Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia:

Erdogan: - Ingen europeer kan gå trygt i gatene hvis Europas holdning mot Tyrkia fortsetter

Går til verbalt angrep mot hele Europa etter disputter med Tyskland og Nederland.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP
Foto: Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går til frontalangrep mot hele Europa etter de siste ukers diplomatiske hendelser mellom Tyrkia, og Nederland og Tyskland.

- Hvis Europa fortsetter på denne måten, så kan ingen europeer i noen del av verden gå trygt i gatene, sier Erdogan til journalister i Ankara. Det skriver Reuters i dag.

Han la til at Tyrkia ber om at Europa respekterer menneskerettighetene og demokratiet.

Uttalelsene kommer etter en turbulent periode for Tyrkia, som har hatt diplomatiske disputter med både Tyskland og Nederland. 11. mars ble Tyrkias familieminister pågrepet i Nederland da hun skulle drive valgkamp i landet.

I starten av mars hevdet Erdogan at Tyskland bruker nazimetoder mot tyrkere.

– Metodene deres er ikke forskjellige fra tidligere tiders nazimetoder. Jeg trodde det var lenge siden Tyskland gikk bort fra slike metoder, sa Erdogan i en tale til kvinnelige tilhengere i Istanbul.

I en video publisert av The Independent sammenligner Erdogan dagens Europa med hvordan Europa var før andre verdenskrig.

- Dagens Europa er det rasistiske, fascistiske og tyranniske Europa fra før andre verdenskrig, sier Erdogan.

Erdogan strekker seg så noen århundre lenger tilbake i historien.

- Dagens Europa er det tyrkofobiske og islamofobiske Europa fra middelalderen.

Driver valgkamp i Europa

Neste måned er det folkeavstemning i Tyrkia, der velgerne skal ta stilling til om president Erdogan skal få enda mer makt.

Grunnlovsendringene som det skal stemmes om er svært kontroversielle. Apparatet rundt den mektige og stadig mer nasjonalistiske presidenten driver nå en intens valgkamp i forkant av folkeavstemningen, der alle tyrkiske statsborgere kan avgi stemme. Går folkeavstemningen Erdogans vei, vil han få enda mer makt enn det han har i dag.

I både Nederland, Tyskland og i resten av Europa bor det mange tyrkiske statsborgere, og det er årsaken til at Tyrkia har forsøkt å drive valgkamp langt utenfor egne landegrenser den siste måneden. I Tyskland alene bor det omtrent 1,5 millioner tyrkere som kan avgi stemme ved valget i april.

Men valgkampanjen i Europa har ikke falt i god jord i Nederland og Tyskland. I Tyskland har flere valgkampmøter arrangert av tyrkere blitt avlyst den siste tiden, og i Nederland ble den tyrkiske familieministeren Fatma Kaya pågrepet i Nederland da hun skulle drive valgkamp for Erdogan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media