- UT I GATENE: - Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Ingen makt som er sterkere enn folkemakten, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan via en mobilsamtale med CNN Turk. Video: CNN Vis mer

Erdogan: – Vi vil ikke gi etter

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer det han kaller kuppforsøk. Han sier han ikke vil gi etter for det han kaller et mindretall i militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erdogan kom med uttalelsen via en mobilsamtale med CNN Turk etter at militæret sier de har tatt makten i landet. Han ba samtidig folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne, en oppfordring som ble fulgt i både Istanbul og Ankara.

– Gå ut i gatene

– Jeg tror virkelig ikke at de kommer til å lykkes, sier presidenten om kuppmakerne, og ber folket om å ikke respektere portforbudet som militæret har erklært.

- SKYTER MOT SIVILE: Ifølge nyhetsbyrået AP skyter soldater mot mennesker som forsøker å krysse broen ved Bosporos-stredet i Istanbul i protest mot kuppmakerne. Video: CNN Vis mer

– Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, Erdogan. Han hevder at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket.

– Vi vil ikke gi etter for dem. Det er jeg som er øverstkommanderende, sier Erdogan og lover å slå ned «okkupasjonen».

Nyhetsbyrået DPA melder at folk i flere bydeler i Istanbul er gått ut i gatene for å støtte Erdogan mot kuppmakerne og at de roper «Allah akbar». Også i Ankara har folk unnlatt å følge portforbudet, og en stor menneskemengde har møtt opp for å støtte den sittende regjeringen og presidenten.

– På ferie

Det tyrkiske presidentkontoret vil ikke si hvor Erdogan befinner seg, men sier han er på et sikkert sted. Flere medier melder at presidenten var på sommerferie med familien i Bodrum sør i landet da kuppforsøket startet.

BBC melder at det var i Marmaris – rett sør for Bodrum – presidenten befant seg da kuppet begynte. Kringkasteren har publisert et bilde som angivelig viser Erdogan i Marmaris natt til lørdag.

En EU-kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med mener kuppforsøket virker velorganisert.

SKYTER: Mens kampfly og kamphelikoptere flyr over byen, høres det skudd i gatene i Ankara. Video: Storyful / Reuters Vis mer

– Det ligner et velorganisert kupp fra sentrale personer i militæret, ikke bare et par oberster, sier imidlertid en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

(NTB)