Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erdogan avviser at grunnlovsendringene gjør ham til diktator: - Her har vi en valgurne. Demokratiet får sin styrke fra folket

EU bekymret over utviklingen i Tyrkia.

AVVISER DIKTATORANKLAGER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser at han har planer om å bli diktator. Foto: AP Photo / Burhan Ozbilici / NTB scanpix
AVVISER DIKTATORANKLAGER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avviser at han har planer om å bli diktator. Foto: AP Photo / Burhan Ozbilici / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble det klart at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og ja-siden vant folkeavstemningen i Tyrkia om 18 grunnlovsendringer som gir Erdogan mer makt.

Bekymret

Utviklingen i Tyrkia møtes med skepsis mange steder. Mens USA og Russland har gratulert Erdogan med valgseieren, har EU tatt til orde for åpen gransking av påstander om angivelig valgfusk.

Europarådets leder Thorbjørn Jagland sa i etterkant av avstemningen at rådet flere ganger har uttrykt veldig stor bekymring for utviklingen i Tyrkia.

- Fra vår side ser ikke utviklingen i Tyrkia positiv ut, sa Jagland til Dagbladet.

- Kan dø når som helst

Men i det første intervjuet etter folkeavstemningen avviser Erdogan anklagene om at grunnlovsendringene er til for å gi ham mer makt heller enn å forbedre det politiske systemet i Tyrkia.

- Jeg er dødelig, jeg kan dø når som helst. Systemet representerer en endring, en transformasjon i Tyrkias demokratiske historie, sier Erdogan til CNN.

Han er heller ikke enig i at grunnlovesendringene er et steg mot diktatur.

- Der det finnes diktaturer har man ikke noe presidentsystem. Her har vi en valgurne. Demokratiet får sin styrke fra folket. Det er det vi kaller nasjonens vilje, sier Erdogan.

Kritikk av avstemningen

Selve avstemningen har også fått krass kritikk. Valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådets parlamentarikerforsmaling stiller spørsmål ved opptellingen, fordi reglene ble endret i siste liten.

- Folkeavstemningen fant sted på en ujevn bane og de to sidene hadde ikke de samme mulighetene, sa lederen for observatørkorpset, Cezar Florin Preda, under en pressekonferanse i Ankara mandag.

- Endringer i opptellingsprosedyren i siste liten fjernet viktige sikkerhetsordninger, la Prada til.

Velgerne ble heller ikke informert om viktige aspekter ved reformen det skulle stemmes over, mener valgobservatørene fra OSSE og PACE.

Observatørene slår fast at folkeavstemningen ikke var demokratisk.

Knapp seier

Resultatet av avstemningen viser også at det tyrkiske folket er delt omtrent på midten, med 51,4 prosent ja til president Erdogan og grunnlovsendringene.

Heller ikke det ser ut til å bekymre den tyrkiske presidenten, som bruker en sportsanalogi for å billedlegge hva han føler.

- Jeg har bakgrunn fra fotballen. Det betyr ikke noe om du vinner 1-0 eller 5-0. Det store målet er å vinne kampen, sier Erdogan.

Uansett EU nå bedt tyrkiske myndigheter ta valgobservatørenes funn på alvor og oppfordrer til en åpen granskning av uregelmessighetene.

- Vi be tyrkiske myndigheter om å vurdere neste steg nøye og å søke bredest mulig nasjonal konsensus i oppfølgingen av folkeavstemning, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas, ifølge NTB.

Schinas viser til det svært jevne resultatet og betegner grunnlovsendringene det legges opp til som svært vidtrekkende.

- Vi oppfordrer også Tyrkia til å bevege seg nærmere EU igjen, ikke bevege seg ytterligere og raskere vekk fra oss, sa han.