Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er vann den nye olja?

Møt Terje Tvedt fra «En reise i vannets fremtid» i nettmøte søndag klokka 15.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag sendes tredje og siste del i serien «En reise i vannets fremtid», dokumentarserien om vår aller viktigste ressurs: ferskvannet.  

De siste to søndager har TV2-serien tatt seeren med på en reise til 25 land over hele verden, og skildret hvordan kampen om å kontrollere ferskvannet vil forme menneskehetens fremtid. De har sett på kampen om vannet, og den usikkerheten som er knyttet til klimaendringene.

Søndag er det tid for å se på ulike forsøk på å løse vannkrisen.

Flytter vann

- Her ser vi blant annet på gigantiske prosjekt rundt det å flytte vann, og hvordan det  vil endre jordas utseende radikalt, sier Terje Tvedt. 

- Ta Kina for eksempel. Her er de igang med et prosjekt som skal flytte 5% av vannføringen fra Yangtze Kiang i rør mot nord, til Beijing. De hadde to alternativ, flytte hovedstaden til vannet eller bringe vannet til hovedstaden, og valgte det siste, sier Tvedt, professoren og forfatteren som har utviklet serien i samarbeid med Panopticon.

Vann i Norge

Også Norges utseende vil kunne endres radikalt dersom vannet blir den fremste energikilden, forklarer Tvedt.

VANNMANN: Terje Tvedt er aktuell med TV2-serien «En reise i vannets fremtid». Søndag stiller vannforskeren i nettmøte hos Dagbladet.no. Foto: AGNETE BRUN
VANNMANN: Terje Tvedt er aktuell med TV2-serien «En reise i vannets fremtid». Søndag stiller vannforskeren i nettmøte hos Dagbladet.no. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Norges vassdrags og energidirektorat antar at det i Norge er mulig å etablere 4600 småkraftverk i Norge, noe som vil få store følger for naturen i landet. Det er riktignok rundt 400 vassdrag som er vernet, men de er ikke sikret mot småkraftverk, sier forskeren.

Tvedt er en internasjonalt anerkjent vannforsker og fagmann og har vunnet flere utmerkelser for sitt arbeid, sist med Fritt Ords pris for 2007.

Lurer du på vannets rolle i konflikten i Midtøsten?
Eller hvilke følger vannets rolle får for maktfordelingen i verden?

Send inn spørsmål!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling