ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er ikke så negativ til de lavere oljeinvesteringene.
ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er ikke så negativ til de lavere oljeinvesteringene.Vis mer

- Er vi blitt historieløse?

En sjeføkonom vil at Norges Bank skal kutte styringsrenta to ganger. En annen er ikke like negativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SSB sendte i går ut nye anslag på totale investeringer i olje- og gassvirksomheten.

For 2014 lyder disse nå på 231,7 milliarder kroner, opp fra mars-anslaget på 223,7 milliarder kroner.

Derimot er totale olje- og gassinvesteringer anslått til 182,4 milliarder kroner for 2015. Dette er 25,8 milliarder kroner lavere enn det tilsvarende estimatet for 2014, gitt i 2. kvartal i fjor.

Andreassen: En isende kalddusj
Tallene har fått sjeføkonomer og analytikere til å reagere.Handelsbanken tror Norges Bank vil nedjustere sine vekstutsikter, og dermed rentebanen. Neste renteøkning tor Knut Anton Mork & co. blir utsatt fra sommeren til minst høsten neste år.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, karakteriserer investeringstellingen fra SSB som grufull, og skriver på bloggen sin at tallene må ha kommet som en isende kalddusj.

Han mener Norges Bank bør kutte renten både én og to ganger, fra dagens 1,5 prosent. Til sammenligning er styringsrenten i EU på 0,15 prosent.

Les også: Ny rentedom neste uke - dette tror økonomene

- Hadde blitt dømt for hekseri
Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er ikke like negativ.

- Er vi i ferd med å bli historieløse? spør han.

Han mener spådommer om store ringvirkninger som kraftig boligprisfall og økende arbeidsledighet er å krisemaksimere SSBs investeringsanslag, og minner om at de samme spådommene om krisestemning fant sted i 2009/10.

- Også da havnet en del investeringsplaner i skuffen, og ble trukket frem igjen kun kort tid etter. Det viktigste er å ta en realitetssjekk. Hvor kommer vi i fra, og hva har vi utrettet til i dag, sier han til Hegnar.no.

I 2005 var oljeinvesteringene på 88,4 milliarder kroner. I fjor var de på nesten 212 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 140 prosent. Til neste år er oljeinvesteringene altså spådd til 182,4 milliarder kroner.

- Hadde noen i 2005 sagt at det skulle investeres 100 milliarder kroner mer i denne sektoren ti år senere, ville man blitt dømt for hekseri, fortsetter Krohn-Pettersen.

- Johan Sverdrup ikke med
Han vedgår likevel at visse deler av industrien ikke har samme fart og intensitet som for kort tid tilbake.

- Vi finner det likevel ikke nødvendig, med bakgrunn i gårsdagens SSB-tall, å varsle krisestemning. For det første har SSBs anslag historisk sett hatt en feilmargin på mer enn 10 prosent. For det andre viser det seg at et av de største investeringsprosjektene på norsk sokkel, Johan Sverdrup, ikke er med i anslagene (de blir fremlagt i 4. kvartal), sier sjeføkonomen videre.

Han karakteriserer den formidable veksten, pågående produksjonen og utvinningen, samt påviste investeringsviljen, som «betryggende, og ikke urovekkende».

- Det skal fortsatt investeres mer enn 180 milliarder kroner i norsk oljesektor neste år, skyter han inn.

- Boligprisene faller maks 5 prosent
Norsk Familieøkonomi har tidligere varslet en moderat boligprisnedgang på ca. 5 prosent.

- Da regnet vi med en svakere investeringstakt i oljesektoren. Men så lenge boligutviklerne har trukket tilbake så mange prosjekter det siste året, ca. 40-50 prosent av dem, klarer vi ikke å se at boligprisene skal falle noe særlig mer, sier han.

- Etterspørselen er fortsatt stor, kanskje ikke like stor i pressområdene som i Stavanger og omegn, men stor nok så lenge tilbudet er så svakt, avslutter Krohn-Pettersen overfor Hegnar.no.

Flere nyheter Nå kommer skattepengene — dette bruker vi dem på
Ny rentedom neste uke - dette tror økonomene
Kjøpte for 1,3 mill. - solgte for 39 mill.

ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen, Eika gruppen, mener at Norges Bank nå må kutte styringsrenten.
ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen, Eika gruppen, mener at Norges Bank nå må kutte styringsrenten. Vis mer