Erdogan åpner for folkeavstemning om Geziparken

Utløste protestbølgen i landet for snart to uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan legge spørsmålet ut til folkeavstemning. I demokratier er det kun folkets vilje som teller, sa regjeringspartiet AKPs viseformann Huseyin Celik onsdag kveld.

Han uttalte seg etter et møte mellom statsminister Recep Tayyip Erdogan og representanter for demonstrantene. De har så langt ikke kommentert forslaget om folkeavstemning, og det er ikke kjent hva som ellers kom ut av møtet.

Ifølge Celik er det ikke aktuelt å la hele Tyrkia få si sin mening om parken. Han ser for seg at avstemningen holdes i Istanbul, eller bare i bydelen hvor Geziparken ligger.

- Tror folk drar hjem Regjeringen har likevel stor tro på at avstemningsforslaget kan dempe misnøyen og sinnet blant demonstrantene i Istanbul og andre tyrkiske byer.

- Vi tror at folk vil bestemme seg for å dra hjem etter denne godhjertede gesten, sa Celik onsdag kveld.

Han var imidlertid ikke innstilt på å la demonstrantene ta denne avgjørelsen helt selv. Folk som fortsatt bor i teltleiren i Geziparken, må forlate den umiddelbart, krevde viseformannen.

- De med dårlige hensikter eller som forsøker å provosere og som fortsetter å oppholde seg i parken, vil bli møtt av politiet, sa han.

Til nå har tyrkiske myndigheter latt aktivistene i parken få være hvor de er. Taksim-plassen, som ligger like i nærheten, ble derimot tømt for demonstranter tirsdag kveld.

Et døgn senere hadde tusenvis av mennesker likevel strømmet inn på plassen igjen. Grupper av politifolk sto oppstilt i nærheten, klare til å rykke inn.

I hovedstaden Ankara kom det meldinger om nye sammenstøt hvor politiet brukte tåregass mot demonstranter natt til torsdag.

Ber om dialog - Jo mer vold politiet bruker, desto mer frustrerte blir demonstrantene og desto mer ivrige blir de etter å delta i demonstrasjonene kveld etter kveld, uansett hva som skjer, sier advokaten Zetnep Gürcan til det svenske nyhetsbyrået TT.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton ber Erdogan gå i dialog med demonstrantene. Samtidig varsler hun at EU vil engasjere seg enda mer i Tyrkia.

- Dette er ikke tidspunktet for å løsne båndene til Tyrkia, men for å engasjere oss enda mer. Og Tyrkia skal samtidig engasjere seg mer i EU, sa Ashton i en tale i EU-parlamentet onsdag.

Etter en to timer lang debatt ble det klart av verken EU-kommisjonen eller parlamentet mener det er hensiktsmessig å avbryte medlemsforhandlingene med Tyrkia på grunn av uroen.

- Kan ikke godta vold Også Tyrkias president Abdullah Gül ber regjeringen om å gå i dialog med fredelige demonstranter i Istanbul. Men han vil ikke at myndighetene skal snakke med folk som bruker vold.

- Hvis enkelte mennesker har innvendinger mot planene om bygging i Geziparken, er det vår plikt å snakke med disse menneskene, sa Gül onsdag

- Vi kan ikke godta voldsbruk. Det som har skjedd i Istanbul, ville ikke bli godtatt i New York eller i Berlin, la han til.

Samtidig viser en fersk meningsmåling at et flertall av det tyrkiske folket støtter Erdogan. Bare 24,3 prosent av de spurte støtter demonstrasjonene mot regimet, mens 52,5 prosent sier at de ikke støtter dem, ifølge målingen fra det tyrkiske forskningsinstituttet Andy-ar.

Utenriksdepartementet i Oslo ville onsdag ikke gi noen kommentar til situasjonen i Tyrkia. Departementet nøyde seg overfor NTB med å vise til reiseråd som tidligere er sendt ut og som blant annet anbefaler nordmenn i landet å registrere seg og unngå sammenstimlinger.

(NTB)