DÅRLIG FORHOLD: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, mener USA dolker Tyrkia i ryggen. USAs president Donald Trump sier forholdet mellom landene er dårlig. Her snakker de sammen på NATO-møtet i Brussel i juli. Foto: Tatyana Zenkovich / AFP / NTB Scanpix
DÅRLIG FORHOLD: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, mener USA dolker Tyrkia i ryggen. USAs president Donald Trump sier forholdet mellom landene er dårlig. Her snakker de sammen på NATO-møtet i Brussel i juli. Foto: Tatyana Zenkovich / AFP / NTB ScanpixVis mer

Erdogan beskylder USA for å dolke Tyrkia i ryggen

Tyrkisk valuta er i krise, og nå skylder Tyrkias president på USA for pengekrisa.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, mener nemlig det hele er en konsekvens av at en omstridt amerikansk pastor blir holdt i forvaring i Tyrkia. Det skriver nyhetsbyrået AP.

- På den ene siden kan man opptre som strategisk partner, men på den andre siden kan man skyte sin partner i foten, sa Erdogan om USA på en konferanse i Ankara mandag.

Liren i fritt fall

Forrige uke opplevde Tyrkia det kraftigste fallet i valutaverdi siden 2001.

Den tyrkiske liren har de siste dagene vært i fritt fall, og tendensen fortsatte mandag, om enn noe dempet.

Den tyrkiske sentralbanken kom mandag med beskjed til valutamarkedene om at alt vil bli gjort for å sikre stabilitet.

Liren begynte imidlertid å falle allerede i vår. Valutaen har så langt i 2018 blitt svekket mer enn 65 prosent mot dollaren.

- Dolket i ryggen

Erdogans finanssjef og svigersønn, Berat Albayrak, sier at regjeringen har en handlingsplan som skal fjerne noe av presset i valutamarkedene. Det skriver NTB.

- Det er ikke slik at vi synker og er ferdige. Tyrkisk økonomi er solid, sterk og sunn, og det vil den fortsatt være, forsikret Erdogan og rådet det tyrkiske folket til å holde hodet kaldt.

TALER: Den tyrkiske presidenten, Tayyip Erdogan, taler for sine tilhengere lørdag 11. august. Foto: Cem Oksuz / Reuters / NTB Scanpix
TALER: Den tyrkiske presidenten, Tayyip Erdogan, taler for sine tilhengere lørdag 11. august. Foto: Cem Oksuz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Under pressekonferansen viste Erdogan til at Tyrkia og USA er sammen i NATO.

- Men så blir en strategisk partner dolket i ryggen. Kan noe slikt godtas? spurte presidenten.

Den amerikanske pastoren

De økonomiske utfordringene har nådd nye høyder i en pågående krangel med USA om den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er beskyldt for spionasje og terror.

Pastoren ble pågrepet i Tyrkia for to år siden og er anklaget for å ha støttet terror ved å ha kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.

Den amerikanske pastoren blir beskyldt av tyrkiske myndigheter, for å ha støttet det mislykkede militærkuppet i juli 2016.

USAs president, Donald Trump, var i juli klar og tydelig om sanksjonene mot Tyrkia, da han slo fast at USA ville innføre store sanksjoner på grunn av pastoren.

«Andrew Brunson, en god kristen familiemann og et herlig menneske. Han lider stort. Denne uskyldige mannen burde bli frikjent straks», skrev presidenten på Twitter.

Et betent forhold

Onsdag i forrige uke innførte USA sanksjoner mot Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu og justisminister Abdulhamit Gül. Begges kontoer og eventuelle eiendeler i utlandet ble frosset, skriver NTB.

Tyrkia og USAs forhold har lenge vært betent. Det skyldes både terroranklagene mot den omtalte pastoren, men også Tyrkias innblanding i krigen i Syria.

Forholdet ble igjen satt på prøve da USA doblet importtollen på stål fra Tyrkia før helgen.

Trump skrev på Twitter rett før helga at forholdet mellom landene ikke er bra. «(...)Tyrkisk lire går hurtig nedover, mot vår sterke dollar. Aluminium vil nå være på 20 prosent og stål på 50 prosent. Forholdet vårt til Tyrkia er ikke bra på dette tidspunktet», skrev presidenten på Twitter.