Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er vi trygge i vinterfjellet?

På Vestlandet rådes folk til å bli inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om skredeksperter allerede for to år siden anbefalte bedre varsling, er skredvarslingen like dårlig som før.

Hvert år omkommer i gjennomsnitt fem personer i snøskred i Norge. 5. januar omkom en 53 år gammel mann som ble tatt av skred da han var på tur til Kyrkjetinden i Ørsta. I rasutsatte områder på Vestlandet rådes nå folk til å holde seg innendørs, skriver Aftenposten.

- Vi råder folk til å holde seg inne. De som har mulighet til å bli hjemme, råder vi til å gjøre det, sier geolog Svein Helge Frækaland i Statens vegvesen til avisen.

Skredeksperter ved Norges geotekniske institutt (NGI) har slått full alarm i rasutsatte områder i Sogn og Fjordane, der mange veier er stengt etter ras. NGI tok i 2006 initiativ overfor Justisdepartementet for å få plass et bedre skredvarslingssystem. Håpet var å redde liv.

- Alle andre land som det er naturlig å sammenligne oss med, har råd til skikkelig skredvarsling, så da bør også Norge ha råd til det. Et slikt system kan spare liv og store kostnader, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI.

(NTB)

SKRED: Skredeksperter ved Norges geotekniske institutt (NGI) har slått full alarm i rasutsatte områder. Foto: Ronald Johansen/SCANPIX
SKRED: Skredeksperter ved Norges geotekniske institutt (NGI) har slått full alarm i rasutsatte områder. Foto: Ronald Johansen/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media