PROTESTERER: President Recep Tayyip Erdogan mener EU bryter flyktningavtalen. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB Scanpix
PROTESTERER: President Recep Tayyip Erdogan mener EU bryter flyktningavtalen. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Erdogan anklager EU for avtalebrudd: Krever visumfrihet i Schengen

Sier EU ikke har betalt det de lovet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener EU bryter flyktningavtalen som ble inngått i november i fjor.

Tyrkia fikk løfte om 3 milliarder euro, drøyt 28 milliarder kroner i økonomisk støtte fra EU, mot at landet bremser strømmen av flyktninger og sørger for at grunnløse asylsøkere blir returnert til hjemlandet.

Ifølge Erdogan har landet fått bare 2 milliarder euro, i underkant av 19 milliarder kroner, av dette beløpet, noe han mener er et løfte- og avtalebrudd.

I et intervju med tyske ARD krever Erdogan også fortgang i arbeidet med å sikre visumfrihet for tyrkiske statsborgere i EU, noe som i henhold til avtalen skal innføres i oktober dersom Tyrkia oppfyller en rekke krav.

Erdogan har tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia, som følge av kuppforsøket tidligere i måneden, noe som har vakt sterke reaksjoner i Brussel.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker slo denne uka fast at det i så fall vil innebære bråstopp i forhandlingene om EU-medlemskap, noe Erdogan har liten forståelse for.

– Vi er en demokratisk stat, og det er opp til folket å avgjøre dette, sier han i intervjuet med ARD.