er på samme side, sier Restad.

Cruz avviste ikke forslaget direkte, mens Trump sa «jeg tror ikke det» da Cruz foreslo at de kunne ha motsatt rollefordeling.

Trump og Cruz ligger som nr. 1 og 2 på toppen av gjennomsnittet av meningsmålingene, og i Iowa er det tilnærmet dødt løp. De er begge ansett for å ha større folkelig støtte enn internt i partiet, hvor kandidater som Jeb Bush og Marco Rubio står langt sterkere. Restad sier det også er forskjeller mellom Trump og Cruz.

- Cruz er en verdikonservativ og mer ideologisk konsekvent kandidat enn Trump, som det fortsatt er vanskelig å vite hva står for. Trump profilerer seg som konservativ, men har tidligere vært langt mer liberal og sier fortsatt ting som er ganske liberalt, sier Restad.

Trumps sjanser til å vinne er blitt avfeid flere ganger i valgkampen, men han står fortsatt sterkt på meningsmålingene, med en gjennomsnittelig ledelse på 15 prosentpoeng. Restad sier det nå er umulig å vite om han faktisk kan bli partiets presidentkandidat.

KANDIDATER: Donald Trump, Marco Rubio (t.v) og Ted Cruz (t.h) under nattas debatt. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix
KANDIDATER: Donald Trump, Marco Rubio (t.v) og Ted Cruz (t.h) under nattas debatt. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix Vis mer

- Først når det har vært noen valg kan vi si om støtten han har på meningsmålingene også gir uttelling i faktiske stemmer, og det blir spennende å se hvordan han gjør det i de to første primærvalgene i Iowa (1. februar) og New Hampshire (9. februar), sier Restad.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media