BRUTALT: Tyrefekting er blitt en turistattraksjon i Spania. Her er en tyrefekter i gang i Benalmadena. Foto: Daniel Sannum Lauten, SCANPIX
BRUTALT: Tyrefekting er blitt en turistattraksjon i Spania. Her er en tyrefekter i gang i Benalmadena. Foto: Daniel Sannum Lauten, SCANPIXVis mer

Er tyrefekting dyremishandling eller kulturarv?

Det strides spanske regioner om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Er tyrefektning spansk kulturarv, eller er det grov dyremishandling som må forbys? Det strides spanske regioner om.

Nå blir stridsspørsmålet tatt opp av katalanere som ønsker selvstendighet. Tidligere i uken begynte regionalforsamlingen i Catalonia nordøst i Spania å diskutere et mulig forbud mot tyrefekting.

Tyrefekting er langt mindre populært enn det en gang var i den katalanske hovedstaden Barcelona, men er svært populært i andre deler av Spania, med storslagne festivaler i blant annet Sevilla, Madrid og Pamplona.

Kulturarv

Katalanernes ønske om å forby nasjonalsporten oppfattes imidlertid som en grov provokasjon av nasjonalistiske spanjoler. Fredag svarte dermed regionalmyndighetene i Madrid med å søke om at tyrefektning settes opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

- Tyrefekting har vært en del av spansk kultur så lenge vi kan huske, og har inspirert malere som Goya og Picasso, og forfattere som García Lorca, sier Esperanza Aguirre, sjef for den konservative regionale regjeringen i Madrid.

Til høsten skal det holdes regionalt parlamentsvalg i Catalonia. Debatten om forbud mot tyrefektning som nå har blusset opp i Spania, brukes for alt den er verdt av katalanske politikere som ønsker selvstendighet.

Dalende interesse

Catalonia, som ligger nordøst i Spania, har allerede utstrakt selvstyre, samt eget språk og egen kultur.

Per i dag er det kun Kanariøyene av de spanske regionene som har innført forbud mot tyrefekting.

Meningsmålinger viser at interessen for tyrefekting er dalende i hele Spania, spesielt blant de unge, selv om tyrefekterarenaene som regel fylles til randen av skuelystne. (NTB)


Regionalpolitikeren Jorge Wagensberg viser fram et tyrefektersverd under en debatt i regionforsamlingen i Catalonia i Spania denne uken. Forsamlingen diskuterer om tyrefekting skal bli forbudt i Catalonia. Foto: REUTERS/SCANPIX
Regionalpolitikeren Jorge Wagensberg viser fram et tyrefektersverd under en debatt i regionforsamlingen i Catalonia i Spania denne uken. Forsamlingen diskuterer om tyrefekting skal bli forbudt i Catalonia. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer