ANKLAGES: En delegat på det republikanske landsmøtet i Ohio mener demokratenes kandidat Hillary Clinton ikke fortjener å bli sendt til Det hvite hus, men heller i fengsel. Foto:  AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
ANKLAGES: En delegat på det republikanske landsmøtet i Ohio mener demokratenes kandidat Hillary Clinton ikke fortjener å bli sendt til Det hvite hus, men heller i fengsel. Foto:  AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARYVis mer

- Er vi villige til å velge en president som har et forbilde som anerkjenner Lucifer?

Hillary-hat samler republikanerne rundt Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Allerede mandag ble et kuppforsøk slått raskt ned i landsmøtesalen til Republikanerne i Cleveland. Tirsdag ble Donald Trump formelt stemt fram som partiets kandidat. Han er en kontroversiell kandidat som både har splittet Det republikanske partiet og hele USA.

For å samle partiet inn i valgkampen nører nå republikanske ledere opp under et intenst hat mot demokratenes kandidat Hillary Clinton.

- Sa vi ikke hadde en sjanse: James Epley, Trupms valgkampsjef i Sør-Carolina, forteller om årsakene til at eiendomsbaronen kan lande Trump-helikopteret i Cleveland som Republikanernes presidentkandidat. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Unik figur

- Partiet er mer samlet enn jeg hadde forventet på dette tidspunktet. Han er en uortodoks kandidat, som kommer til å få en overveldende majoritet av de republikanske stemmene. Men om det er noen få republikanere som ikke blir med, vil det løse seg ved at han tar demokratiske og uavhengige stemmer, sier kongressrepresentant og landsmøtedelegat fra New York, Peter King, til Dagbladet.

Han mener det ikke er et problem at sentrale republikanere er uteblitt fra årets landsmøte på grunn av Donald Trump. Deriblant Ohio-guvernør John Kasich, som kjempet mot Trump i primærvalgkampen, og hele Bush-familien.

- For fire eller åtte år siden ville det vært et problem. Men Donald Trump er spesiell. De tradisjonelle politiske støtteerklæringene betyr ikke noe mer. Han er en helt unik figur, sier King.

Med Satan

På talerstolen på landsmøtet forsøker den ene etter den andre av framtredende republikanere og støttespillere å advare mot Clinton. Hun beskrives blant annet som en løgner, kriminell, drapskvinne, og som en som spiller på lag med Satan. Utenfor selges T-skjorter med påskriften «Proud to be a Hillary hater» og klistremerker med teksten «Hillary for Prison». Til og med plagiatet i talen til Melania Trump har hun fått skylda for.

LUCIFER: Tidligere republikansk presidentkandidat, Ben Carson, nølte ikke med å knytte Hillary Clinton til Satan. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
LUCIFER: Tidligere republikansk presidentkandidat, Ben Carson, nølte ikke med å knytte Hillary Clinton til Satan. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer

- Er hun skyldig eller ikke, spurte New Jersey-guvernør, Chris Christie.

- Jeg gir henne personlig skylda for min sønns død, sa Pat Smith, mor til en av soldatene som ble drept i terrorangrepet i Benghazi i 2012.

- Er vi villige til å velge en president som har et forbilde som anerkjenner Lucifer? spurte nevrokirurg og tidligere republikansk presidentkandidat, Ben Carson, i sin tale.

Han viste til Hillary Clintons forbindelse til Saul Alinsky, en sosialist og aktivist, som i boka «Rules For Radicals» hadde en referanse til Lucifer.

«SKYLDIG ELLER IKKE SKYLDIG?»: Guvernør Chris Christie snakket til det republikanske landsmøtet natt til onsdag. Der listet han opp en rekke anklager mot Hillary, før han sendte ballen videre til publikum. Video: CNN Vis mer

Utover i landsmøtet framstår partiet stadig mer samlet.

- Samler oss bak Trump

Georgia-delegat Michael Fitzgerald forventer en presidentaktig Trump når han skal godta partiets nominasjon seinere i dag.

- Han har allerede forent partiet. Et stor flertall av republikanere har bestemt at han er vår kandidat. Vi skal samle oss bak Trump, og han vil være fanebæreren for partiet. Jeg forventer at Trump forteller landsmøtet hva han vil gjøre med landet. Samtidig forventer jeg at han forteller hva Hillary kommer til å drive med, sier han til Dagbladet.

James Epley har vært medvirkende i Trumps kampanje siden før den begynte for alvor i juni i fjor. Han har sett hvordan flere og flere ledende republikanere til slutt har støttet Trump.

- Blir vant til Trump

- Foreningen av partiet kommer til å fortsette. Du ser det på gulvet. De som har vært tvilende, begynner å bli vant til Trump. Til slutt kommer vi til å se et meget forent parti, sier han til Dagbladet.

Han sier han forstår at noen prominente republikanere, som for eksempel guvernør i vertsstaten Ohio, John Kasich og Bush-familien har valgt å ikke stille på landsmøtet.

- Alle har sine meninger. Jeg respekterer alle de tidligere presidentene og Kasich. Om det er personlige grunner til at de ikke er her, får de svare for. Vi er et forent parti, men alle trenger ikke være cheerleadere for Trump. Han har ting han vil jobbe med for å få videre tillit. Jo mer han gjør det, jo mer vil partiet bli forent. Jeg tror også vi kommer til å tiltrekke oss demokrater og uavhengige.

HØRER DU LIKHETEN? I natt brøt Melania Trump tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer