Er Tysklands tap Europas redning?

Først tapte Tyskland mot Italia i Warszawa. Så tapte Tyskland mot begge EM-finalistene, Italia og Spania, i Brussel. Er Tysklands tap Europas redning? spør Morten Strand.

HØR NÅ HER:  Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Mario Monti diskuterer i Brussel i natt. Italia vant 1 - 0 i Brussel, og 2 - 1 i Warszawa. REUTERS/Sebastien Pirlet
HØR NÅ HER: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Mario Monti diskuterer i Brussel i natt. Italia vant 1 - 0 i Brussel, og 2 - 1 i Warszawa. REUTERS/Sebastien PirletVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I NATT BLE EUs ledere enige om at banker i de 17 eurolandene kan få krisehjelp fra et fond uten at dette ytterligere belaster eurolandenes gjeld.

Italia og Spania er de store vinnerne etter nattens batalje i Brussel. Tyskland, og kansler Angela Merkel, ble tvunget til kompromiss om krisefondet da Italia og Spania truet med å blokkere en vekstpakke for EU.

DET VAR EU på sitt beste som viste seg fram. Med ryggen mot veggen fant unionen enda en gang en løsning før tida var rent ut. Det var hestehandel på overtid, og et kompromiss som børsene idag tok vel imot.

EU-president Herman Van Rompuy sa i morgentimene at lederne i eurosonen er enige om å opprette en mekanisme som åpner for at krisefondet kan bidra til å senke rentene ikke bare til kriserammede land, men også land med rimelig sunne finanser, og rekapitalisere kriserammede banker.

ET STYKKE PÅ VEI er krisefondet til bankene det Angela Merkel på forhånd hadde sagt uttrykkelig nei til. Et av forslagene i det dokumentet EU-toppmøtet skal ta stilling til er bruken av euro-obligasjoner, noe som i praksis vil bety at alle euroland er kollektivt ansvarlige for i hvert fall ny gjeld i euro-området.

«Det skjer ikke så lenge jeg lever», sa Merkel tidligere i uka.

Og mange tyskere ønsket henne et langt liv. Med krisefondet til bankene - som EU ble enige om i natt - utstedes ikke obligasjoner til land, men til banker. De bankene som trenger det mest er bankene i de mest gjeldstyngene landene. Og for de pengene som betales ut er det kollektiv risiko. Det lukter euro-obligasjon «light».

DETTE BETYR LIKEVEL ikke at Tyskland og Merkel har forlatt sin utgangsposisjon i møtet med krisa, som er sparing og innstramminger for de landene som står i fare for ikke å kunne betjene sin gjeld.

Tyskland frykter at hvis de viker i sine innstrammingskrav, så vil landene i Sør-Europa gå tilbake på sine løfter om finansiell disiplin, og fra forpliktelsene om dypere integrasjon i økonomien.

ITALIA, SPANIA og andre land som føler pusten av krisa i nakken sier på sin side at fraværet av troverdig pengestøttet nå vil gjøre at deres økonomier vil fortsette sin nedadgående spiral. Som Philip Stephens påpeker i dagens Financial Times:

- Begge sider har rett. Det som mangler er den tilliten som kan tjene som kompromissets lim.

VAR DET LIMET til et kompromiss som bærer vi så skyggen av i natt? Det kan ha vært det.

Det vi ser er en mekanisme som bærer i seg en retning. Retningen er å hjelpe banker uten at det belaster stater i hardt vær. Det neste logiske skrittet vil være å introdusere en felles finansminister med vide fullmakter, med for eksempel rett til å overprøve medlemslands budsjetter. Akkurat det foreslår EU-kommisjonens president José Manuel Barosso, og EU-president Herman van Rompey, i det dokumentet som er diskusjonsgrunnlaget for EU-toppmøtet. Svaret får vi i løpet av dagen eller helga.

DENNE UKAS toppmøte er det 19. siden euro-krisa begynte med Hellas i 2010. Foran praktisk talt hvert møte har det vært store forventninger til at man skulle finne en kurs som kan føre ut av krisa. Er nattas krisefond direkte til bankene, og den kommende nattas forventede vedtak om ytterligere integrasjon, en slik kurs? Det vet vi ennå ikke.

Men trolig var det sunt for Europa at Tyskland tapte både i Warszawa og i Brussel i går kveld. Og at det er Italia og Spania - to land som trenger en opptur - som spiller finale i Kiev på søndag.